Aardappel ovenschotel met spitskool

Aardappel ovenschotel met spitskool

Deze aardappel ovenschotel is een perfect recept voor doordeweeks, naast dat het snel gemaakt is, kun je het ook prima voor een tweede keer in de oven opwarmen. Je maakt deze ovenschotel met spitskool en opbak-aardappeltjes (die koop je kant-en-klaar in een zakje). Natuurlijk mag je van mij zelf je favoriete aardappeltjes schillen en voorkoken en dan in de pan bakken. Maar echt snel is het dan niet meer. Vandaar die opbak-aardappeltjes. En dan de spitskool, wanneer ik aan kool denk krijg ik daar altijd een beetje een ouderwets gevoel bij. Misschien omdat ik er zelf niet zo vaak voor kies om het te maken en het me dus vooral aan mijn kindertijd doet denken. Maar spitskool en spekjes zijn dus heel lekker samen en wanneer je die kool flinterdun snijd en daarna roerbakt en dan in de oven met room bakt, jummm! Dit recept is, wanneer je eigenlijk niet zo’n kool-eter bent, het proberen meer dan waard! Hier vind je nog meer lekkere recepten met aardappel in de hoofdrol.

Kies je voor tijm of dragon?

Dit recept is een beetje een samenvoeging van een eenpansgerecht en een gratin. Best of both worlds om maar zo te zeggen. Je bakt eerst de spekjes en aardappeltjes mooi bruin. In een apart kommetje meng je room en mosterd met elkaar. En dan komt alles bij elkaar in de ovenschaal waardoor het hele gerecht lekker romig wordt. Je kunt dit gerecht maken met tijm of met dragon. Het zijn twee compleet ander soort kruiden, maar passen beiden heel goed bij dit gerecht. Dragon is soms wat lastig verkrijgbaar en sommige supermarkten verkopen het zelfs helemaal niet. Maar het maakt je gerecht wel heel bijzonder. En tijm, we weten allemaal wel hoe lekker tijm is. De keuze is aan jou!

Aardappel ovenschotel met spitskool
Aardappel ovenschotel met spitskool

De lekkerste gourmet recepten

Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.

We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.

ik wil het gratis e-book

Ingrediënten

  • 400 gr spitskool (extra snel klaar wanneer je voorgesneden spitskool gebruikt)
  • 600 gr aardappeltjes (voorgekookt of opbakaardappeltjes, ik gebruikte opbakaardappeltjes met rode schil)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes dragon (of tijm )
  • 200 gr spekreepjes
  • 200 ml slagroom
  • 2 el grove mosterd
  • naar smaak Peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). 

  2. Doe de slagroom in een mengkom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes van de tijm of hak de dragon fijn en voeg toe aan de room. Schep de mosterd door het roommengsel en meng goed door. Breng verder op smaak met zout en peper. 

  3. Snijd de spitskool in dunne repen (je kunt ook de voorgesneden gebruiken) en snipper de ui en knoflook fijn. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze een kleurtje krijgen. Voeg de opbakaardappeltjes toe en bak ze 7-8 minuten. Schep de spitskool er doorheen en bak tot dat het iets geslonken is. 

  4. Schep alle groenten over in de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erbij en zet de aardappel ovenschotel nog 15 minuten in de oven. Garneer met wat extra tijm of dragon. 

Aardappel ovenschotel met spitskool
Aardappel ovenschotel met spitskool

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (81 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Ovenschotel Snelle recepten Aardappel Hollandse recepten Glutenvrije recepten Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in