fbpx
Menu

Aardappel ovenschotel met spitskool en spekjes

Deze aardappel ovenschotel is een perfect recept voor doordeweeks, naast dat het snel gemaakt is, kun je het ook prima voor een tweede keer in de oven opwarmen. Je maakt deze ovenschotel met spitskool en opbakaardappeltjes (die koop je kant-en-klaar in een zakje). Natuurlijk mag je van mij zelf je favoriete aardappeltjes schillen en voorkoken en dan in de pan bakken. Maar echt snel is het dan niet meer. Vandaar die opbakaardappeltjes. En dan de spitskool, wanneer ik aan kool denk krijg ik daar altijd een beetje een ouderwets gevoel bij. Misschien omdat ik er zelf niet zo vaak voor kies om het te maken en het me dus vooral aan mijn kindertijd doet denken. Maar spitskool en spekjes zijn dus heel lekker samen en wanneer je die kool flinterdun snijd en daarna roerbakt en dan in de oven met room bakt, jummm! Dit recept is, wanneer je eigenlijk niet zo’n kooleter bent, het proberen meer dan waard!

Kies je voor tijm of dragon?

Dit recept is een beetje een samenvoeging van een eenpansgerecht en een gratin. Best of both worlds om maar zo te zeggen. Je bakt eerst de spekjes en aardappeltjes mooi bruin. In een apart kommetje meng je room en mosterd met elkaar. En dan komt alles bij elkaar in de ovenschaal waardoor het hele gerecht lekker romig wordt. Je kunt dit gerecht maken met tijm of met dragon. Het zijn twee compleet ander soort kruiden, maar passen beiden heel goed bij dit gerecht. Dragon is soms wat lastig verkrijgbaar en sommige supermarkten verkopen het zelfs helemaal niet. Maar het maakt je gerecht wel heel bijzonder. En tijm, we weten allemaal wel hoe lekker tijm is. De keuze is aan jou!

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr spitskool (extra snel klaar wanneer je voorgesneden spitskool gebruikt)
  • 600 gr aardappeltjes (voorgekookt of opbakaardappeltjes, ik gebruikte opbakaardappeltjes met rode schil)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes dragon (of tijm )
  • 200 gr spekreepjes
  • 200 ml slagroom
  • 2 el grove mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) of 160 graden (hetelucht). 

  2. Doe de slagroom in een mengkom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes van de tijm of hak de dragon fijn en voeg toe aan de room. Schep de mosterd door het roommengsel en meng goed door. Breng verder op smaak met zout en peper. 

  3. Snijd de spitskool in dunne repen (je kunt ook de voorgesneden gebruiken) en snipper de ui en knoflook fijn. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze een kleurtje krijgen. Voeg de opbakaardappeltjes toe en bak ze 7-8 minuten. Schep de spitskool er doorheen en bak tot dat het iets geslonken is. 

  4. Schep alle groenten over in de ovenschaal. Schenk de het slagroommengsel er bij en zet de aardappel ovenschotel nog 15 minuten in de oven. Garneer met wat extra tijm of dragon. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

3 reacties

  • Celeste van Stijn
    27 oktober 2019 om 19:08

    Net gegeten! Het was heerlijk! Man vond dat ook. Dankjewel!

    Beantwoorden
  • Irene
    24 oktober 2019 om 16:21

    Lijkt me heerlijk maar is het niet erg nat door de slagroom of valt dat mee..?

    Beantwoorden
  • Astrid Groen
    22 oktober 2019 om 11:16

    Klinkt heerlijk met spitskool en dragon uit de moes- en kruidentuin. Zondag jouw recept van mango chutney weer eens gemaakt :) In een weckpotje in de koelkast blijft het prima 2 weken goed.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen