Knolselderijsoep met truffel
Bij het Conservatorium hotel at ik onlangs een superlekkere knolselderijsoep met truffel. Deze combinatie was zo lekker dat ik hem driftig op mijn “to cook” lijstje noteerde. Het is daar een chique bedoeling, dus soep was overladen met grote schaafsels verse truffel. Yum. Deze versie is meer voor thuis. Voor een gewone doordeweekse dag en misschien iets beter voor de portemonnaie. Ik heb truffelolie gebruikt, van Foodelicious, want die is echt te gek. Maar wil je echt op chique gaan, haal dan vooral verse truffel en schaaf dat er lekker overheen.
Truffel is niet met alles lekker. Maar wel met Parmezaan. En daarom maakte ik knapperige Parmezaan croutons voor in de soep. Ik zeg altijd: “iedere hap die ik neem, moet lekker zijn”. Geloof mij deze happen zijn allemaal te gek. De zijdezachte ietwat zoetige soep, met de aardse smaak van truffel en dan de zoutige croutons erbij. Lekker hoor! Om het af te maken voegde ik nog een klein beetje tijm toe. Past er ook goed bij. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. En als je binnenkort een etentje geeft, maak dan deze knolselderijsoep als voorgerecht. Dan is iedereen blij.
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
Knolselderijsoep
1 knolselderij (ongeveer 600 gr)
1 ltr kippenbouillon
1 ui
2 teentjes knoflook
125 ml slagroom
Truffelolie
Paar takjes verse tijm
Peper en zout
Parmezaan croutons
Halve ciabatta (mag ook iets oud zijn)
20 gr geraspte Parmezaanse kaas
Olijfolie
Zwarte peper
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan in wat olijfolie.
Schil de knolselderij met een dunschiller en snijd deze in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Voeg de knolselderij toe aan de pan.
Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Kook de soep in ongeveer 15 minuten gaar.
Maak in de tussentijd de Parmezaan croutons. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Scheur de ciabatta in stukken en doe ze in een kom. Drizzle er wat olijfolie overheen en de Parmezaanse kaas en iets zwarte peper. Hussel even om.
Verdeel de croutons over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in 10 minuten goudbruin.
Pureer de soep glad met een staafmixer.
Voeg de slagroom toe en breng de soep verder op smaak met peper, zout en de tijm.
Verdeel de knolselderijsoep over de kommen. Drizzle over iedere kom wat truffelolie.
Garneer de soep met wat extra tijm, een snufje zwarte peper en de Parmezaan croutons.
Je kunt de soep twee dagen bewaren in de koelkast.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in