poke bowl met zalm en mango

3 x poke bowl recepten

De poke bowl is de laatste jaren helemaal hot geworden, en dat is niet voor niets! Maar wat is een poke bowl eigenlijk? Simpel gezegd is het een kom vol verse ingrediënten zoals rijst, vis, groenten en toppings, geïnspireerd op de traditionele Hawaiiaanse keuken. Men noemt het ook wel sushibowls of sushi salades, omdat de ingrediënten nagenoeg hetzelfde zijn.

Oorspronkelijk werd poke (uitgesproken als poh-keh) gemaakt met rauwe vis, vaak tonijn, die in blokjes werd gesneden en gemengd met een simpele marinade. Tegenwoordig zijn de variaties eindeloos, en kun je bijna alles erin gooien wat je lekker vindt. Van vis tot kip en zelfs vegetarische opties: wij hebben voor elk wat wils.

Waar komt de poke bowl vandaan?

De sushi bowl komt oorspronkelijk uit Hawaï, waar het een populair gerecht was onder vissers. Ze sneden hun vangst van de dag in stukjes, voegden een paar simpele ingrediënten zoals zeewier, sojasaus en sesamolie toe, en voilà: een voedzame en snelle maaltijd was klaar om te eten.

In de loop der jaren heeft de poke bowl zijn weg gevonden naar het vasteland, en heeft het zich ontwikkeld tot de food hit die het vandaag de dag is. Het mooie van dit gerecht is dat het niet alleen superlekker is, maar ook nog eens gezond en makkelijk aan te passen aan jouw persoonlijke smaak.

Poke bowl tonijn

Kooktips voor perfecte poke bowls thuis

Als je thuis sushi bowls wil maken, begint alles met de basis: de rijst. Gebruik het liefst sushirijst en kook deze volgens de verpakking. Na het koken laat je de rijst even afkoelen en meng je hem met een beetje rijstazijn voor die authentieke smaak.

Qua toppings kun je helemaal losgaan: denk aan verse (rauwe, ingeblikte of gegaarde) vis zoals zalm of tonijn, maar ook groenten zoals komkommer, wortel en avocado doen het altijd goed.

Voor de finishing touch voeg je wat knapperige toppings zoals sesamzaadjes, zeewiervlokken of gefrituurde uitjes toe.

Tools die handig zijn om te hebben? Een goede rijstkoker, een scherp mes voor het snijden van de vis en een mooie, diepe kom om alles in te serveren.

Onze 3 favoriete poke bowl recepten

1. Poke bowl met tonijn

Als je van traditionele poke houdt, dan is deze sushi bowl met tonijn een echte aanrader. De verse tonijn in combinatie met knapperige groenten en een lichte dressing maakt dit gerecht onweerstaanbaar.

Poke bowl tonijn

2. Poke bowl met zalm en mango

Op zoek naar een poke bowl met een zoetige twist? Probeer deze versie met zalm en mango. De combinatie van romige avocado, zoete mango en zachte zalm is echt een feestje.

poke bowl met zalm en mango

3. Poke bowl met kip

Geen fan van vis? Geen probleem! Deze pokebowl met kip is een superlekker alternatief. De kip is gemarineerd in een smaakvolle dressing.

Liever vega poke bowls maken? Je kan in plaats van kip ook heel goed tofu, tempeh of een vegetarische variant op kip gebruiken.

Poke bowls met kip-1-1

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in