Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Sinds wij een Airfryer hebben, eten we veel vaker friet. Is Merlijn ook heel blij mee trouwens. Meestal koop ik verse frieten uit de koeling (of uit de diepvries) maar ik had nog nooit zelf friet uit de Airfryer gemaakt. Wel zoete aardappelfriet trouwens, maar niet de gewone patat. En terwijl ik weet dat dit eigenlijk heel makkelijk is. Dat is nou het leuke van mijn opleiding (de Hotelschool), ik heb zoveel basiskennis daar opgedaan en dat komt nu nog steeds van pas. Daar werden de frieten gewoon gefrituurd trouwens, nu heb ik slechts 1 el olie gebruikt. En daarom vind ik ook dat we dit best vaker kunnen eten (laten we het dan maar niet hebben over de mayonaise haha).

Friet uit de airfryer test

Het handige van Uit Paulines keuken volgen is dat ik al het voorwerk voor jullie doe en jullie alleen nog mijn tips hoeven te volgen. Ik heb namelijk 2 manieren getest. Ik ben zelf nogal van het makkelijke, dus ik dacht hup alles in 1 keer in het mandje en gaan. Ik heb mijn eerste versie ongeveer 20 minuten gebakken op 180 graden. Het resultaat waren superlekkere frietjes. Je kan ze nog 5 minuten langer garen voor meer krokantheid. Maar het kon voor mijn gevoel nog net wat beter. De tweede keer heb ik de patat eerst voorgegaard op 12o graden (zo leerde ik het op school ook) en daarna afgebakken op 180 graden en die waren toch net ietsje lekkerder. Fluffyer en meer crispy aan de buitenkant. Yum!

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer
Zelfgemaakte friet uit de Airfryer
feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Ingrediënten voor 1 kilo friet

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen (Bintje of Agria)
  • 1 el zonnebloemolie
  • Zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van 0,5 tot 1 cm. Snijd deze plakken weer in repen van 0,5 tot 1 cm. De dikte is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.

  2. Spoel de frieten af onder de kraan. Doe ze in een kom met koud water en laat dit een half uur staan. Giet de frieten af en dep ze droog met keukenpapier.

  3. Doe de frieten in het mandje van de Airfryer en gaar ze voor 10 minuten op 120 graden.

  4. Haal ze dan uit het mandje en doe ze in een schone en droge kom. Voeg 1 el zonnebloemolie toe en schud de kom even heen en weer zodat alle frieten bedekt zijn met olie.

  5. Doe de frieten terug in de Airfryer en gaar ze nu gedurende 15 – 20 op 180 graden. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je frieten.

  6. Bestrooi de friet uit de Airfryer met zout en serveer meteen.

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer
Zelfgemaakte friet uit de Airfryer
Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (559 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Makkelijke recepten Aardappel Hollandse recepten Glutenvrije recepten Lactosevrije recepten Airfryer  Vegetarische recepten Bijgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in