Bouillon maken
Wil je zelf bouillon maken? Dat is heel erg lekker, maar ook heel leuk om te doen. Het huis vult zich met heerlijke geuren en je hoeft er vrij weinig aan te doen. Natuurlijk kun je ook een bouillonblokje gebruiken (doen wij ook meestal), voor als je snel bouillon nodig hebt. Maar een zelfgemaakte bouillon is toch wel het lekkerst. En zelf bouillon maken is helemaal niet ingewikkeld, je moet er alleen even de tijd voor nemen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf heel eenvoudig bouillon kan trekken. Van zelf groentebouillon maken tot rundvleesbouillon maken, kippenbouillon of visbouillon.
De basis: Bouquet garni
Een bouquet garni is een kruidenbouquet wat de basis is voor een goede bouillon. Het bouquet is de smaakmaker van je bouillon. Zo’n smaakpalet bestaat vaak uit, wortel, prei, knolselderij, ui, selderij en kruiden en specerijen zoals peterselie, tijm, foelie, laurierblad, kruidnagel, dragon, rozemarijn en jeneverbessen. Vaak wordt dit samengebonden tot een bouquet of in een stukje kaasdoek verpakt.
Bouillon maken
Per liter water heb je ongeveer 150 gr aan smaakmakers nodig. Zet een liter koud water op en voeg het bouquet garni toe. Voor een rundvleesbouillon voeg je 100 gr rund of een mergpijp toe, voor kippenbouillon een soepkip of kippenvleugels, laat de bouillon nu ongeveer 2 uur trekken, net onder het kookpunt. Het mengsel mag niet koken. Voor visbouillon voeg je 250 gr aan visgraten toe, dit laat je max. een half uur trekken.
Je zult zien dat het vet, van het vlees, naar boven drijft. Verwijder dit met een schuimspaan. Daarna ga je de bouillon zeven door een kaasdoek, zodat er een heldere en smaakvolle bouillon over blijft. Dit heet passeren.
Van bouillon tot soep
Als je zelfgemaakte bouillon klaar is, heb je de perfecte basis voor een lekkere soep. Maak een lekkere heldere soep door gehaktballetjes, vlees, vis of kip toe te voegen. Daarnaast kun je extra groentes zoals prei, wortel, paddestoelen, bloemkool, knolselderij toevoegen. En voor een extra bite kun je vermicelli of op het laatst croutons toevoegen.
Ga je liever voor een gebonden soep? Gebonden soepen beginnen met een roux. Smelt 50 gr boter in een pan. Voeg 60 gr bloem toe en laat dit garen tot het zanderig aanvoelt. Laat de roux vervolgens afkoelen. Voeg nu met een garde een 1,3 liter warme bouillon toe en breng het al roerend aan de kook. Voeg eventueel een scheutje room toe en breng de soep verder op smaak met peper en zout. Voeg extra groentes zoals champignons, prei, bloemkool, courgette en kruiden toe. Je kan de soep eventueel glad maken met een staafmixer of zo laten. Daarna voeg je evt. kip, gamba’s of stukjes rundvlees toe, net wat je lekker vindt.
Bekijk al onze soeprecepten en laat je inspireren.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in