Kerstboom brood
Dit kerstboom brood is net als een gewoon kerstbrood, maar dan in de vorm van een kerstboom. Ziet het er niet gezellig uit? Dit kerstboom brood is niet alleen leuk om te zien, maar ook heel lekker. En je kunt het gemakkelijk delen, je trekt er zo een bolletje van af. Ideaal voor tijdens het kerstontbijt. De kids vinden het vast ook fantastisch. Zelf brood maken is niet heel ingewikkeld. Het kost alleen wat tijd. Brooddeeg moet je goed kneden en het moet rijzen. Het heeft een beetje liefde en geduld nodig. Maar het is het wachten waard, want er is niet lekkerders dan vers brood uit eigen oven.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 1 brood
- 500 gr speltbloem
- 50 gr suiker
- 9 gr zout
- 15 gr gist
- 100 gr lauw water
- 200 gr lauwe melk
- 50 gr zachte roomboter (in blokjes)
- 1 tl koekkruiden
- Poedersuiker
Vulling
- 60 gr rozijnen (geweld)
- 40 gr krenten (geweld)
- 60 gr gehakte pecannoten
- 20 gr sinaasappelsnippers
- 25 gr sukade
- 250 gr spijs
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Meng de speltbloem met de suiker, de gist, de koekkruiden en het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg de melk, het water en de roomboter toe en kneed er een soepel deeg van. Je kunt het ook met de hand kneden.
Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Als je het deeg uit elkaar trekt moet er een vliesje ontstaan zoals bij een kauwgombal.
Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg in volume verdubbelt.
Meng alle ingrediënten (behalve het spijs) voor de vulling door elkaar. Druk de lucht met je vingertoppen uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen.
Mocht je kant en klaar amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een eitje en wat citroensap zodat het iets vloeibaarder wordt. Bij zelfgemaakt spijs kan je deze stap overslaan.
Verdeel het deeg in bolletjes van 45 gr. Druk ieder bolletje uit tot een plat rondje. Leg een klein bolletje spijs in het midden van het deeg. Vouw de randen er nu om heen. Vorm er mooi strak bolletjes van.
Leg de gevulde bolletjes kerstbrood in de vorm van een kerstboom op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ze afgedekt (onder een natte theedoek) nog een uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak het kerstboom brood in het midden van de oven gedurende 25 minuten goudbruin op 180 graden. Wordt hij tussentijds te donker dek hem dan af met aluminiumfolie.
Haal het kerstboombrood uit de oven en laat het iets afkoelen.
Garneer het kerstbrood royaal met poedersuiker en serveer het met een dikke lik roomboter.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in