Salade Niçoise

Salade Niçoise met gegrilde tonijn

Zin in een lekkere salade Niçoise? Dan is dit recept je ding. Het is een lekkere frisse maaltijdsalade met een heerlijke pittige dressing op basis van ansjovis. Deze Niçoise salade behoort tot de klassiekers van de Franse bistro keuken. Meestal bestaande uit sperzieboontjes, olijven en tonijn. Wij geven er een kleine twist aan door geen tonijn uit blik te gebruiken, maar gegrilde tonijn.

Gegrilde tonijn

Een perfect gegrilde tonijn heeft grillstrepen aan de buitenkant en is mooi roze van binnen. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even bij blijven. Met je ogen gericht op de tonijnsteak, zodat hij niet te ver doorgaart. Want dat is zonde. Hoe dikker de moot, des te makkelijker het bereiden. Dan kan het bijna niet misgaan. De grilltijd is dus ook sterk afhankelijk van de dikte van je moot tonijn. Bij een dun mootje is het een kwestie van even vlug omdraaien en dan direct uit de hete pan halen, terwijl je bij een dik stuk iets langer de tijd kan nemen. Deze salade Niçoise met gegrilde tonijn zou je ook prima als voorgerecht kunnen serveren tijdens een fancy etentje. Maak de porties dan alleen wat kleiner. Liever als maaltijd? Serveer er dan brood bij of voeg wat aardappeltjes toe aan de salade. Dan vult het lekker. Bekijk hier al onze andere lekkere salade recepten.

gegrilde tonijn salade
gegrilde tonijn
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 mootjes verse tonijn (Msc proof)
  • 25 gr ansjovis
  • 150 gr gemengde sla
  • 300 gr sperziebonen
  • 250 gr cherrytomaten
  • 1 rode ui
  • 100 gr zwarte olijven
  • 4 eieren
  • 6 el sesamzaad

Dressing

  • 1 teentje knoflook
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 takjes verse peterselie
  • Peper en zout
  • 3 el olijfolie

Zo maak je het

  1. Laat de tonijn een half uurtje op kamertemperatuur komen. Smeer de tonijn mootjes in met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout. Strooi het sesamzaad over de tonijn en druk dit iets aan. Grill de tonijn aan weerszijden goudbruin. Doe dit kort want de binnenkant moet roze blijven. Snijd de gegrilde tonijn in dunne plakjes.

  2. Was de sperziebonen en verwijder de puntjes. Kook ze in 6 minuten beetgaar. Kook de eieren in 6 minuten gaar. De dooier is nog een beetje zacht. Liever een hard gekookt eitje? Houd dan 8 minuten aan. Spoel ze af onder de koude kraan. Pel ze en halveer ze.

  3. Verdeel de gemengde sla over 4 borden. Leg hier de sperziebonen op. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de rode in halve ringen. Verdeel deze, samen met de olijven, de ansjovis en de eitjes over de salade. Verdeel de plakjes gegrilde tonijn over de salade.

  4. Meng de witte wijnazijn met de olijfolie. Hak de knoflook en de peterselie fijn, voeg dit bij de dressing. Breng deze op smaak met peper en zout. Verdeel de dressing over de salades.

gegrilde tonijn bereiden
Salade Niçoise

Wat vind jij van dit recept?

4.2 (17 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Makkelijke recepten Snelle recepten Ei Tomaat Tonijn Franse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Vis recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Lunch Salades

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in