Shortbread met citroen
Shortbread is het meest bekende zandkoekje uit de UK. Het is lekker flaky en zacht. Eén koekje smaakt altijd naar meer. Daarom heb ik ze deze keer maar extra groot gemaakt. Ze worden verkocht als ronde koekjes, maar ook wel eens in repen (bars) of zoals ik nu gedaan heb in in een taartvorm. De smaken variëren enorm, er bestaan choco versies, carrot cake koekjes, gemberkoekjes en zoals ik nu gedaan heb lemon shortbread
Shortbread recept is echt easy
Shortbread is heel makkelijk om te maken. Het wordt gemaakt volgens de 1, 2, 3 methode. 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Ik houd echt van zulke makkelijke basisrecepten. En dan kan je zelf volop variëren. Ik heb nu alweer zin om met een andere variatie aan de slag te gaan. Ik denk aan iets met chocola en karamel. Klinkt goed he?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 grote koeken
- 100 gr suiker
- 200 gr boter (koud)
- 300 gr bloem
- Sap en rasp van 1 bio citroen
- Snuf zout
Materiaal
- Taartvorm 23 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de boter in blokjes. Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine tot een gladde deegbal. Je kunt dit uiteraard ook met de hand kneden. Is het mengsel nog te droog, voeg dan een el ijskoud water toe.
Vet een taartvorm van 23 cm in met bakspray. Rol het deeg uit en verdeel het over de taartvorm. Snijd de punten alvast in met een mes. En prik eventueel ter decoratie gaatjes in het shortbread. Zet de vorm een uur in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven. Wil je ronde koekjes maken, vorm dan een lange worst van het deeg. Deze laat je na het kneden een uurtje opstijven in de koelkast (in huishoudfolie). Snijd het deeg vervolgens in plakjes. En leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak het shortbread in 30 tot 35 goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je op een bakplaat in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en snijd het deeg nogmaals in. Laat het shortbread afkoelen voor je het serveert. Je kan deze koeken in een koektrommel vrij lang bewaren. Hier waren ze alleen in één dag al op.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in