gezonder cake recept

Kwarkcake met citroen (gezonder recept)

Yes ik heb er weer eentje voor jullie hoor. Een gezonder cakerecept met minder suiker. Ik had zin in iets frissigs en dat is deze kwarkcake met citroen zeker. Fris door de citroen en extra smeuïg door de kwark. Ik vind hem heerlijk! Ik voegde ook nog wat maanzaad toe, zoals je dit in Amerika heel vaak ziet in de lemon poppyseed cakes. Je proeft het niet perse, maar het ziet er wel leuk uit.

Minder suiker en minder vet

In de cake gaat 30% minder suiker dan in een reguliere cake. Daarnaast bevat hij lekker veel proteïnes door de kwark en vezels door het volkoren speltmeel. En hij is een stuk minder vet (minder verzadigde vetten), doordat ik een klein beetje zonnebloemolie gebruik. Hij is dus gezonder dan een normale citroencake. Nou is het niet zo dat je hier dan een hele cake van achter elkaar op kunt eten zonder aan te komen. Nee, was het maar zo’n feest. Maar het is een gezondere optie. Net als dat de pizza’s met bloemkoolbodem een gezondere optie zijn en net zoals het low calorie ijs. Ik vind het een goede stap in de juiste richting.

Fijne cakevorm

Een lekkere cake bak je natuurlijk in een fijne vorm. Wij gebruiken al jaren deze met veel plezier. Hij gaat gewoon de vaatwasser in en blijft mooi. Ook komt de cake altijd goed uit de vorm als we een bakspray gebruiken voor het invetten.

citroencake
ingredient ei
citroen kwarkcake
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 gr speltbloem
  • 50 gr speltmeel
  • 3 eieren (maat L)
  • 175 gr kwark
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 130 gr rietsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • Rasp van een citroen (liefst biologisch)
  • 15 gr maanzaad
  • Snuf zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

    Mix de eieren met de zonnebloemolie en de kwark luchtig.

  2. Voeg de bloem, het meel, de rietsuiker, het bakpoeder en het zout toe en spatel dit door het beslag. Voeg de rasp van een citroen toe (alleen het gele gedeelte) en het maanzaad en meng nog even kort.

  3. Giet het beslag in een ingevette bakvorm van 24 cm.

  4. Bak de kwarkcake in 55 – 60 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon en droog uitkomt.

     

  5. Laat de citroencake 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort hem dan op een rooster.

gezonder cake recept
kwarkcake

Nog een paar tips
Je kunt de cake ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast in aluminiumfolie.
In plaats van speltbloem en – meel kan je ook enkel (spelt)bloem gebruiken.
Je kunt de cake ook zoeten met honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop naar smaak.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (36 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.