Tonkatsu: Japanse varkensschnitzels
Tonkatsu is een Japans gerecht van gepaneerde en gefrituurde varkensschnitzels. De schnitzel krijgt een lekker dik paneerlaagje van panko (Japanse broodkruimels). Voor een extra knapperig resultaat maak je dit laagje extra dik. Verderop in het recept lees je hoe je dat doet. Bij die tonkatsu serveren ze in Azië vaak een bruin sausje op basis van tomaat – een beetje Worcestershire-achtig qua smaak. Zonder saus is het geen echte tonkatsu. Wij maakten er naast de saus ook rijst bij, zodat je een volledige maaltijd hebt. Plus: een lekkere frisse salade van knapperige witte kool en radijsjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 4 varkensschnitzel
- 2 eieren
- 100 gr witte kool
- 0,5 komkommer
- 8 radijsjes
- 75 gr wortel (julienne gesneden)
- 300 gr zilvervliesrijst
- 4 el bloem
- 200 gr panko (Japans broodkruim)
- 2 el mirin (zoete Japanse rijstwijn)
- 3 el rijstazijn
- 1 el suiker
- 500-750 ml (zonnebloem)olie
Ingrediënten tonkatsusaus
- 7 el ketchup
- 3 el sojasaus
- 1,5 el bruine suiker
- 1 el mirin
- 1,5 tl Worcestershire
- 1 cm gember
- 2 teentjes knoflook
Zo maak je het
Haal de buitenste bladeren van de witte kool, snijd de harde kern en onderkant er af en hak in fijne reepjes. Snijd de radijs en komkommer in dunne plakjes. Doe alle groenten in een mengkom, voeg de wortel julienne toe. Meng in een kommetje de rijstazijn, mirin en suiker door elkaar en schenk over de groenten. Schep goed om. Laat tot gebruik staan.
Maak de tonkatsu-saus. Meng in een kommetje de ketchup, sojasaus, bruine suiker, mirin, Worcestershiresauce door elkaar. Rasp de gember en pers de knoflookteentjes. Roer beiden door de saus.
Dep de varkensschnitzels droog met keukenpapier. Klop het ei in een diep bord los, verdeel de bloem en de panko over twee platte borden. Haal de varkensschnitzels een voor een door de bloem, daarna door het ei en dan door de panko. Herhaal de laatste twee stapjes (ei en panko voor een nog meer crispy resultaat).
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit in een ruime koekenpan, waar twee varkensschnitzels naast elkaar passen. tenminste 1,5 cm zonnebloemolie. Test of de olie heet genoeg is door er een kruimel panko in te gooien, wanneer deze door de olie danst is de olie heet genoeg. Leg twee varkensschnitzels voorzichtig in de olie en bak ze 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm onder aluminiumfolie of in de oven. Bak de laatste twee varkensschnitzels op dezelfde manier.
Serveer de tonkatsu met de salade, saus en rijst.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.