ovengerecht

Toad in the hole ovengerecht met worst & spitskool

Vandaag duiken we de Britse keuken in met een echte klassieker: toad in the hole. Het klinkt misschien wat vreemd, maar dit gerecht is verrassend simpel en vooral heel lekker. Toad in the hole bestaat uit sappige worstjes die gebakken worden in Yorkshire pudding, een luchtig beslag gemaakt van bloem, eieren en melk. Yorkshire pudding klinkt misschien chic, maar eigenlijk is het gewoon een hartig pannenkoekbeslag.

Dit gerecht stamt al uit de 18de eeuw (!) en werd destijds waarschijnlijk bedacht als goedkope restjesmaaltijd. Naar de oorsprong van de gekke naam, die letterlijk ‘pad in het gat’ betekent, kunnen we alleen maar gissen – maar laten we daar maar niet te veel over nadenken, en vooral genieten van hoe lekker het is!

Spitskool en worstjes

De combinatie van spitskool met spek, worstjes en mosterd is zó goed. Spitskool kan een beetje saai lijken, maar met deze smaakmakers wordt het echt megalekker. Het mooie van toad in the hole is dat je er echt alle kanten mee op kunt. Geen spitskool in huis? Geen probleem. Courgette, broccoli of andere groenten uit de koelkast doen het ook prima. Het is tenslotte een gerecht dat ooit bedoeld was om restjes op te maken.

De bereiding is ook onwijs simpel. Bak eerst de worstjes in een pan, zodat ze een mooi kleurtje krijgen. In het achtergebleven vet roerbak je vervolgens de spitskoolreepjes. Daarna gaan de worstjes en groente in een ovenschaal met het beslag en doet de oven de rest. En voilà: een ovengerecht dat zowel makkelijk als smaakvol is!

ovengerecht
Toad in the hole
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 verse worstjes (of saucijsjes)
  • 200 gr spitskool
  • 1 (flinke) ui
  • 100 gr plakjes gerookt ontbijtspek
  • 3 tl grove mosterd
  • 1-3 el olie

Ingrediënten voor beslag

  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 100 gr bloem
  • Snuf zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch) of 200 graden (hetelucht).

  2. Doe de olie in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. De olie en de ovenschaal moeten goed heet worden.

  3. Maak ondertussen het beslag. Doe de bloem met het zout in een beslagkom. Meng beetje voor beetje de melk er door. Voeg daarna de eieren toe en meng tot alles tot een mooi glad beslag.

  4. Snijd de ui in parten en de spitskool in dunne reepjes.

  5. Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze mooi knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op een bordje met keukenpapier. Bak dan de worstjes rondom bruin. Bak tot slot de spitskool samen met de ui in het vet van de worstjes tot er een kleurtje aan komt. Schep de mosterd er door.

  6. Haal de ovenschaal uit de oven. Let even goed op, de schaal en olie zijn natuurlijk echt flink heet geworden. Schep de helft van de ingrediënten (worstjes, spek, ui en spitskool) in de ovenschaal. Schenk het beslag er over en leg er dan de rest van de ingrediënten in. Zet het ovengerecht terug in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin.

  7. Het beslag gaat rijzen. Let er dus op dat je de ovenschaal in het midden of nog 1 stukje lager zet. Serveer direct uit de oven, de toad in the hole is het lekkerste wanneer hij nog warm is!

Variatietip

Het leukste aan toad in the hole is dat je eindeloos kunt variëren. Gebruik wat je nog in de koelkast hebt liggen, zoals overgebleven groenten, spekjes of andere soorten vlees. Zelfs worstjes uit de vriezer kunnen perfect – laat ze wel eerst even goed ontdooien.

Toad in the hole
Toad in the hole

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (28 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Weer lekker in je vel zonder dieet

Weer lekker in je vel zonder dieet? 

Bestel ons e-book met 21 heerlijke recepten en tips & trucs. 

Bestel nu