fbpx
Menu

Citroen kwarkcake (gezonder recept)

Yes ik heb er weer eentje voor jullie hoor. Een gezonder cakerecept met minder suiker. Ik had zin in iets frissigs en dat is deze citroencake met kwark zeker. Fris door de citroen en extra smeuïg door de kwark. Ik vind hem heerlijk! Ik voegde ook nog wat maanzaad toe, zoals je dit in Amerika heel vaak ziet in de lemon poppyseed cakes. Je proeft het niet perse, maar het ziet er wel leuk uit.

Minder suiker en minder vet

In de cake gaat 30% minder suiker dan in een reguliere cake. Daarnaast bevat hij lekker veel proteïnes door de kwark en vezels door het volkoren speltmeel. En hij is een stuk minder vet (minder verzadigde vetten), doordat ik een klein beetje zonnebloemolie gebruik. Hij is dus gezonder dan een normale citroencake. Nou is het niet zo dat je hier dan een hele cake van achter elkaar op kunt eten zonder aan te komen. Nee, was het maar zo’n feest. Maar het is een gezondere optie. Net als dat de pizza’s met bloemkoolbodem een gezondere optie zijn en net zoals het low calorie ijs. Ik vind het een goede stap in de juiste richting.

In een pakje?

Deze is helaas dus niet als bakmix te koop. Tenzij jullie natuurlijk allemaal massaal gaan aangeven dat je deze versie in een mix wilt zien. Dan kunnen we altijd eens kijken wat er mogelijk is. En anders moet je toch even zelf aan de slag met wegen en meten. Iets meer werk, maar het is zeker de moeite waard. En is het een favoriete? Sla hem dan op in je persoonlijke profiel. Ben je nog geen member? meld je dan hier aan.

10 plakjes

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 gr speltbloem
  • 50 gr speltmeel
  • 3 eieren (maat L)
  • 175 gr kwark
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 130 gr rietsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • Rasp van een citroen (liefst biologisch)
  • 15 gr maanzaad
  • Snuf zout

Materiaal

  • 1 cakevorm van 24 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

    Mix de eieren met de zonnebloemolie en de kwark luchtig.

  2. Voeg de bloem, het meel, de rietsuiker, het bakpoeder en het zout toe en spatel dit door het beslag. Voeg de rasp van een citroen toe (alleen het gele gedeelte) en het maanzaad en meng nog even kort.

  3. Giet het beslag in een ingevette bakvorm van 24 cm.

  4. Bak de kwarkcake in 55 – 60 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon en droog uitkomt.

     

  5. Laat de citroencake 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort hem dan op een rooster.

Nog een paar tips
Je kunt de cake ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast in aluminiumfolie.
In plaats van speltbloem en – meel kan je ook enkel (spelt)bloem gebruiken.
Je kunt de cake ook zoeten met honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop naar smaak.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

  • Angelo Balena
    6 juli 2019 om 19:20

    Kan je ook alleen speltmeel gebruiken en geen speltbloem

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:49

    Nee dat kan helaas niet.

    Beantwoorden
  • Brenda
    15 juni 2019 om 10:33

    Lijkt me lekker fris met citroen! Maare, vreemde vraag misschien, kan ik ook gewoon ordinaire bloem gebruiken.

    Beantwoorden
  • Felice Debloudts
    8 juni 2019 om 17:01

    de cake is echt lekker! ik heb m in twee kleinere cakevormen gebakken en ik had de baktijd net iets te lang genomen (net niet smeuig genoeg). een aanrader!

    Beantwoorden
  • Beaw
    7 juni 2019 om 10:17

    ziet er heerlijk uit, maar ben glutenvrij en allergisch voor amandelen.(ook hazelnoten) Kan ik boekweit meel met iets anders mengen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 juni 2019 om 12:31

    Nee dat kan helaas niet. Dat is niet geschikt voor cakes.

    Beantwoorden
  • Berber Hellema
    11 juni 2019 om 18:24

    Kastanjemeel een idee?

    Beantwoorden
  • Janny Hoekstra
    6 juni 2019 om 10:03

    Heei, kan je ook gewoon de speltmeel gebruiken en de speltbloem vervangen voor amandelmeel?

    Beantwoorden
  • Sabine
    5 juni 2019 om 08:20

    Ziet er heerlijk uit Pauline! Hier bij de AH staan de bakmixen helaas niet in het schap, hopelijk bij de Jumbo binnenkort wel!

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 juni 2019 om 12:33

    Yes nu ook bij Jumbo!

    Beantwoorden
  • Felice Debloudts
    4 juni 2019 om 11:57

    Hoi Pauline, waarom heb je voor zonnebloemolie gekozen? kan andere vetstof ook (cocosolie? ...) Ziet er yummie uit ik ga het zeker maken deze week!

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 juni 2019 om 14:16

    Yes dat kan ook. Zonnebloemolie bevat weinig verzadigd vet. Daarom heb ik hiervoor gekozen.

    Beantwoorden
  • Felice Debloudts
    8 juni 2019 om 15:36

    Hij staat in de oven!!!!! omg ... ruikt super héérlijk! ik heb hem gemaakt met speltbloem en 50 gr amandelmeel, het beslag smaakte al HEMELS. groetjes uit Kalmthout!

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 juni 2019 om 12:29

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Maria van der meer
    2 juni 2019 om 19:24

    Kan ik deze ook glutenvrij maken met bv boekweit meel?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juni 2019 om 10:37

    niet 1 op 1, je kan het wel mengen met amandelmeel

    Beantwoorden
  • Irma Asser
    2 juni 2019 om 15:16

    Kan hij ook met havermout meel? En moet je dan iets extra’s toevoegen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juni 2019 om 10:37

    niet 1 op 1, je kan het wel mengen met amandelmeel

    Beantwoorden
  • Wendy
    2 juni 2019 om 13:01

    Hey Pauline, lijkt me een heerlijke cake. Wat voor (meel)tip zou je geven voor een glutenvrije versie? Dan ga ik ‘m zeker maken! :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juni 2019 om 10:37

    Dan zou ik voor amandelmeel gaan.

    Beantwoorden
  • Nico deBoom
    2 juni 2019 om 11:45

    Ja Paulien dit lijkt mij een heerlijke cake en die ga ik zeker maken,maar mag je inplaats van cietroen raps ook citroen raps uit eendoosje gebruiken.

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juni 2019 om 10:37

    Tuurlijk mag dat.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen