Cacio e pepe

Cacio e pepe

Cacio e pepe is een van die simpele, maar o-zo-heerlijke Italiaanse klassiekers die je in een mum van tijd op tafel tovert. Dit pastagerecht draait om de pure smaken van Pecorino Romano kaas en zwarte peper. En waarom zou je het niet een beetje opfleuren met wat extra crunch? Hallo knoflookchips! Ze geven net dat beetje extra pit en textuur, en maken je cacio e pepe nog onweerstaanbaarder.

Zo serveer je cacio e pepe

Cacio e pepe is perfect als snelle doordeweekse maaltijd, maar kan ook prima als indrukwekkend voorgerecht bij een diner – maak dan wel een wat kleinere portie. Serveer het met een frisse, groene salade en eventueel een glas volle witte of lichtere rode wijn om het helemaal af te maken. De knoflookchips zijn echt aan te raden om erbij te maken trouwens: die zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor een knapperige bite.

Cacio e pepe
Cacio e pepe

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gr spaghetti
  • 200 gr Pecorino kaas
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 4 tenen knoflook
  • 3 takjes peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de knoflook en snijd in dunne plakjes.

  2. Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de knoflookplakjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Blijf er bij en schep ze regelmatig om – de knoflookchips zijn namelijk snel klaar!

    Haal de knoflookchips met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct met zeezout. 

  3. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op: bewaar ongeveer 150 ml kookwater!

  4. Giet het te veel aan olie uit de pan waarin je de knoflook hebt gebakken, 1 eetlepel overhouden is prima. Rooster de zwarte peperkorrels hierin, tot deze geurig zijn. Haal uit de pan en stamp ze grof. Dit kun je bijvoorbeeld in een vijzel doen; of doe ze in een zakje, en plet ze met een deegroller.

    Tip: Vang het te veel aan olie op en gebruik het om fijngehakte ui in te bakken, er zal een lichte knoflooksmaak aan zitten – dit maakt bijvoorbeeld een pastasaus extra lekker. 

  5. Doe de gestampte zwarte peper terug in de pan, voeg ongeveer 75 ml van het (nog warme) pasta-kookwater toe aan de pan. Roer de geraspte Pecorino erdoorheen, tot een romige dikke saus ontstaat. Laat hierbij de pan van het vuur. Roer de pasta er door en voeg nog wat pasta-kookwater toe. Schep goed door elkaar tot alle pasta is bedekt met de saus.

  6. Serveer de pasta direct en garneer met de knoflookchips. Hak de peterselie fijn en strooi over de pasta.

Variatietips

Wil je de cacio e pepe net wat spannender maken? Probeer dan eens gefrituurde kappertjes als topping. Ze voegen een ziltige, knapperige twist toe die superlekker samengaat met de romige Pecorino en pittige peper. Of vervang een deel van de Pecorino door Parmezaanse kaas voor een iets mildere smaak.

Bewaartip

Mocht je wat overhouden (wat eerlijk gezegd nogal zeldzaam is…), dan kun je de pasta tot de volgende dag in de koelkast bewaren. Weet wel: dan gaat de textuur er vaak niet echt op vooruit… De knoflookchips bewaar je het beste apart, zodat ze lekker knapperig blijven.

Cacio e pepe
Cacio e pepe

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (7 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recept bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in