Kerstkrans van bladerdeeg

Kerstkrans van bladerdeeg

Deze feestelijke kerstkrans van bladerdeeg is perfect als je met Kerstmis een showstopper op de borreltafel wil zetten. Ook een verrassend alternatief voor het standaard kaasplank, want wij vulden hem met alles wat je normaal op een kaasplankje vindt. Sappige verse vijgen, mini druiventrosjes, walnoten, vijgenchutney, plakjes spek en geraspte Appenzeller® kaas. Tip: steek er her en der wat takjes rozemarijn tussen voor een echt kersteffect. Deze kerstkrans staat ook nog eens veel sneller in de oven dan je denkt: al in 20 minuten ben je klaar met de voorbereiding! In het recept hieronder omschrijven we precies hoe je hem maakt.

Lekker pittig!

Een kaasplank in de vorm van een kerstkrans. En dan mag de kaas natuurlijk niet ontbreken in dit recept. Wij vinden het altijd leuk om nieuwe kazen te ontdekken. Er zijn zoveel soorten, smaken en structuren. Bij deze bladerdeeg kerstkrans kiezen we voor Appenzeller® kaas. Dit is de meest pittige, Zwitserse kaas. En dat geeft deze kerstkrans lekker veel smaak. Appenzeller® kaas is een halfharde kaas en deze wordt wel tot 9 maanden gerijpt. Hoe korter de rijping, hoe milder de smaak. De kaas in dit recept is 3 maanden gerijpt en daardoor dus wat zachter van smaak. Daarnaast wordt deze kaas wekelijks ingewreven met een speciaal (en geheim!) kruidenmengsel, wat zorgt voor extra pit.

Kerstkrans van bladerdeeg
Kerstkrans van bladerdeeg
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 100 gr Appenzeller® kaas
  • 2 uien
  • 8 plakjes spek
  • 3-4 takjes rozemarijn
  • 50 gr blauwe bessen
  • 2 vijgen
  • 80 gr vijgenchutney - of vijgenjam
  • 40 gr walnoten
  • 1 ei
  • olijfolie
  • peper en zout
  • grof zeezout (als garnering )

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Snijd de vijgen in kwarten. Haal de schil van de uien en snijd ze in parten. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de parten ui in 2-3 minuten goudbruin. Bestrooi met peper en zout. Neem ze uit de pan en laat ze op een bordje afkoelen.

  3. Haal het bladerdeeg uit de verpakking, maak van de 2 rollen bladerdeeg 1 groot vierkant waar je een cirkel van 30 centimeter (een groot dinerbord) uit kunt snijden. Leg de cirkel op de met bakpapier beklede bakplaat. Van de restjes kun je kleine hapjes maken, bijvoorbeeld deze bladerdeeg kerststerren.

    Zet in het midden van de bladerdeegcirkel een kommetje van 15 centimeter doorsnede en druk in het deeg zodat er een afdruk achterblijft. Snijd de afdruk van het kommetje kruislings in, zodat er 8 punten ontstaan.

  4. Besmeer de rand (niet de puntjes in het midden) met de vijgenchutney. Leg daarop de uiparten, walnoten, plakjes spek, kleine takjes rozemarijn, blauwe bessen, vijgen en geraspte Appenzeller® kaas. Vouw de puntjes uit het midden over de buitenkant en druk goed aan. Er ontstaat vanzelf een ster. Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi eventueel met wat grof zeezout. Zet in de oven en bak in 30 minuten goudbruin in de oven.

Kerstkrans van bladerdeeg
Kerstkrans van bladerdeeg
EmmiDit bericht is in samenwerking met Swiss Cheese Marketing. Lees hier onze disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (31 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Hartige taarten & quiche Bladerdeeg Noten recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Borrelhapjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in