Aardappel ovenschotel bereid

Aardappel ovenschotel met spitskool

Deze aardappel ovenschotel is een perfect recept voor doordeweeks, naast dat het snel gemaakt is, kun je het ook prima voor een tweede keer in de oven opwarmen. Je maakt deze ovenschotel met spitskool en opbak-aardappeltjes (die koop je kant-en-klaar in een zakje). Natuurlijk mag je van mij zelf je favoriete aardappeltjes schillen en voorkoken en dan in de pan bakken. Maar echt snel is het dan niet meer. Vandaar die opbak-aardappeltjes. En dan de spitskool, wanneer ik aan kool denk krijg ik daar altijd een beetje een ouderwets gevoel bij. Misschien omdat ik er zelf niet zo vaak voor kies om het te maken en het me dus vooral aan mijn kindertijd doet denken. Maar spitskool en spekjes zijn dus heel lekker samen en wanneer je die kool flinterdun snijd en daarna roerbakt en dan in de oven met room bakt, jummm! Dit recept is, wanneer je eigenlijk niet zo’n kool-eter bent, het proberen meer dan waard! Hier vind je nog meer lekkere recepten met aardappel in de hoofdrol.

Kies je voor tijm of dragon?

Dit recept is een beetje een samenvoeging van een eenpansgerecht en een gratin. Best of both worlds om maar zo te zeggen. Je bakt eerst de spekjes en aardappeltjes mooi bruin. In een apart kommetje meng je room en mosterd met elkaar. En dan komt alles bij elkaar in de ovenschaal waardoor het hele gerecht lekker romig wordt. Je kunt dit gerecht maken met tijm of met dragon. Het zijn twee compleet ander soort kruiden, maar passen beiden heel goed bij dit gerecht. Dragon is soms wat lastig verkrijgbaar en sommige supermarkten verkopen het zelfs helemaal niet. Maar het maakt je gerecht wel heel bijzonder. En tijm, we weten allemaal wel hoe lekker tijm is. De keuze is aan jou!

Aardappel ovenschotel met spekjes en spitskool
Aardappel ovenschotel bereid
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten

  • 400 gr spitskool (extra snel klaar wanneer je voorgesneden spitskool gebruikt)
  • 600 gr aardappeltjes (voorgekookt of opbakaardappeltjes, ik gebruikte opbakaardappeltjes met rode schil)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes dragon (of tijm )
  • 200 gr spekreepjes
  • 200 ml slagroom
  • 2 el grove mosterd
  • naar smaak Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). 

  2. Doe de slagroom in een mengkom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes van de tijm of hak de dragon fijn en voeg toe aan de room. Schep de mosterd door het roommengsel en meng goed door. Breng verder op smaak met zout en peper. 

  3. Snijd de spitskool in dunne repen (je kunt ook de voorgesneden gebruiken) en snipper de ui en knoflook fijn. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze een kleurtje krijgen. Voeg de opbakaardappeltjes toe en bak ze 7-8 minuten. Schep de spitskool er doorheen en bak tot dat het iets geslonken is. 

  4. Schep alle groenten over in de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erbij en zet de aardappel ovenschotel nog 15 minuten in de oven. Garneer met wat extra tijm of dragon. 

ingrediënten Aardappel ovenschotel
Aardappel ovenschotel klaargemaakt

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (38 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in