Hete bliksem

Hete bliksem

Heb je wel eens van hete bliksem gehoord? Dit traditionele Nederlands gerecht is een stamppot van aardappel, appel en uien. Een lekker zoet stamppotje wat de kleine gasten aan tafel ook wel weten te waarderen. En: een heel simpel recept! Officieel kook je 2 delen aardappelen met 2 delen appels (zoet en zuur) en 1 deel uien en dat stamp je tot een grove puree. Maar nog lekkerder is het om de uien en appels eerst los te bakken in wat boter. Dan houd je iets meer bite. Hete bliksem wordt vaak geserveerd met bloedworst of klapstuk (brisket), maar wij kiezen dit keer voor spek. Daardoor wordt het een lekkere combinatie van zoet, zuur en zout. Liever vega? Er zijn tegenwoordig ook hele lekkere vegetarische spekreepjes in de supermarkt te krijgen!

Hete bliksem
Hete bliksem
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 3 zoete appels (bijv. Elstar)
  • 3 zure appels (bijv. Goudreinet)
  • 2 st. uien
  • 150 gr (vega) spek
  • 50 gr roomboter
  • Scheutje warme melk
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappels gaar in ruim water met zout. Ze zijn gaar als ze gemakkelijk van je vork afglijden. Laat ze even uitwasemen in de hete pan. Voeg dan de helft van de boter, een scheutje warme melk en een snuf nootmuskaat toe en pureer dit tot een gladde puree.

  2. Terwijl de aardappels koken kan je alvast met de appels en de uien aan de slag. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Bak dit op zacht vuur langzaam aan in de boter.

  3. Bak het spek in een koekenpan krokant. Je hebt geen olie nodig als je spek gaat bakken. Bij de vegetarische vervangers heb je wel iets olijfolie nodig.

  4. Meng de appels en uien door de puree. Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.

  5. Serveer de hete bliksem met het spek.

Hete bliksem
Hete bliksem

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (35 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Snelle recepten Stamppot recepten Aardappel Appel Hollandse recepten Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Vegetarische recepten Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in