Menu
Broodpudding-met-lemoncurd-UPK-20-02-BLOGPOST-143.jpg

Pasen: Broodpudding met lemoncurd en amandelen

Lemoncurd… yummm dat koop je in een potje. Of je maakt het zelf – maar stel je hebt geen tijd, dan vind je het in de supermarkt bij de jam. Het is lekker zoet en zuur tegelijkertijd. Je maakt het met citroensap, suiker en eidooiers. In de potjes zit best een verschil het ene smaakt lekkerder en minder wrang dan het andere. Zoals altijd met kant-en-klaar producten, het is een kwestie van je eigen favoriet vinden. Wat kun je er allemaal mee: op je brood smeren, als taartvulling gebruiken, ’s avonds om 22uur uit de pot likken of er deze broodpudding met lemoncurd mee maken. Een broodpudding is een variant op een wentelteefje, maar dan in het groot. Een ideale manier om oud brood op te maken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelden brood over heb. Wij gooien het brood van de bakker direct in de vriezer. Wanneer je ook geen brood over hebt en het speciaal voor dit recept koopt leg dan de plakjes eerst even in de oven. Op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 140 graden. Je laat ze eigenlijk uitdrogen, het brood neemt dan straks het melkmengsel goed op maar blijft toch lekker stevig.

Zuurdesembrood

Het favoriete brood om dit soort dingen mee te maken is zuurdesem brood. Dat geldt ook voor tosti’s, broodcroutons, crostini, wentelteefjes of dun gebakken toast. Zuurdesembrood is compacter (minder luchtig qua structuur) dan gewoon brood. Daarom is het wat steviger. Vloeistoffen zoals het melkmengsel voor wentelteefjes of broodpudding, maar ook olie of boter trekken gemakkelijk in het brood zonder dat het direct uit elkaar valt. Perfect dus om dit soort recepten mee te bereiden. Natuurlijk kun je deze broodpudding ook met ander brood maken, maar let er dan bij het weken er op dat het brood niet uit elkaar valt en te slap wordt.

4-6 personen

Ingrediënten voo 4-6 pers.

  • 500 gr oud brood (liefste zuurdesembrood)
  • 5-6 el lemoncurd
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2-3 el suiker
  • 25 gr amandelschaafsel

Materialen

  • ovenschaal van 20x30 cm

Zo maak je het

  1. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi goudbruin is.

  2. Snijd het brood in plakken van ongeveer 1cm dik. Wanneer je oud brood hebt – perfect. Gebruik je vers brood dan is het beter om het een beetje oud te maken. Leg het brood in een enkele laag op een bakplaat en zet 10 minuutjes in de oven op 140/160 graden (elektrisch) 120/130 (hetelucht).

  3. Meng de melk, vanille suiker en eieren door elkaar. Schenk in een ovenschaal en leg dan het brood er in. Laat even goed opnemen.

  4. Leg een enkele laag geweekte broodplakken in een beboterde ovenschaal. Smeer er wat lemoncurd over, leg dan een volgende laag in de ovenschaal en besmeer wederom met lemoncurd. Maak zo 2 laagjes. Schenk het overgebleven melkmengsel over het brood en bestrooi met een beetje suiker. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven. De broodpudding is klaar wanneer de bovenkant mooi goudbruin is. Bestrooi met  het amandelschaafsel.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan