Samosa’s met Raita
Lekker samosa’s met raita! Het is een receptje uit de Indiase keuken en de vulling bestaat vaak uit iets met aardappel en veel specerijen. Meestal zijn ze vegetarisch. Je komt ze geregeld tegen op festivals en foodmarkten. Heerlijk! Helemaal in combinatie met de frisse smaak van de Raita, een yoghurtdip met komkommer, knoflook en munt. Zelf samosa’s maken is niet moeilijk, het kost alleen even iets tijd. Samosa’s vouwen op de traditionele manier is best een klusje, daarom doen wij het op zijn Hollands. Lekker makkelijk. En de smaak blijft fantastisch.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 16 st.
- 4 grote verse vellen filodeeg
- 200 gr kruimige aardappelen
- 100 gr doperwten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember
- 2 tl garam massala
- 0,5 tl komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- Chilipeper en zout
- Olijfolie
Raita
- 3 el Griekse yoghurt
- 0,5 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes munt
- 1 tl karwijzaad
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Was ze en kook ze beetgaar in water met zout. Dit gaat vrij snel omdat de blokjes zo klein zijn.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de gember fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg de specerijen toe en bak ze kort mee. Voeg de aardappelblokjes en de doperwten (ik gebruik ze uit de vriezer) toe en bak ze nog even kort mee. Heb je verse doperwten gebruikt, kook ze dan even 5 minuten voor in water met zout. Breng de samosa-vulling verder op smaak met chilipeper en zeezout.
Stamp de vulling grof. Het mag best een beetje een bite houden.
Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Snijd het filodeeg (aan de lange kant) in 4 gelijke repen. Je hebt nu 4 lange repen. Iedere reep wordt 1 samosa. Ik koop mijn filodeeg altijd bij De Turk, dat is veel beter van kwaliteit. Heb je nu alleen kleine velletjes kunnen vinden, plak dan 2 velletjes op elkaar (met een beetje olijfolie) voordat je ze in repen snijdt.
Verdeel een lepel van de vulling op de linker onderkant van het filodeeg. Vouw de rechter onderhoek naar boven, zodat er een driehoekje ontstaat. Vouw nu net zolang door totdat je een driehoekje overhoudt en de hele reep deeg gebruikt is. In deze video kan je een voorbeeld zien.
Leg de samosa’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de samosa’s met nog een beetje olie en bak ze in 15 minuten af in de voorverwarmde oven op 180 graden.
In de tussentijd kan je de Raita dip maken. Doe de Griekse yoghurt in een kom. Rasp de komkommer en knijp al het vocht eruit. Voeg dit bij de yoghurt. Pers een teentje knoflook uit boven de yoghurt. Breng de raita op smaak met wat gehakte munt, wat zout en een theelepel karwijzaad.
Serveer de samosa’s met de raita.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in