Strooptaart met sinaasappel
Houd je van zoet? Dan is deze taart helemaal iets voor jou. Een strooptaart met sinaasappel met een heerlijk zoete stroop en walnotenvulling, en natuurlijk een fris sinaasappelsmaakje. Maak de taart niet te hoog, dan wordt hij namelijk heel machtig. Voor de stroop gebruikten we gewone schenkstroop, die je ook op je pannenkoeken eet. Versier de taart met plakjes sinaasappel en zet hem daarna nog even kort in de oven, de sap van de sinaasappels trekt dan in vulling en geeft er een heerlijke smaak aan. Tip: je kunt deze strooptaart ook heel goed bloedsinaasappels gebruiken, wanneer deze in het seizoen zijn en bij de groenteboer liggen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 1 + 1 sinaasappel
- 200 gr wit brood
- 170 gr bloem
- 50 ml slagroom
- 15 ml melk
- 90 + 50 gr boter (+ voor invetten bakvorm)
- 1 + 1 ei
- 750 gr schenkstroop
- 45 gr suiker
- 50 gr walnoten
Materiaal
- Bakvorm 24x24 cm, ingevet met boter en bekleed met bakpapier
Scherm aanhouden tijdens het koken
Maak het deeg door de boter, bloem en suiker en een eetlepel melk in een keukenmachine tot een grof kruim. Breek er 1 ei boven en pulseer opnieuw tot het deeg samenkomt. Haal het deeg uit de keukenmachine en vorm er een bal van, omwikkel met plasticfolie en leg 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht). Vet de bakvorm in met boter. Bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier zodat je de taart gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 28 bij 28 cm, ca 3mm dik. Leg de lap in de bakvorm en duw de randjes goed aan. Maak de randjes niet te hoog (ca 2 centimeter), Snijd ze eventueel bij.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een stuk bakpapier in, vul de vorm met bakbonen (of een andere blinde vulling: ongekookte rijst bijvoorbeeld). Zet de taart 25 minuten uit de oven. Haal hem uit de oven, haal de vulling en het bakpapier er uit en zet nog 10 minuten terug voor een mooi goudbruine bodem.
Hak het brood in het hakmolentje van de staafmixer of met een mes tot broodkruim. Schenk de stroop in een pan en verwarm op laag vuur. Klop in een mengkom het laatste ei met de slagroom en rasp van 1 sinaasappel tot een glad mengsel. Roer wanneer de stroop warm is de boter (50 gr) er door. Roer het slagroom-eimengsel. Hak de walnoten grof en schep ze samen met het broodkruim door de vulling.
Schenk de vulling in de bodem en bak 30 minuten in de oven, tot de vulling gestold is. Boen de laatste sinaasappel schoon en snijd in dunne plakken. Leg de plakken op de taart en zet nog 10-15 minuten terug in de oven. Haal de taart uit de oven en laat hem 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de taart uit de vorm en laat op een taartrooster verder afkoelen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in