Kerstcake met amandelspijs
Ik ben echt dol op kerststol. Onlangs heb ik jullie in een video al laten zien hoe je dit kerstbrood maakt. Als je dat te ingewikkeld vind, dan is deze kerstcake misschien iets voor jou. Dezelfde smaken als in een stol en lekker zoet amandelspijs, maar dan in een cake. Superlekker!
In het recept gebruik ik sinaasappelstukjes, deze heb ik bij molen de Zandhaas gekocht. Als je ze nergens kunt vinden kan je ook de rasp van een halve sinaasappel gebruiken. Net zo lekker. Dan zou ik alleen wel de citroenrasp achterwege laten, anders wordt het teveel. Het amandelspijs kan je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Deze kerstcake heeft echt alles, zoete en zachte cake, frisse ingrediënten, crunchy noten en lekker kruidig door de koekkruiden. Mmmm..
Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr amandelspijs
30 gr pecannoten gehakt
20 gr sinaasappelstukjes (of de rasp van een halve sinaasappel)
40 gr rozijnen geweld in warm water
15 gr sukade
Handje amandelschaafsel
Rasp van 1 citroen
1 tl koekkruiden
Snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig en romig.
Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Het lijkt alsof het beslag gaat schiften, maar dit komt helemaal goed.
Spatel (niet mixen) het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er voorzichtig doorheen.
Giet het water van de rozijnen en dep ze droog met een keukenpapiertje.
Spatel de rozijnen, de gehakte pecannoten, de sinaasappelstukjes en de sukade door het beslag.
Was de citroen en voeg de rasp van de citroen bij het beslag. Heb je in plaats van sinaasappelstukjes, sinaasappel rasp gebruikt dan zou ik de citroen achterwege laten. Of een klein beetje gebruiken. Anders wordt het teveel.
Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in met een bakspray). Giet de helft van het beslag in de vorm.
Kneed het amandelspijs kort. Vorm er een lange rol van en leg deze in het midden van het cakebeslag.
Giet nu de rest van het cakebeslag op het spijs.
Garneer de cake met het amandelschaafsel.
Bak de kerstcake in 50 – 60 minuten af in de voorverwarmde oven.
De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Garneer de cake met wat poedersuiker en geniet ervan.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in