Menu
Kersentaart-12.jpg

Kersentaart

Wat een cutie he? Deze kersentaart met hartjes, speciaal gemaakt voor Valentijnsdag. Maar kersen zijn toch helemaal niet in het seizoen? Dat klopt helemaal, maar gelukkig hebben we daar de diepvries voor. Als je fruitcompote maakt, kan je heel goed bevroren fruit gebruiken. Ik heb altijd verschillende doosjes in de vriezer liggen. Altijd handig om achter de hand te hebben. Zo’n warme vruchtencompote is ook lekker in de havermout trouwens.

Speciaal voor valentijn haalde ik mijn hartjes uitsteker weer eens uit de kast. De hartjes die je het uit het deeg steekt zou je eventueel ook op de rand kunnen plakken. Maar ik bakte er koekjes van. En de andere helft (ok iets meer dan de helft) verdween rechtstreeks in mijn mond. Ik ben dol op rauw taart- en koekjesdeeg. Niet echt goed voor je, maar zo lekker. Misschien nog wel lekkerder dan de afgebakken versie. Ben je niet zo dol op kersen? dan kan je deze fruittaart ook met frambozen maken, of met bramen of met blauwe bessen. Kan allemaal, dus gebruik vooral wat je lekker vindt.

ingredient-kersen kersentaart kersentaart

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Deeg
300 gr bloem
125 gr witte basterdsuiker
1 ei + 1 eigeel
175 gr koude roomboter
1 el water
2 el suiker
Snuf zout

Kersencompote
600 gr diepvries kersen
Scheutje water
2 el suiker
2 tl maïzena + 1 el water

Materialen 
Taartvorm 23 cm

Zo maak je het
Doe de bloem met een snuf zout, het hele ei en de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine. Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg dit bij de bloem. Kneed er een egaal en soepel deeg van. Dit kan overigens ook met de hand.

Is het deeg nog te droog?, voeg dan 1 of 2 el ijskoud water toe.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Wat ook kan is meteen de ingevette vorm bekleden en deze laten rusten in de koelkast. Dat vind ik zelf altijd makkelijker werken. Het deeg dat je overhoudt verpak je wel in folie en leg je in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht).

Maak in de tussentijd de kersencompote. Verwarm de kersen met een scheutje water en 1 tot 2 el suiker. Je kunt de suiker eventueel ook achterwege laten, de kersen zijn namelijk al zoet van zichzelf.  Laat het een minuut of 10 zachtjes koken.

Zodra de kersen een beetje stuk gekookt zijn voeg je een papje toe van de maïzena en het water. Breng de compote nog even kort aan de kook, zodat deze in kan binden. Laat de compote iets afkoelen.

kersentaart

Haal het deeg uit de koelkast. Vet de vorm in met bakspray. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed de vorm met het deeg. Verdeel de kersencompote over de taartbodem.

Rol de rest van het deeg (niet te dun) uit tot een rondje net iets groter dan je taartvorm. Steek hier hartjes uit met een uitsteker.

Til het rondje voorzichtig op en leg deze op de kersentaart. Druk de randen iets aan en verwijder het overtollige deeg. Hier kan je eventueel koekjes van bakken (na 15 minuten op 175 graden zijn ze klaar).

Bestrijk de bovenkant van de taart met eigeel en verdeel 2 el suiker hier overheen.

Bak de kersentaart in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Laat de fruittaart volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Je kunt de kersentaart ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast op een niet te warme plek.

kersentaart kersentaart

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan