Flammkuchen – 5 recepten
Flammkuchen, jawohl. We zijn er dol op. Het liefst maken we zelf flammkuchen deeg, maar als we lui zijn gebruiken we ook gerust kant en klaar deeg. Zelf deeg maken is echt niet moeilijk, je hebt enkel bloem, water, gist en een beetje zout nodig. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Officieel wordt hij gemaakt met spek en ui, maar je kan er volop mee variëren.
Flammkuchen toppings
Je kan de flammkuchen dus beleggen met alles wat je lekker vindt. Net als een pizza zeg maar. Hier een paar ideetje voor de toppings
- Pittige worst
- Parmaham en rucola
- Brie en nootjes
- Geitenkaas en appel
- Gerookte zalm
- Spek en ui
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 2 - 4 personen
- 350 gr bloem
- 5 gr gist
- 7 gr zout
- 210 gr lauw water
- Scheutje olijfolie
Toppings
- 125 gr zure room
- 200 gr crème fraîche
Variaties
- 125 gr spekreepjes en 2 uien of
- 100 gr geitenkaas en 1 appel en 1 rode ui
- 100 gr Parmham en 30 gr rucola of
- 200 gr gerookte zalm, 30 gr rucola en 2 el kappertjes
- 100 gr brie, 1 appel en een 0,5 rode ui
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. Uiteraard kan je het ook met de hand kneden. Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.
Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.
Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.
Variaties
Flammkuchen met spek en ui
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.Flammkuchen met parmaham en rucola
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Beleg hem daarna met Parmaham en rucola.Flammkuchen met geitenkaas en appel
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snij de rode uien in ringen en de appel in dunne plakjes. Verdeel dit samen met de geitenkaas over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.Flammkuchen met gerookte zalm
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Beleg met gerookte zalm, kappertjes en rucola.Flammkuchen met brie en appel
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snij de rode uien in ringen en de brie en de appel in dunne plakjes. Verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in