Pasta alla norma
Een Italiaanse vegetarische klassieker: pasta alla norma. Oftewel: pasta met aubergine en tomatensaus. Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gemakkelijk om te maken. Deze mediterrane topper staat namelijk binnen 25 minuten bij jou op tafel! Je kunt gewone pasta als basis gebruiken, of maak, net als wij in het recept doen, stukjes pasta van verse lasagnebladen. Dat is weer eens wat anders en superleuk om je gasten tijdens een etentje mee te verrassen! Bij deze pasta alla norma serveer je ricotta en maak er vooral van die lekkere basilicumolie bij. Die draai je gewoon met de staafmixer in elkaar. Kleine moeite, ooh’s en ah’s aan tafel gegarandeerd.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 250 gr verse lasagnebladen
- 3 aubergines
- 14 gr basilicum (+ extra als garnering)
- 200 gr ricotta
- 50 gr Parmezaanse kaas (+ extra als garnering)
- 2 blikken pomodorini tomaatjes (van 400 gr)
- 3-4 el kruidenazijn
- 3 el kappertjes
- 3 el gedroogde oregano
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Rasp de Parmezaanse kaas fijn en meng in een kommetje door de ricotta. Breng verder op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot gebruik.
Snijd de aubergines in wedges, snijd ze hiervoor eerst in kwarten en de kwarten daarna door de helft. Houd je hele grote stukken over halveer ze dan nog een keer. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de auberginestukken in een enkele laag, in 3-4 minuten op hoog vuur rondom bruin. Bestrooi ze met oregano, peper en zout en schep 1-2 minuten om. Bak de aubergines in meerdere porties, het is belangrijk dat de stukken niet op elkaar liggen, maar naast elkaar. Gebruik eventueel wat extra olijfolie
Schep alle aubergines terug in de koekenpan en blus af met een scheutje kruidenazijn. Schep de kappertjes er door en bak 1-2 minuten mee tot de kruidenazijn verdampt is. Voeg de blikken tomaat toe en kook in 7-8 minuten op middelhoog vuur tot er een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Maak ondertussen in het hakmolentje van de staafmixer de basilicumolie. Hak de basilicum met 2 eetlepels kruidenazijn en 75 ml olijfolie tot een gladde groene olie, breng verder op smaak met peper en zout.
Knip ondertussen de lasagnebladen in driehoekjes van ongeveer 2-3 centimeter. Kook de pastastukjes vervolgens in 2-4 minuten, in een ruime pan met kokend gezouten water tot ze beetgaar zijn.
Haal de pasta met een schuimspaan uit de pan in de saus. Schep de pasta op laag vuur om tot alle pasta bedekt is met de saus. Voeg 2-3 eetlepels van het kookvocht toe en schep nogmaals om. Verdeel de pasta op de borden, verdeel de ricotta er over en druppel de basilicumolie er over. Bestrooi met nog wat extra Parmezaanse kaas en blaadjes verse basilicum.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in