
Boerenkool salade met appel en kaas
Deze boerenkool salade is een heerlijke winterse salade. Je eet misschien minder snel salades in de herfst of winter, maar dat hoeft eigenlijk niet. Je kunt een salade lekker vullend maken, zodat hij ook lekker is voor de wat koudere dagen. Deze boerenkool salade is er zo één.
Het is een lauwwarme salade met krieltjes, romige kaas, plakjes frisse appel en snelle roergebakken boerenkool. Je brengt de salade extra op smaak met een gemakkelijke dressing van olijfolie, citroen, fijngehakt sjalotje en citroensap. Serveer deze maaltijdsalade met vers brood of maak er net als in het recept van die te lekkere knapperige goudbruin gebakken broodsoldaatjes bij. Je maakt deze vega salade in 30 minuten!


Ingrediënten voor 4 personen
- 130 gr halfzachte kaas (bv. Gruyère, cheddar)
- 4 dikke plakken wit brood
- 400 gr boerenkool
- 500 gr krieltjes
- 1 komkommer
- 1 sjalotje
- 1 granny smith appel
- 1 citroen
- 200 gr witte bonen (blik )
- 40 gr macadamianoten
- 40 gr roomboter
- 1 el witte wijnazijn
- 3 el olijfolie
- grof zeezout
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
- Boen de krieltjes schoon onder stromend koud water, halveer de krieltjes en doe ze over in een pan. Voeg voldoende water toe tot ze net onderstaan. Roer wat zout door het water en kook de krieltjes in 15 minuten gaar.
Giet en spoel de witte bonen af, laat ze uitlekken. Snijd de komkommer in stukjes. Halveer de appel, haal het klokhuis eruit en snijd in dunne plakjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en roerbak de boerenkool samen met de witte bonen 1-2 minuten tot de boerenkool warm is. Breng op smaak met peper en zout. Schep uit de pan in een saladeschaal. Meng de krieltjes, komkommer en appel door de boerenkool.
Maak de vinaigrette door in een kommetje de rasp en sap van 1 citroen, witte wijnazijn en 3 eetlepels olijfolie te mengen. Hak een sjalotje zo fijn mogelijk en roer door de vinaigrette, breng op smaak met peper en zout. Hussel de vinaigrette door de boerenkool.
Snijd de plakken brood in lange repen. Laat de boter in een koekenpan smelten en bak de repen brood rondom goudbruin, bestrooien ze met wat grof zeezout. Hak de macadamianoten grof en snijd de kaas in plakjes of blokjes. Schep beiden door de salade en geef de goudbruine broodsoldaatjes erbij.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in