
Flammkuchen deeg en toppings
Flammkuchen, jawohl. We zijn er dol op. Het liefst maken we zelf flammkuchen deeg, maar als we lui zijn gebruiken we ook gerust kant en klaar deeg. Zelf deeg maken is echt niet moeilijk, je hebt enkel bloem, water, gist en een beetje zout nodig. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Officieel wordt hij gemaakt met spek en ui, zoals dit recept, maar je kan er volop mee variëren.
Flammkuchen toppings
Je kan de flammkuchen dus beleggen met alles wat je lekker vindt. Net als een pizza zeg maar. Hier een paar ideetje voor de toppings
-
-
- Pittige worst
- Parmaham en rucola
- Gerookte zalm
-
- Geitenkaas en appel
- Spek en ui
-
-

Ingrediënten voor 1 grote Flammkuchen
Flammkuchen deeg
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheutje olijfolie
Toppings
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
En
125 gr spekreepjes en 2 uien of
100 gr Parmham en 30 gr rucola of
100 gr geitenkaas en 1 appel en 1 rode ui
200 gr gerookte zalm, 30 gr rucola en 2 el kappertjes
Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)
Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.
Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.
Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.
Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.
Flammkuchen met spek en ui
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.
Flammkuchen met parmaham en rucola
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Beleg hem daarna met Parmaham en rucola.
Flammkuchen met geitenkaas en appel
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snij de rode uien in ringen en de appel in dunne plakjes. Verdeel dit samen met de geitenkaas over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.
Flammkuchen met gerookte zalm
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Beleg met gerookte zalm, kappertjes en rucola.
