gezonde havermoutmuffins

Havermoutmuffins met blauwe bessen

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Stop, zoek niet verder. Havermoutmuffins met blauwe bessen to the rescue. Ik denk dat het een eeuwige strijd is van een foodlover: lekker eten en toch op gewicht blijven. En daar kunnen deze gezonde muffins je bij helpen. Er zit geen tarwe in en ook geen suiker. Want ze zijn gemaakt van havermout. Maar toch zijn ze heel erg lekker en ook zoet. Ok niet zo lekker als een echte muffin, maar hé een appel is ook niet zo lekker als een stuk appeltaart.

Voor een gezonde optie vind ik het een uitkomst. Deze muffins zijn lekker bij het ontbijt, maar ook als tussendoortje en ze blijven heel lang vers. Ben je nu een echte zoetekauw dan kan je altijd nog wat extra honing toevoegen. Oh en om het Voedselzandloper proof te maken, vervang je de melk voor sojamelk.

En onlangs ontdekte ik een nog snellere manier om deze havermout muffins te maken. Namelijk in de blender! Ja echt, dat werkt als een tierelier. Je gooit alle ingrediënten voor het beslag (behalve de blauwe bessen) in de blender. Na 2 minuten mixen is je beslagje klaar. Dit giet je in de muffinvormpjes en pas dan voeg je de toppings toe. Supermakkelijk!

Ingrediënten voor 10 st.
1 banaan
2 eieren
100 ml melk
2 tl bakpoeder
125 gr havermout
Handvol blauwe bessen (vers of gedroogd)
1 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie

Materialen
Muffinvorm
Cupcake papiertjes

gezonde havermoutmuffins

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix het niet te lang.

Voeg eventueel wat extra honing toe.

Voeg de kaneel toe en een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie.

Voeg op het laatst de blauwe bessen toe.

Verdeel het beslag over de muffin vormpjes.

Bak de havermoutmuffins in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin en gaar.

De muffin is gaar als een sateprikker er schoon en droog uitkomt.

gezonde havermoutmuffins

 

PS ook lekker met cranberry’s en kokos, met stukje chocolade in combinatie met hazelnoot of met abrikoosjes en amandelen.

Pastasalade met tonijn
Hotel Chocolat: Cocoa Cuisine
Bewaar
268 Comments
  • […] cake? En natuurlijk stop je daar appel in! Maak bijvoorbeeld deze appelcake of gebruik dit recept voor muffins en vervang de blauwe bessen door appels. Al zijn blauwe bessen natuurlijk ook lekker […]

  • Lisette de Vrij

    11 september 2017 at 13:10 Beantwoorden

    Heerlijk! Heb wel n handje suiker toegevoegd en havermout en banaan eerst even gemalen met de staafmixer (ik heb nl geen blender). Dat ging prima. De muffin inderdaad wat lastiger los van het papiertje, volgende keer met siliconenvormpjes.

  • Judy

    26 augustus 2017 at 14:17 Beantwoorden

    Ze zijn heerlijk! Kon niet wachten totdat ze afgekoeld waren. Ik ga ze beslist vaker maken!
    Bedankt voor het recept.

  • Marije

    23 april 2017 at 14:07 Beantwoorden

    Super lekker! Ze mogen van mij wel iets zoeter! Ik maak ze nu nog een keer alleen dan met vanille poeder toegevoegd, extra kaneel en wat amandelschaafsel. Ben benieuwd, ze zitten nu in de oven.

  • Samantha

    7 januari 2017 at 19:55 Beantwoorden

    Lekker recept. Bedankt! Ik heb er nog een halve banaan extra in gedaan en wat volkoren meel erbij. Een flinke schep honing vind ik wel echt nodig.
    En een handje blauwe bessen (diepvries) werd een desert schaaltje vol. Oja, en ipv bakpoeder heb ik banking soda gebruikt.
    Ik had ze alleen te lang in de oven laten staan dus ze waren iets droog.
    Ik ga ze zeker nog eens maken. Dit was voor mij de eerste keer met havermout zonder dat ze klef werden.

  • Maureen

    10 november 2016 at 12:06 Beantwoorden

    Ik heb ze al heel vaak gemaakt. Zo lekker en zo makkelijk! Wil ze nu weer maken, maar kom er net achter geen bakpoeder meer in huis te hebben. Kan dit vervangen worden? Heb wel gist en baking soda ?

    • Annika

      10 november 2016 at 16:25 Beantwoorden

      Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je zou 1tl bakpoeder kunnen vervangen voor 1/3 tl baking soda.

      • Maureen

        10 november 2016 at 18:28 Beantwoorden

        Bedankt! Kan het eens proberen.

  • Maria

    12 oktober 2016 at 22:39 Beantwoorden

    Bij mij waren ze ook niet gaar, dus nog maar even tijd er bij en nog \r\nNu zijn ze uiteindelijk gaar,

  • Emma Roos Gallardo Silva

    12 augustus 2016 at 17:04 Beantwoorden

    Beste Pauline mijn muffins zijn niet echt gelukt, kan het misschien dat er bloem in moet?

