Citroenrisotto
Ik ben altijd wel te paaien voor een lekkere, romige risotto. Deze citroenrisotto is dat. En de citroen zorgt voor een lekkere, frisse bite. Een echte, zomerse versie van de risotto. En dat kan nog net toch? Zo halverwege september. Want die zomer, die moeten we zo lang mogelijk proberen vast te houden. Met deze citroenrisotto kun je weer even wegdromen over je vakantie in Italië (of ergens anders). Ik probeer nu nog even te genieten van de laatste zonnestralen en zomerse gerechten. Zodat ik straks weer volop aan de slag kan met lekkere herfstige smaken, zoals pompoen, kaneel, lekkere curry’s en comfortfood. Ook daar kijk ik wel weer naar uit, jij ook?
Makkelijke risotto
Maar nu genieten we eerst nog even van deze frisse citroenrisotto. Heel veel mensen vinden het maken van risotto een beetje lastig. Terwijl het helemaal niet lastig is. Je moet er alleen even de tijd voor nemen. Elke keer als je wat bouillon aan de risottorijst toevoegt, moet je even wachten en roeren totdat alle bouillon goed opgenomen is. En dan komt het vanzelf goed. Oh ja, veel tussentijds proeven helpt ook. Want de een houdt wat meer van een bite, terwijl de ander juist een romige, zachte risotto kan waarderen. Ik ben ook meer een fan van een zachte, romige risotto. Deze citroenrisotto past helemaal in dat plaatje. Probeer jij ook de zomer nog even vast te houden? Of ben je al helemaal klaar voor het najaar?
Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 teentje knoflook
300 gr risotto rijst
1,5 dl witte wijn
1 ltr kippenbouillon
40 gr Parmezaan
Sap en rasp 1 citroen
Takje peterselie
Peper en zout
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak een teentje knoflook fijn.
Fruit dit op een laag vuur aan in een beetje olijfolie totdat de ui glazig ziet.
Zet het vuur iets hoger en voeg de risottorijst toe. Roer het geheel 2 minuten door elkaar totdat de korrels glazig zijn. Blus het mengsel af met de witte wijn en blijf roeren totdat al het vocht opgenomen is.
Voeg nu beetje bij de beetje de warme bouillon toe. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot het vocht opgenomen is. Herhaal deze stap, totdat alle bouillon opgenomen is.
Voeg het sap toe van 1 citroen en rasp de schil boven de risotto. Hou nog wat rasp over voor de garnering.
Rasp de Parmezaan boven de risotto en breng het op smaak met peper en zout.
De risotto is klaar als deze beetgaar en smeuïg is. De risotto moet vloeibaar zijn en “lopen” op de lepel.
Verdeel de citroenrisotto over 4 borden. Garneer ieder bord met wat verse peterselie en een beetje citroenrasp.
Serveer meteen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in