Broodpudding
Lemoncurd… yummm dat koop je in een potje. Of je maakt het zelf – maar stel je hebt geen tijd, dan vind je het in de supermarkt bij de jam. Het is lekker zoet en zuur tegelijkertijd. Je maakt het met citroensap, suiker en eidooiers. In de potjes zit best een verschil het ene smaakt lekkerder en minder wrang dan het andere. Zoals altijd met kant-en-klaar producten, het is een kwestie van je eigen favoriet vinden. Wat kun je er allemaal mee: op je brood smeren, als taartvulling gebruiken, ’s avonds om 22uur uit de pot likken of er dit broodpudding recept mee maken. Een broodpudding is een variant op een wentelteefje, maar dan in het groot. Een ideale manier om oud brood op te maken.
Zuurdesembrood
Het favoriete brood om dit soort dingen mee te maken is zuurdesem brood. Dat geldt ook voor tosti’s, broodcroutons, crostini, wentelteefjes of dun gebakken toast. Zuurdesembrood is compacter (minder luchtig qua structuur) dan gewoon brood. Daarom is het wat steviger. Vloeistoffen zoals het melkmengsel voor wentelteefjes of broodpudding, maar ook olie of boter trekken gemakkelijk in het brood zonder dat het direct uit elkaar valt. Perfect dus om dit soort recepten mee te bereiden. Natuurlijk kun je deze broodpudding ook met ander brood maken, maar let er dan bij het weken er op dat het brood niet uit elkaar valt en te slap wordt.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voo 4-6 pers.
- 500 gr oud brood (liefste zuurdesembrood)
- 5-6 el lemoncurd
- 2 eieren
- 500 ml melk
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2-3 el suiker
- 25 gr amandelschaafsel
Materialen
- ovenschaal van 20x30 cm
Zo maak je het
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi goudbruin is.
Snijd het brood in plakken van ongeveer 1cm dik. Wanneer je oud brood hebt – perfect. Gebruik je vers brood dan is het beter om het een beetje oud te maken. Leg het brood in een enkele laag op een bakplaat en zet 10 minuutjes in de oven op 140/160 graden (elektrisch) 120/130 (hetelucht).
Meng de melk, vanille suiker en eieren door elkaar. Schenk in een ovenschaal en leg dan het brood er in. Laat even goed opnemen.
Leg een enkele laag geweekte broodplakken in een beboterde ovenschaal. Smeer er wat lemoncurd over, leg dan een volgende laag in de ovenschaal en besmeer wederom met lemoncurd. Maak zo 2 laagjes. Schenk het overgebleven melkmengsel over het brood en bestrooi met een beetje suiker. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven. De broodpudding is klaar wanneer de bovenkant mooi goudbruin is. Bestrooi met het amandelschaafsel.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.