ingelegde citroen

Alles over ingelegde citroen

Ingelegde citroen, ook wel bekend als gefermenteerde citroen, is een veel gebruikt ingrediënt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zoals in de Marokkaanse keuken. Door citroenen te conserveren in een mengsel van zout en hun eigen sap, krijgen ze een unieke, intense smaak die zowel zout als fris is. Superlekker in allerlei gerechten, zoals tajine en bastilla.

Wij vertellen je wat ingelegde citroen precies is, hoe je het maakt en in welke gerechten je het kunt gebruiken.

Hoe maak je ingelegde citroen?

Ingelegde citroen maken is eenvoudiger dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt, zijn biologische citroenen, zout en een schone weckpot.

Begin met het grondig wassen van de citroenen. Snijd elke citroen in vieren, maar zorg ervoor dat de stukken aan de onderkant nog aan elkaar blijven zitten. Bestrooi de binnenkant van de citroenen rijkelijk met zout en druk ze stevig in de weckpot. Voeg nog wat extra citroensap toe totdat de citroenen helemaal onder het sap staan.

Sluit de pot goed af en laat hem minstens een maand op kamertemperatuur staan, zodat de citroenen kunnen fermenteren. Geduld is een schone zaak…

ingelegde citroen
ingelegde citroen

Tips voor nog beter gelukte ingelegde citroen

1. Gebruik biologische citroenen: Deze zijn vrij van waslagen en pesticiden, waardoor ze beter fermenteren.

2. Voeg extra smaak toe: Voeg laurierblaadjes, kaneelstokjes of peperkorrels toe aan de pot voor extra smaak.

3. Zorg voor voldoende zout: Wees niet zuinig met het zout; dit is heel belangrijk voor het conserveren en fermenteren.

4. Schud de pot regelmatig: Dit zorgt ervoor dat het zout gelijkmatig wordt verdeeld.

5. Geduld hebben: Laat de citroenen minstens een maand staan voor de beste smaak. Hoe langer je wacht, hoe beter ze worden.

In welke gerechten is dit lekker?

Ingelegde citroen is een veelgebruikt ingrediënt in de Marokkaanse keuken, vooral in tajines en stoofschotels. Wij gebruiken ’t ook in ons recept voor bastilla, een heerlijke Marokkaanse pastei.

Maar je hoeft je niet te beperken tot alleen Marokkaanse gerechten. Ingelegde citroen werkt ook geweldig in Mediterrane salades, couscous, en zelfs in sommige Indiase curry’s. Probeer eens een beetje ingelegde citroen toe te voegen aan je kipmarinade of roer het door je hummus voor een verrassende twist.

Kortom, haal die weckpotten maar tevoorschijn en ga aan de slag met het maken van je eigen ingelegde citroenen. Je zult zien hoe dit simpele ingrediënt je gerechten een flinke smaakboost geeft!

Bastilla met ingelegde citroen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Recept bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in