gebakken fruit

Warm fruit uit de oven met meringue

Warm fruit uit de oven met zacht meringueschuim er bovenop. Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik vond het zelf wel een goed idee. Ik heb mij hiervoor laten inspireren door S’mores. Kennen jullie dat? Dat is eigenlijk niets meer dan koekjes met gesmolten chocolade en geroosterde marshmallows. Supermakkelijk om te maken en heel lekker. Dit recept eet je ook met koekjes of met cake. Dat kan je er lekker in dippen. En het lijkt mij ook lekker met een bol ijs ernaast, al verzin ik daar natuurlijk altijd wel een excuus voor. Groot voordeel je kan er zeker met zijn zessen van eten. Leuk als je vriendinnen over de vloer krijgt.

Meringue is moeilijk

Ik snap dat het uitdagend klinkt, eerst een suikersiroop maken en deze vervolgens kloppen met eiwitten. Maar eigenlijk is het heel makkelijk. En als je het echt heel ingewikkeld vind, kan je de suikersiroop ook achterwege laten en de suiker beetje bij beetje toevoegen aan de geklopte eiwitten. Dit noemen ze de Franse methode. Zelf ben ik vooral fan van suikerstroop methode (ook wel Italiaanse meringue) genoemd, omdat deze wat steviger is. De bovenkant wordt iets krokant door de grill (of door een gasbrander), en het schuim blijft lekker gooey. Yum! Ik gebruik trouwens gepasteuriseerd eiwit, dit kan je in de supermarkt kopen en is wel zo veilig.

Lekker variëren

Ik heb nu rood fruit uit de vriezer gebruikt en dat gaat echt prima. Maar je kan dit ook maken met bijvoorbeeld mango en ananas of met kersen. Ook leuk om er een laag cake onder te serveren. Lijkt mij ook echt hemels. Dat is nou het leuke van zo’n recept, je kan er volop mee variëren. Ik ben heel benieuwd naar jouw creaties.

warm fruit uit de oven
warm fruit uit de oven
warm fruit met meringue
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 6 personen

  • 750 gr rood fruit (eventueel uit de vriezer)
  • 100 gr eiwit (gepasteuriseerd)
  • 50 gr poedersuiker
  • 150 gr suiker
  • 1 el suiker
  • 45 ml water
  • 1 el water
  • 1 el maïzena

Lekker erbij

  • Koekjes
  • Reepjes cake
  1. Doe 150 gr suiker samen met 45 ml water in een steelpannetje. Laat dit op een laag vuur zachtjes smelten totdat er een suikerstroop van 121 graden ontstaat. Je kan hiervoor een suikerthermometer gebruiken. Belangrijk is dat de suikerstroop helder blijft en niet bruin kleurt. Want dan heb je karamel.

  2. Klop de eiwitten met 50 gr poedersuiker in een schone en vetvrije kom tot half stijve pieken. Voeg dan langzaam de suikerstroop toe, terwijl de mixer blijft draaien. Het schuim is klaar als het stevig aanvoelt en je de kom op zijn kop kunt houden.

  3. Doe het fruit in een ovenbestendige koekenpan met 1 el suiker en roer even om. Maak een papje van de maïzena met een lepel water en voeg dit bij het fruit. Laat het nog even 5 minuten zachtjes koken. Het is de bedoeling dat het fruit indikt en er niet teveel vocht overblijft.

  4. Schep het meringueschuim op het fruit. Plaats de pan vervolgens ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven op 22o graden (boven- en onderwarmte). Het schuim is klaar als dit lichtbruin kleurt. Je kan het schuim eventueel ook met een gasbrander branden.

  5. Serveer het warm fruit uit de oven met koekjes of reepjes cake. Roomboterkoekjes zijn lekker, maar bastognekoekjes bijvoorbeeld ook.

warm fruit uit de oven
warm fruit met meringue
gebakken fruit

Wat vind jij van dit recept?

4.2 (9 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Franse recepten Glutenvrije recepten Lactosevrije recepten Kerst Oven Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in