  • Alice floris

    8 augustus 2016 at 16:55 Beantwoorden

    Recept klopt volgens mij niet, muffins zien er heel anders uit en worden inderdaad niet gaar van binnen. Jammer!

    • Annika

      9 augustus 2016 at 09:21 Beantwoorden

      Misschien ligt het aan de stand van je oven. Dit kan nl per oven verschillen.

  • Astrid

    30 juli 2016 at 16:44 Beantwoorden

    Wat een super fijn receptje is dit! Vanochtend als ontbijt gemaakt, zijn heel goed gelukt. Na afkoelen makkelijk uit het vormpje te krijgen. het kan nog iets zoeter misschien. Olie vervangen door kokosolie. Bedankt!

  • David

    29 juli 2016 at 17:00 Beantwoorden

    1e poging … Eieren vergeten 🙂 Benieuwd naar het resultaat, maar volgende keer beter 🙁

  • Rachel

    19 juli 2016 at 16:08 Beantwoorden

    Is het een nat beslag? Want dat had ik in ieder geval. Is dat goed of moet het een stevig beslag zijn?\r\nIk krijg ze ook niet goed gaar. De bovenkant wel, maar onder niet. Welke ovenstand heb je gebruikt? \r\nIk heb havermout gebruikt, moet het misschien havermoutmeel zijn?

  • Nancy Blancquaert

    12 juli 2016 at 17:57 Beantwoorden

    Ze zijn bij mij echt niet uit de papiertjes te krijgen. Misschien omdat ik de havermout eerst fijnmaalde?

  • Jaitske

    16 juni 2016 at 22:03 Beantwoorden

    Heb ze net gemaakt, zijn super gelukt! Kon me niet inhouden en heb al een stukje warme muffin geproefd. Ze zijn nog wel een beetje klef van binnen. Wordt dat beter als ze helemaal afgekoeld zijn? Ik heb trouwens twee handjes gewelde rozijnen aan het beslag toegevoegd om het extra te zoeten ipv honing. Zooo lekker, bedankt voor het recept!

  • Chiara

    10 juni 2016 at 14:28 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nKan het ook met rijstemelk ipv soja of gewone melk?

    • Pauline

      11 juni 2016 at 22:51 Beantwoorden

      Ja hoor geen probleem, je kunt iedere (plantaardige) melk hiervoor gebruiken.

  • anouk

    2 mei 2016 at 22:46 Beantwoorden

    Ze smaken heerlijk gelukkig ;)\r\n\r\nBananenbrood zit nu in de oven. Die is altijd goed

  • anouk

    2 mei 2016 at 19:24 Beantwoorden

    Helaas…die van mij lijken er niet eens op 🙁 alles gedaan zoald het er staat… Afkoelen en hopen dat ze wel smaken

  • Marleen

    25 april 2016 at 14:53 Beantwoorden

    Niet goed gerezen jammer…….moet geen bloem in Pauline? Ga ze nog eens proberen hoor!

  • Romy

    21 april 2016 at 11:54 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nIk vroeg me af of je van de recepten uit je boek “Uit Paulines keuken” (o.a. van het recept van de havermoutmuffins zonder bessen maar die met kaas) ook het aantal kcal weet.

  • Annemarie

    13 april 2016 at 22:04 Beantwoorden

    Vandaag voor het eerst gemaakt, goed gelukt en ben nu al fan van dit recept! Wil graag gaan variëren met o.a. rozijnen, maar vraag me af of ik deze moet wellen of niet? Aan de ene kant denk ik van niet, anders wordt het toch al vrij vochtige beslag nog natter, aan de andere kant worden de rozijnen anders misschien heel hard?

  • Mandy

    3 april 2016 at 16:48 Beantwoorden

    Het onderste laagje van mijn muffin blijft vastzitten in de muffinvorm, enig idee hoe dit kan? Ze zijn verder wel erg lekker!

    • Pauline

      5 april 2016 at 13:28 Beantwoorden

      Heb je de vorm wel ingevet? Of heb je papiertjes gebruikt?

      • monique

        17 april 2016 at 10:13 Beantwoorden

        Bij mij zijn ze ook blijven plakken in de papieren vormpjes. Enig idee waarmee dit verholpen kan worden? Verder zijn ze zeker erg lekker.

        • Pauline

          18 april 2016 at 17:22 Beantwoorden

          Dit recept werkt het beste met siliconen vormpjes. En sommige bakpapiertjes van hele stevige kwaliteit werken ook.

  • Gera Knibbe

    3 maart 2016 at 21:03 Beantwoorden

    Zo lekker.\r\nIk maak ze ongeveer 2x per week. Met een gezin van 4 personen waaronder 2 tieners gaat het hard…\r\nHet is lekker als tussendoortje maar ook als ontbijt met wat extra kwark en fruit.\r\nMmmmmm

  • Jessica

    2 maart 2016 at 14:03 Beantwoorden

    Heerlijke muffins zeg! Heb ze net gemaakt 😀

  • Niamh

    1 maart 2016 at 16:18 Beantwoorden

    Zijn ze nu aan het bakken en mijn moeder heeft ze ook al vijf keer gebakken. Ze waren ook echt heel erg lekker

1 4 5 6

Plaats een reactie