Eton mess
Eton mess is een klassiek Engels dessert! Het schijnt dat ooit bij een groot diner tijdens het serveren er een ongeluk plaatsvond met de desserts. Om toch nog een nagerecht te kunnen serveren, besloot de kok om het als een ‘mess’ op te dienen. It’s a mess, dat kun je dus wel zeggen van dit ‘rommelige’ toetje. Eigenlijk is eton mess een mengeling van drie dingen die heel erg lekker zijn: fruit, meringues en slagroom. Klinkt dat niet goed? Dit eton mess dessert staat ook nog eens zo op tafel. Je kunt het dessert zoals ons in diepe borden serveren, maar het staat ook erg leuk in glazen potjes.
Makkelijk toetje
Traditioneel maak je eton mess met aardbeien, maar volgens ons is de lekkerste eton mess toch echt met verschillende soorten rood fruit. Voor dit eton mess recept maakten we zelf meringues, dat is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Weinig tijd? Je kunt ook kant-en-klare meringues gebruiken. Je kan het jezelf dus zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt!
PS bekijk ook eens onze andere nagerechten!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor de meringues
- 4 eiwitten (120 gr)
- 150 gr suiker
- 50 ml water
Ingrediënten voor de eton mess
- 2 meringues
- 250 ml slagroom
- 250 gr rood fruit
- 1 el suiker
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je de meringues
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Begin met het maken van de suikerstroop. Zet een steelpannetje op een laag vuur met daarin de suiker en het water. Zet een (suiker)thermometer in het pannetje en wacht tot deze 120 graden aangeeft, dan is de suikerstroop klaar. De stroop is nog blank van kleur en vloeibaar.
Klop in de tussentijd de eiwitten halfstijf in een schone en vetvrije kom. Dit gaat het makkelijkste met een standmixer.
Giet voorzichtig de suikerstroop bij de eiwitten terwijl de mixer draait. Pas op want de stroop is erg heet. Klop net zolang tot de buitenkant van de kom koud aanvoelt en de eiwitten stijf zijn.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het schuim vier even grote meringues.
Bak de meringues in 2 uur af op 100 graden. Laat ze afkoelen in de oven. Dit hele proces kan je overslaan als je kant-en-klare meringues hebt.
Zo maak je de eton mess
Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. De meringues zijn natuurlijk ook al zoet, dus je kunt de slagroom ook ongezoet laten.
Maak de eton mess op in de schaaltjes. Begin met wat stukjes meringue, daarna wat slagroom, verdeel daarover wat rood fruit en verkruimel daarover nog wat meringue. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.
Serveer de eton mess meteen, want anders worden de meringues zacht. De overige meringues kun je heel lang bewaren in een luchtdichte koektrommel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in