Menu
Toad-in-the-hole-UPK-20-06-BLOGPOST-053.jpg

Toad in the hole ovengerecht met worst & spitskool

Vandaag een leuk ovengerecht toad in the hole. Het is een Brits gerecht dat bestaat uit worstjes, gebakken in Yorkshire pudding. En wat is dan Yorkshire pudding? Dat is een hartig pannenkoekbeslag gemaakt van bloem, eieren en melk. Toad in the hole is een goedkope snack die wellicht in het midden van de 18de eeuw ontstond als restjesmaaltijd met verschillende soorten vlees. Waar de naam, toad in the hole vandaan komt weet niemand. Wanneer je het vertaald betekent het natuurlijk ‘pad in het gat’, laten we daar maar niet te lang over nadenken! De lol is natuurlijk dat je van alles in het beslag kunt bakken en dat doe je dan gewoon in een ovenschaal. Nog gemakkelijk ook dus!

Spitskool en worstjes

De ultieme combinatie met spitskool is uitgebakken spek, worstjes en mosterd. Ik verzin het niet zelf, sla maar eens een kookboek open! Het maakt die saaie spitskool een topgroente. En het is weer eens iets anders dan courgette en broccoli (die je overigens ook prima met een paar worstjes en wat uitgebakken spek als toad in hole kunt maken – het is niet voor niets een restjesmaaltijd). Wanneer je de juiste volgorde aanhoud heb je ook maar 1 koekenpan nodig. Je bakt de worstjes en daarna de spitskool in het vrijgekomen vet van het vlees, waardoor de koolreepjes extra lekker worden. En maak vooral ook eens je eigen variant met leftovers uit de koelkast en worstjes uit de vriezer!

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes)
  • 200 gr spitskool
  • 1 ui (flinke )
  • 100 gr plakjes gerookt ontbijtspek
  • 3 tl mosterd (grove)
  • 1-3 el olie

Ingrediënten voor beslag

  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 100 gr bloem
  • Snuf zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden elektrisch, 200 graden hetelucht.

  2. Doe de olie in de ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. De olie en de ovenschaal moeten goed heet worden.

  3. Maak ondertussen het beslag. Doe de bloem met het zout in een beslagkom. Meng beetje voor beetje de melk er door. Voeg daarna de eieren toe en meng tot alles tot een mooi glad beslag.

  4. Snijd de ui in parten en de spitskool in dunne reepjes.

  5. Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze mooi knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op een bordje met keukenpapier. Bak dan de worstjes rondom bruin. Bak tot slot de spitskool samen met de ui in het vet van de worstjes tot er een kleurtje aan komt. Schep de mosterd er door.

  6. Haal de ovenschaal uit de oven. Let even goed op, de schaal en olie zijn natuurlijk echt flink heet geworden.  Schep de helft van de ingrediënten (worstjes, spek, ui en spitskool) in de ovenschaal. Schenk het beslag er over en leg er dan de rest van de ingrediënten in. Zet het ovengerecht terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin.

  7. Het beslag gaat rijzen. Let er dus op dat je de ovenschaal in het midden of nog 1 stukje lager zet. Serveer direct uit de oven, de toad in the hole is het lekkerste wanneer hij nog warm is!

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan