Kerstkrans van bladerdeeg
Deze feestelijke kerstkrans van bladerdeeg is perfect als je met Kerstmis een showstopper op de borreltafel wil zetten. Ook een verrassend alternatief voor het standaard kaasplank, want wij vulden hem met alles wat je normaal op een kaasplankje vindt. Sappige verse vijgen, mini druiventrosjes, walnoten, vijgenchutney, plakjes spek en geraspte Appenzeller® kaas. Tip: steek er her en der wat takjes rozemarijn tussen voor een echt kersteffect. Deze kerstkrans staat ook nog eens veel sneller in de oven dan je denkt: al in 20 minuten ben je klaar met de voorbereiding! In het recept hieronder omschrijven we precies hoe je hem maakt.
Lekker pittig!
Een kaasplank in de vorm van een kerstkrans. En dan mag de kaas natuurlijk niet ontbreken in dit recept. Wij vinden het altijd leuk om nieuwe kazen te ontdekken. Er zijn zoveel soorten, smaken en structuren. Bij deze bladerdeeg kerstkrans kiezen we voor Appenzeller® kaas. Dit is de meest pittige, Zwitserse kaas. En dat geeft deze kerstkrans lekker veel smaak. Appenzeller® kaas is een halfharde kaas en deze wordt wel tot 9 maanden gerijpt. Hoe korter de rijping, hoe milder de smaak. De kaas in dit recept is 3 maanden gerijpt en daardoor dus wat zachter van smaak. Daarnaast wordt deze kaas wekelijks ingewreven met een speciaal (en geheim!) kruidenmengsel, wat zorgt voor extra pit.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 100 gr Appenzeller® kaas
- 2 uien
- 8 plakjes spek
- 3-4 takjes rozemarijn
- 50 gr blauwe bessen
- 2 vijgen
- 80 gr vijgenchutney - of vijgenjam
- 40 gr walnoten
- 1 ei
- olijfolie
- peper en zout
- grof zeezout (als garnering )
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de vijgen in kwarten. Haal de schil van de uien en snijd ze in parten. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de parten ui in 2-3 minuten goudbruin. Bestrooi met peper en zout. Neem ze uit de pan en laat ze op een bordje afkoelen.
Haal het bladerdeeg uit de verpakking, maak van de 2 rollen bladerdeeg 1 groot vierkant waar je een cirkel van 30 centimeter (een groot dinerbord) uit kunt snijden. Leg de cirkel op de met bakpapier beklede bakplaat. Van de restjes kun je kleine hapjes maken, bijvoorbeeld deze bladerdeeg kerststerren.
Zet in het midden van de bladerdeegcirkel een kommetje van 15 centimeter doorsnede en druk in het deeg zodat er een afdruk achterblijft. Snijd de afdruk van het kommetje kruislings in, zodat er 8 punten ontstaan.
Besmeer de rand (niet de puntjes in het midden) met de vijgenchutney. Leg daarop de uiparten, walnoten, plakjes spek, kleine takjes rozemarijn, blauwe bessen, vijgen en geraspte Appenzeller® kaas. Vouw de puntjes uit het midden over de buitenkant en druk goed aan. Er ontstaat vanzelf een ster. Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi eventueel met wat grof zeezout. Zet in de oven en bak in 30 minuten goudbruin in de oven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in