Griekse traybake met kipgyros
Easy en lekker, deze Griekse traybake met kipgyros. Het gemakkelijke aan een traybake is dat je alles in één keer op een bakplaat (of in een ovenschaal of braadslede) legt en daarna de oven het harde werk laat doen. Kun jij ondertussen wat voor jezelf gaan doen! Maak er alleen nog een lekker sausje bij, en klaar ben je.
Voor dit recept snijd je paprika en rode ui in stukken en kruid je kipfilets met gyroskruiden. Besprenkel met de gekruide olijfolie door en schuif alles in de oven. Maak in de tussentijd een snelle tzatziki met een twist. Daarvoor meng je komkommer met feta, yoghurt en de in de oven geroosterde knoflook.
Bij een Griekse traybake kun je natuurlijk platbrood of pitabroodjes eten. Wil je ze zelf maken? Dit is ons foolproof platbrood recept wat altijd lukt!
De ster in deze Griekse traybake: kipgyros!
Gyros is een populair Grieks gerecht, van vlees dat wordt geroosterd aan een ronddraaiend verticaal spit. Het vlees wordt gegeten met tomaat, ui en tzatziki-saus. De Grieken eten dit al eeuwenlang en er zijn talloze variaties op het gerecht, maar de meest populaire is kipgyros. In deze Griekse traybake gaan we daarin mee en gebruiken we kipfilet als basis (kipdijfilet zou ook kunnen, als je wil). Een mooie ode aan het ultieme streetfood van de straten van Athene en Thessaloniki!
Wil je een keer naar een ander land reizen via je traybake? Probeer dan eens onze Italiaanse traybake met groenten, ricotta, pesto en verse kruiden.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kipfilets
- 40 ml Griekse yoghurt
- 75 + 50 gr feta
- 4 paprika's (rood, oranje, groen en geel)
- 0,25 komkommer
- 3 rode uien
- 1 bol knoflook
- 1 + 1 citroenen
- 7 + 7 gr dille
- 4 el gyroskruiden
- 1,5 el gedroogde oregano
- peper en zout
- olijfolie
Lekker met
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch), 200 graden (hetelucht).
Dep de kipfilets droog met een stukje keukenpapier. Meng 1,5 eetlepel olijfolie met de gyroskruiden (voeg wanneer er geen zout in het mengsel zit ook zout toe) en bestrijk de kipfilets rondom royaal met het mengsel. Leg de kipfilets op de bakplaat.
Halveer de paprika’s, haal de zaadjes er uit en snijd ze in grove stukken. Haal de schil van de rode uien en snijd ze in parten. Meng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie met de gedroogde oregano. Breng op smaak met peper en zout en schenk over de rode ui en paprika. Leg de groenten tussen de kip op de bakplaat.
Leg de teentjes knoflook (ongepeld, met schilletje) tussen de groenten, snijd 1 citroen in plakjes en leg ze op de kip. Schuif de bakplaat in de oven en bak de kip in 30 minuten gaar en goudbruin.
Hak de komkommer en 75 gram feta in grove stukken. Doe ze samen met de Griekse yoghurt in hakmolentje staafmixer en hak tot een gladde dip. Hak 7 gram dille fijn en meng door de feta-dip. Haal de bakplaat uit de oven. Pers de helft van de teentjes knoflook uit in de dip en de andere helft over de groenten. Serveer de dip bij de kip en groenten. Bestrooi met nog wat de extra feta, de rest van de dille en eventueel wat partjes citroen. Lekker met knapperig platbrood.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in