Menu

Pasen: Hartige gehakttaart met tomaat & kaas

Dit is zo’n leuke taart: de titel hartige gehakttaart doet eigenlijk een beetje tekort. Wanneer je hem opensnijd krijg je niet alleen tomaatjes, kaas en gehakt maar ook nog pasta! En alles wordt beter met pasta (en tomaten) toch? Goed om te zorgen dat de taart geen fluffy zachte bodem krijgt is het belangrijk dat je die eerst goed blindbakt. Je bakt de bodem met een fake vulling. Daardoor blijft de bodem ook nog knapperig wanneer je de vulling er in schept. Voor de bodem gebruikte ik bladerdeeg, maar wanneer je tijd en zin hebt zou je ook zelf een hartig deegje kunnen maken. Het snelle recept daarvoor vind je hier onder (je gaat er geen spijt van krijgen!).

Zelf een deegje maken

Dat het heel veel extra werk is vind ik altijd een beetje overdreven, het werk zit vooral in je keukenmachine weer schoonmaken en de bodem goed afbakken. Het voordeel van dit deeg is dat het echt heel erg lekker smaakt en het is nog iets steviger dan een bladerdeeg. Een keertje proberen? 250 gr bloem + 2 eieren + 0,5 tl zout + 25 gr geraspte oude kaas + 5 takjes tijm + 100 gr roomboter. Mixen tot een bal. Uitrollen, in de vorm leggen en dan blind bakken. Laat ook dit deeg even 30 minuten (na uitrollen) in de koelkast rusten (dat heeft deeg nou eenmaal nodig).

4-6 personen

Ingrediënten voor 4-6 pers.

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gr semi gedroogde tomaten
  • 500 gr rundergehakt
  • 100 gr geraspte kaas
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 3 varkensvlees worstjes
  • 150 gr korte pasta (bijvoorbeeld macaroni, klein penne etc)
  • 1 blik pomodorini (van 400 gram)
  • 2 takjes basilicum
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Materiaal

  • springvorm van 24 cm, ingevet met boter

Zo maak je het

  1. Bekleed de  springvorm (beboter hem wel eerst) met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) en 180 graden (hetelucht).

  2. Begin met het koken van de pasta. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook tot de pasta gaar is. Giet af en zet even apart.

  3. Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan, voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak tot het licht verkleurd. Voeg het gehakt en worstvlees toe (snijd de worsten open en gebruik alleen het worstvlees). Bak het vlees goudbruin. Voeg het blik pomodorini, de semi gedroogde tomaatjes en de gedroogde oregano toe. Kook de saus een beetje in. Haal de pan van het vuur en schep ook de pasta er door. Laat de vulling afkoelen.

  4. Meng de crème fraîche met de geraspte kaas en breng op smaak met peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

  5. Bak de bodem de eerste 20 minuten blind. Bedek hiervoor de vorm met bakpapier en vul hem met bakbonen, droge ongekookte rijst of ongekookte droge bonen. Haal na 20 minuten deze “blinde” vulling en het bakpapier er uit. Vul hem nu met de gehaktvulling en zet 20 minuten in de oven. Besmeer met de crème fraîche en bak nog eens 7 minuten zodat er een mooi kleurtje op de hartige taart komt.

  6. Laat de taart iets afkoelen, dan blijft hij mooi in vorm en snijd dan in stukken. Garneer met verse basilicumblaadjes.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST