Salade Niçoise met gegrilde tonijn
Zin in een lekkere salade Niçoise? Dan is dit recept je ding. Het is een lekkere frisse maaltijdsalade met een heerlijke pittige dressing op basis van ansjovis. Deze Niçoise salade behoort tot de klassiekers van de Franse bistro keuken. Meestal bestaande uit sperzieboontjes, olijven en tonijn. Wij geven er een kleine twist aan door geen tonijn uit blik te gebruiken, maar gegrilde tonijn.
Gegrilde tonijn
Een perfect gegrilde tonijn heeft grillstrepen aan de buitenkant en is mooi roze van binnen. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even bij blijven. Met je ogen gericht op de tonijnsteak, zodat hij niet te ver doorgaart. Want dat is zonde. Hoe dikker de moot, des te makkelijker het bereiden. Dan kan het bijna niet misgaan. De grilltijd is dus ook sterk afhankelijk van de dikte van je moot tonijn. Bij een dun mootje is het een kwestie van even vlug omdraaien en dan direct uit de hete pan halen, terwijl je bij een dik stuk iets langer de tijd kan nemen. Deze salade Niçoise met gegrilde tonijn zou je ook prima als voorgerecht kunnen serveren tijdens een fancy etentje. Maak de porties dan alleen wat kleiner. Liever als maaltijd? Serveer er dan brood bij of voeg wat aardappeltjes toe aan de salade. Dan vult het lekker. Bekijk hier al onze andere lekkere salade recepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 mootjes verse tonijn (Msc proof)
- 25 gr ansjovis
- 150 gr gemengde sla
- 300 gr sperziebonen
- 250 gr cherrytomaten
- 1 rode ui
- 100 gr zwarte olijven
- 4 eieren
- 6 el sesamzaad
Dressing
- 1 teentje knoflook
- 1 el witte wijnazijn
- 2 takjes verse peterselie
- Peper en zout
- 3 el olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Laat de tonijn een half uurtje op kamertemperatuur komen. Smeer de tonijn mootjes in met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout. Strooi het sesamzaad over de tonijn en druk dit iets aan. Grill de tonijn aan weerszijden goudbruin. Doe dit kort want de binnenkant moet roze blijven. Snijd de gegrilde tonijn in dunne plakjes.
Was de sperziebonen en verwijder de puntjes. Kook ze in 6 minuten beetgaar. Kook de eieren in 6 minuten gaar. De dooier is nog een beetje zacht. Liever een hard gekookt eitje? Houd dan 8 minuten aan. Spoel ze af onder de koude kraan. Pel ze en halveer ze.
Verdeel de gemengde sla over 4 borden. Leg hier de sperziebonen op. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de rode in halve ringen. Verdeel deze, samen met de olijven, de ansjovis en de eitjes over de salade. Verdeel de plakjes gegrilde tonijn over de salade.
Meng de witte wijnazijn met de olijfolie. Hak de knoflook en de peterselie fijn, voeg dit bij de dressing. Breng deze op smaak met peper en zout. Verdeel de dressing over de salades.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in