Toad in the hole ovengerecht met worst & spitskool
Vandaag een leuk ovengerecht toad in the hole. Het is een Brits gerecht dat bestaat uit worstjes, gebakken in Yorkshire pudding. En wat is dan Yorkshire pudding? Dat is een hartig pannenkoekbeslag gemaakt van bloem, eieren en melk. Toad in the hole is een goedkope snack die wellicht in het midden van de 18de eeuw ontstond als restjesmaaltijd met verschillende soorten vlees. Waar de naam, toad in the hole vandaan komt weet niemand. Wanneer je het vertaald betekent het natuurlijk ‘pad in het gat’, laten we daar maar niet te lang over nadenken! De lol is natuurlijk dat je van alles in het beslag kunt bakken en dat doe je dan gewoon in een ovenschaal. Nog gemakkelijk ook dus!
Spitskool en worstjes
De ultieme combinatie met spitskool is uitgebakken spek, worstjes en mosterd. Ik verzin het niet zelf, sla maar eens een kookboek open! Het maakt die saaie spitskool een topgroente. En het is weer eens iets anders dan courgette en broccoli (die je overigens ook prima met een paar worstjes en wat uitgebakken spek als toad in hole kunt maken – het is niet voor niets een restjesmaaltijd). Wanneer je de juiste volgorde aanhoud heb je ook maar 1 koekenpan nodig. Je bakt de worstjes en daarna de spitskool in het vrijgekomen vet van het vlees, waardoor de koolreepjes extra lekker worden. En maak vooral ook eens je eigen variant met leftovers uit de koelkast en worstjes uit de vriezer!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 6 worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes)
- 200 gr spitskool
- 1 ui (flinke )
- 100 gr plakjes gerookt ontbijtspek
- 3 tl mosterd (grove)
- 1-3 el olie
Ingrediënten voor beslag
- 250 ml melk
- 3 eieren
- 100 gr bloem
- Snuf zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden elektrisch, 200 graden hetelucht.
Doe de olie in de ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. De olie en de ovenschaal moeten goed heet worden.
Maak ondertussen het beslag. Doe de bloem met het zout in een beslagkom. Meng beetje voor beetje de melk er door. Voeg daarna de eieren toe en meng tot alles tot een mooi glad beslag.
Snijd de ui in parten en de spitskool in dunne reepjes.
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze mooi knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op een bordje met keukenpapier. Bak dan de worstjes rondom bruin. Bak tot slot de spitskool samen met de ui in het vet van de worstjes tot er een kleurtje aan komt. Schep de mosterd er door.
Haal de ovenschaal uit de oven. Let even goed op, de schaal en olie zijn natuurlijk echt flink heet geworden. Schep de helft van de ingrediënten (worstjes, spek, ui en spitskool) in de ovenschaal. Schenk het beslag er over en leg er dan de rest van de ingrediënten in. Zet het ovengerecht terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin.
Het beslag gaat rijzen. Let er dus op dat je de ovenschaal in het midden of nog 1 stukje lager zet. Serveer direct uit de oven, de toad in the hole is het lekkerste wanneer hij nog warm is!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in