Menu
citroen-kwarkcake-7927.jpg

Kwarkcake met citroen (gezonder recept)

Yes ik heb er weer eentje voor jullie hoor. Een gezonder cakerecept met minder suiker. Ik had zin in iets frissigs en dat is deze kwarkcake met citroen zeker. Fris door de citroen en extra smeuïg door de kwark. Ik vind hem heerlijk! Ik voegde ook nog wat maanzaad toe, zoals je dit in Amerika heel vaak ziet in de lemon poppyseed cakes. Je proeft het niet perse, maar het ziet er wel leuk uit.

Minder suiker en minder vet

In de cake gaat 30% minder suiker dan in een reguliere cake. Daarnaast bevat hij lekker veel proteïnes door de kwark en vezels door het volkoren speltmeel. En hij is een stuk minder vet (minder verzadigde vetten), doordat ik een klein beetje zonnebloemolie gebruik. Hij is dus gezonder dan een normale citroencake. Nou is het niet zo dat je hier dan een hele cake van achter elkaar op kunt eten zonder aan te komen. Nee, was het maar zo’n feest. Maar het is een gezondere optie. Net als dat de pizza’s met bloemkoolbodem een gezondere optie zijn en net zoals het low calorie ijs. Ik vind het een goede stap in de juiste richting.

In een pakje?

Deze is helaas dus niet als bakmix te koop. Tenzij jullie natuurlijk allemaal massaal gaan aangeven dat je deze versie in een mix wilt zien. Dan kunnen we altijd eens kijken wat er mogelijk is. En anders moet je toch even zelf aan de slag met wegen en meten. Iets meer werk, maar het is zeker de moeite waard. En is het een favoriete? Sla hem dan op in je persoonlijke profiel. Ben je nog geen member? meld je dan hier aan.

10 plakjes

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 gr speltbloem
  • 50 gr speltmeel
  • 3 eieren (maat L)
  • 175 gr kwark
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 130 gr rietsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • Rasp van een citroen (liefst biologisch)
  • 15 gr maanzaad
  • Snuf zout

Materiaal

  • 1 cakevorm van 24 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

    Mix de eieren met de zonnebloemolie en de kwark luchtig.

  2. Voeg de bloem, het meel, de rietsuiker, het bakpoeder en het zout toe en spatel dit door het beslag. Voeg de rasp van een citroen toe (alleen het gele gedeelte) en het maanzaad en meng nog even kort.

  3. Giet het beslag in een ingevette bakvorm van 24 cm.

  4. Bak de kwarkcake in 55 – 60 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon en droog uitkomt.

     

  5. Laat de citroencake 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort hem dan op een rooster.

Nog een paar tips
Je kunt de cake ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast in aluminiumfolie.
In plaats van speltbloem en – meel kan je ook enkel (spelt)bloem gebruiken.
Je kunt de cake ook zoeten met honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop naar smaak.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan