Vietnamese gehaktballetjes van Ottolenghi
Wat ons betreft is dit hét perfecte borrel- of bijgerecht voor een zonnige avond: Vietnamese gehaktballetjes met frisse sla, knapperige komkommer en een pittig-zoete dipsaus. Een heerlijk recept dat wij van Ottolenghi leerden.
Vietnamese gehaktballetjes Ottolenghi style
Je serveert de balletjes in een slablad, een beetje zoals een taco. Wij maken dit recept graag in het weekend, als we zin hebben in iets bijzonders dat toch heel makkelijk te maken is. De kruiden geven het vlees echt een frisse boost, en die nuoc cham (een Vietnamese saus)… daar blijf je van dippen.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 500 gr varkensgehakt
- 100 gr gekookte rijst (afgekoeld, mag een dag oud)
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 30 gr koriander
- 10 gr munt
- 1,5 el vissaus
- 1 el suiker
- 2 little gem kropjes of een halve krop romaine
- 0,5 komkommer
- zonnebloemolie
- peper en zout
Ingrediënten voor de nuoc cham dip
- 2 tenen knoflook
- 2 rode pepers
- 2 el suiker
- 2 el limoensap
- 60 ml vissaus
- 60 ml rijstazijn
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Haal hiervoor de schil van de knoflook en sjalot. Hak de knoflook fijn en snipper de sjalot. Hak de koriander en munt fijn.
Doe het gehakt in een mengkom samen met de knoflook, sjalot, koriander, munt, vissaus, suiker en gekookte (afgekoelde!) rijst. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed door elkaar en draai er kleine balletjes van, circa 30 gram. Druk de balletjes een beetje plat en leg ze op een bord. Laat ze minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de nuoc cham. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Snijd de rode peper fijn (wanneer je niet van pittig eten houdt, haal dan eerst de zaadjes uit de rode peper).
Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, het sap van de limoen en de rijstazijn in het hakmolentje van de keukenmachine en hak fijn. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en haal de romaine sla (of little gem) los tot mooie blaadjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de helft van de gehaktballetjes in 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar (grotere balletjes hebben langer nodig). Herhaal met de rest van de olie en balletjes.
Serveer de Vietnamese gehaktballetjes met blaadjes romaine sla, plakjes komkommer en de nuoc cham als dipsaus.
Variatietips
- Vervang de vissaus in het gehakt eventueel voor een paar fijngehakte ansjovisfilets.
- Meng wat geraspte gember door het gehakt voor extra pit.
- Serveer de balletjes ook eens met noedels of rijst in plaats van slablaadjes.
- Liever vega? Maak balletjes van plantaardig gehakt, en gebruik eventueel extra knoflook en sojasaus.
- Geen fan van koriander? Gebruik alleen munt of vervang door bieslook of peterselie.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
