
Aardappel ovenschotel met spitskool
Deze aardappel ovenschotel is een perfect recept voor doordeweeks, naast dat het snel gemaakt is, kun je het ook prima voor een tweede keer in de oven opwarmen. Je maakt deze ovenschotel met spitskool en opbak-aardappeltjes (die koop je kant-en-klaar in een zakje). Natuurlijk mag je van mij zelf je favoriete aardappeltjes schillen en voorkoken en dan in de pan bakken. Maar echt snel is het dan niet meer. Vandaar die opbak-aardappeltjes. En dan de spitskool, wanneer ik aan kool denk krijg ik daar altijd een beetje een ouderwets gevoel bij. Misschien omdat ik er zelf niet zo vaak voor kies om het te maken en het me dus vooral aan mijn kindertijd doet denken. Maar spitskool en spekjes zijn dus heel lekker samen en wanneer je die kool flinterdun snijd en daarna roerbakt en dan in de oven met room bakt, jummm! Dit recept is, wanneer je eigenlijk niet zo’n kool-eter bent, het proberen meer dan waard! Hier vind je nog meer lekkere recepten met aardappel in de hoofdrol.
Kies je voor tijm of dragon?
Dit recept is een beetje een samenvoeging van een eenpansgerecht en een gratin. Best of both worlds om maar zo te zeggen. Je bakt eerst de spekjes en aardappeltjes mooi bruin. In een apart kommetje meng je room en mosterd met elkaar. En dan komt alles bij elkaar in de ovenschaal waardoor het hele gerecht lekker romig wordt. Je kunt dit gerecht maken met tijm of met dragon. Het zijn twee compleet ander soort kruiden, maar passen beiden heel goed bij dit gerecht. Dragon is soms wat lastig verkrijgbaar en sommige supermarkten verkopen het zelfs helemaal niet. Maar het maakt je gerecht wel heel bijzonder. En tijm, we weten allemaal wel hoe lekker tijm is. De keuze is aan jou!



Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Ingrediënten
- 400 gr spitskool (extra snel klaar wanneer je voorgesneden spitskool gebruikt)
- 600 gr aardappeltjes (voorgekookt of opbakaardappeltjes, ik gebruikte opbakaardappeltjes met rode schil)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 5 takjes dragon (of tijm )
- 200 gr spekreepjes
- 200 ml slagroom
- 2 el grove mosterd
- naar smaak Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Doe de slagroom in een mengkom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes van de tijm of hak de dragon fijn en voeg toe aan de room. Schep de mosterd door het roommengsel en meng goed door. Breng verder op smaak met zout en peper.
Snijd de spitskool in dunne repen (je kunt ook de voorgesneden gebruiken) en snipper de ui en knoflook fijn. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze een kleurtje krijgen. Voeg de opbakaardappeltjes toe en bak ze 7-8 minuten. Schep de spitskool er doorheen en bak tot dat het iets geslonken is.
Schep alle groenten over in de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erbij en zet de aardappel ovenschotel nog 15 minuten in de oven. Garneer met wat extra tijm of dragon.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan