
Shortbread met citroen
Shortbread is het meest bekende zandkoekje uit de UK. Het is lekker flaky en zacht. Eén koekje smaakt altijd naar meer. Daarom heb ik ze deze keer maar extra groot gemaakt. Ze worden verkocht als ronde koekjes, maar ook wel eens in repen (bars) of zoals ik nu gedaan heb in in een taartvorm. De smaken variëren enorm, er bestaan choco versies, carrot cake koekjes, gemberkoekjes en zoals ik nu gedaan heb lemon shortbread
Shortbread recept is echt easy
Shortbread is heel makkelijk om te maken. Het wordt gemaakt volgens de 1, 2, 3 methode. 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Ik houd echt van zulke makkelijke basisrecepten. En dan kan je zelf volop variëren. Ik heb nu alweer zin om met een andere variatie aan de slag te gaan. Ik denk aan iets met chocola en karamel. Klinkt goed he?



We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 8 grote koeken
- 100 gr suiker
- 200 gr boter (koud)
- 300 gr bloem
- Sap en rasp van 1 bio citroen
- Snuf zout
Materiaal
- Taartvorm 23 cm
Zo maak je het
Snijd de boter in blokjes. Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine tot een gladde deegbal. Je kunt dit uiteraard ook met de hand kneden. Is het mengsel nog te droog, voeg dan een el ijskoud water toe.
Vet een taartvorm van 23 cm in met bakspray. Rol het deeg uit en verdeel het over de taartvorm. Snijd de punten alvast in met een mes. En prik eventueel ter decoratie gaatjes in het shortbread. Zet de vorm een uur in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven. Wil je ronde koekjes maken, vorm dan een lange worst van het deeg. Deze laat je na het kneden een uurtje opstijven in de koelkast (in huishoudfolie). Snijd het deeg vervolgens in plakjes. En leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak het shortbread in 30 tot 35 goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je op een bakplaat in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en snijd het deeg nogmaals in. Laat het shortbread afkoelen voor je het serveert. Je kan deze koeken in een koektrommel vrij lang bewaren. Hier waren ze alleen in één dag al op.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan