Zelf Friet maken (video)
Ik ben dol op friet! Zelf friet maken is zo leuk om te doen. In deze video laat ik zien hoe je zelf frieten bakt. Of patat, maar net hoe je het wilt noemen. Ik geloof dat het in iedere provincie anders genoemd wordt. Zelfgemaakte friet is eigenlijk heel eenvoudig. Dat laat ik je zien in deze video. Niets lekkerder dan een vers gebakken frietje met een klodder mayo. Het enige wat je nodig hebt zijn aardappelen en olie. En natuurlijk een lekkere mayo voor erbij. Liever patat uit de Airfryer? Kijk hier dan even.
Friet aardappelen
Om zelf frieten te maken is het belangrijk dat je kruimige aardappelen gebruikt. Bij de Appie en groenteboer worden zelfs speciale frietaardappelen verkocht, dan weet je zeker dat je goed zit. Je kunt de frieten natuurlijk afbakken in de frituurpan, maar als je deze niet hebt, is dat geen probleem. Ik bak ze zelf gewoon in een pan met olie. Werkt net zo goed!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 grote kruimige aardappelen
- Zonnebloemolie
- Zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de zonnebloemolie in een ruime pan en verwarm dit tot 160 graden Celsius.
Schil in de tussentijd de aardappelen. Snijd ze vervolgens in repen van 1 tot 1,5 cm dik. Dit hoeft niet heel precies. Spoel de frieten af onder de kraan en dep ze daarna droog in een schone theedoek.
Leg alvast wat keukenpapier klaar op je werkblad. Bak de frieten voor in de olie. Doe per keer een flinke hand frieten in de olie en laat ze 5/6 minuten voorbakken. Ze blijven neutraal van kleur.
Laat de frieten een half uur afkoelen op het keukenpapier. Zorg dat de frieten elkaar niet raken. Laat in de tussentijd de temperatuur van de olie stijgen naar 180 graden Celsius.
Bak de frieten in 3/4 minuten goudbruin. Doe ook hier iedere keer een handvol frieten tegelijkertijd in de olie. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi wat zout over de frieten en serveer met een lekkere dot mayo.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in