Kerstcake met amandelspijs
Deze kerstcake is geïnspireerd op een kerststol. Eigenlijk zitten alle ingrediënten van een kerstbrood erin, maar dan verstopt in een cake. Je zou er zelfs een laagje roomboter op kunnen smeren, maar een flinke dot slagroom erbij is ook heerlijk. Bomvol warme smaken van de koekkruiden en sinaasappel en een knapperig nootje. Het zacht zoete spijs maakt het extra lekker.
Deze kerstcake is geïnspireerd op een kerststol. Eigenlijk zitten alle ingrediënten van een kerstbrood erin, maar dan verstopt in een cake.
Kerstcake bewaren
Je kan deze kerstcake ongeveer 3 dagen bewaren. Verpak hem in aluminiumfolie en bewaar buiten de koelkast. De vraag is alleen of hij de 3 dagen gaat halen. Want voor je het weet is ‘ie op.
Ingrediënten voor 1 cake
- 200 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 200 gr amandelspijs
- 40 gr pecannoten
- 40 gr rozijnen
- 15 gr sukade
- 20 gr amandelschaafsel
- Rasp van 1 sinaasappel
- 1 tl koekkruiden
- Poedersuiker ter garnering
- Snuf zout
Lekker met
- Slagroom
Materiaal
- Cakevorm 24 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Mix de boter en de suiker in ongeveer 6 minuten luchtig en romig.
Mix één voor één de eieren er doorheen. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige is opgenomen.
Mix het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er kort doorheen.
Hak de pecannoten grof. Spatel de rozijnen, de gehakte pecannoten en de sukade door het beslag. Was de sinaasappel en voeg de rasp (alleen het oranje gedeelte) bij het beslag.
Vet de cakevorm in met een bakspray. Giet de helft van het beslag in de vorm. Kneed het amandelspijs kort, zodat het iets soepeler wordt. Vorm er een lange rol van en leg deze in het midden van het cakebeslag. Verdeel de rest van het cakebeslag over het spijs.
Garneer de cake met het amandelschaafsel.
Bak de kerstcake in 55 – 60 minuten af in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake afkoelen op een rooster.
Garneer de kerstcake met poedersuiker
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in

