Zelf kersenjam maken
Wat doe je met een kersenoverschot in de tuin? Juist, zelf kersenjam maken. Pauline heeft een prachtige kersenboom in de tuin staan en die was werkelijk ontploft. Er zaten dit jaar niet normaal veel kersen aan de boom. Zoveel, dat je er niet tegen kunt eten. Dus Pauline besloot om zelf kersenjam te maken. Dat is niet alleen handig, want je eet lekker je voorraad weg, maar ook superleuk om te doen.
Hoe maak je jam?
Zelf jam maken is dus helemaal niet moeilijk. Het enige wat je doet is het fruit opwarmen, suiker toevoegen en zacht laten worden. Je kunt kiezen voor een wat grovere jam, dan plet je de kersen met een lepel. Hou je meer van gladde jam? Dan kun je de staafmixer er even doorhalen. Maar zelf kersenjam maken is dus echt heel eenvoudig. Pauline geeft in het recept nog een handige tip hoe je kan checken of de jam goed is. En, wanneer ga jij zelf kersenjam maken?
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 2-3 potten
- 1 kilo kersen
- 350 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
- Sap halve citroen
Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.
Ontpit de kersen met een kersenontpitter. Verwarm de kersen in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.
Plet het fruit een beetje met een stamper. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.
Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 10 minuten doorkoken.
Verdeel een lepel kersenjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.
Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten. Laat de kersenjam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.