Chocolade oliebollen
Dit is weer een heerlijk oliebollen recept, namelijk chocolade oliebollen. Ieder jaar bakken we traditiegetrouw oliebollen. Oliebollen bakken is niet alleen heel leuk en gezellig om te doen, het is ook het lekkerst. Niets lekkerder dan een verse oliebol die net uit het vet komt. Dan zijn ze het meest luchtig namelijk. Dit is weer een leuke variant, chocolade oliebollen. We gebruiken het basisrecept voor oliebollen en daar voegen we fijngehakte chocola aan toe. Heel simpel dus! Met dit oliebollen recept maak je, je vrienden of familie zeker blij. En bekijk ook onze andere oliebollen recepten. We hebben er inmiddels al heel wat verzameld.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 20-25 st.
- 500 gr speltbloem
- 500 ml lauwwarme melk
- 10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse gist)
- 1 el suiker
- 1 ei
- 100 gr chocolade
- zonnebloemolie om in te bakken
Zo maak je het
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.
Doe de speltbloem met een snuf zout in een grote kom.
Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en het melk gistmengsel bij de bloem. Mix niet te lang, zodra het een egaal beslag is geworden, is het klaar.
Hak de chocola in stukjes en spatel dit voorzichtig door het beslag.
Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.
Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.
Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden.
Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om.
Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje. Garneer de chocolade oliebollen met poedersuiker.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.