Hete bliksem
Heb je wel eens van hete bliksem gehoord? Dit traditionele Nederlands gerecht is een stamppot van aardappel, appel en uien. Een lekker zoet stamppotje wat de kleine gasten aan tafel ook wel weten te waarderen. En: een heel simpel recept! Officieel kook je 2 delen aardappelen met 2 delen appels (zoet en zuur) en 1 deel uien en dat stamp je tot een grove puree. Maar nog lekkerder is het om de uien en appels eerst los te bakken in wat boter. Dan houd je iets meer bite. Hete bliksem wordt vaak geserveerd met bloedworst of klapstuk (brisket), maar wij kiezen dit keer voor spek. Daardoor wordt het een lekkere combinatie van zoet, zuur en zout. Liever vega? Er zijn tegenwoordig ook hele lekkere vegetarische spekreepjes in de supermarkt te krijgen!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg kruimige aardappelen
- 3 zoete appels (bijv. Elstar)
- 3 zure appels (bijv. Goudreinet)
- 2 st. uien
- 150 gr (vega) spek
- 50 gr roomboter
- Scheutje warme melk
- Snuf nootmuskaat
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappels gaar in ruim water met zout. Ze zijn gaar als ze gemakkelijk van je vork afglijden. Laat ze even uitwasemen in de hete pan. Voeg dan de helft van de boter, een scheutje warme melk en een snuf nootmuskaat toe en pureer dit tot een gladde puree.
Terwijl de aardappels koken kan je alvast met de appels en de uien aan de slag. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Bak dit op zacht vuur langzaam aan in de boter.
Bak het spek in een koekenpan krokant. Je hebt geen olie nodig als je spek gaat bakken. Bij de vegetarische vervangers heb je wel iets olijfolie nodig.
Meng de appels en uien door de puree. Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
Serveer de hete bliksem met het spek.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in