Spaanse salade
Heb je zin in een zonnig gerecht op je tafel? Dan is deze Spaanse salade met chorizo en reuzenbonen echt iets voor jou! Dit gerecht is kleurrijk en vol van smaak, maar gelukkig wel verrassend eenvoudig te bereiden. Het is de perfecte salade voor als je iets speciaals wil serveren aan je gasten (bijvoorbeeld tijdens een BBQ), maar doet het ook gewoon goed tijdens de lunch.
Goedgevulde Spaanse salade
De combinatie van hartige chorizo, zoete paprika’s, frisse tomaten en een vleugje saffraan brengt de smaken van Spanje rechtstreeks naar je eettafel. De reuzenbonen voegen een fijne textuur toe en maken de salade vullend genoeg om als hoofdmaaltijd te eten. Natuurlijk kun je de reuzenbonen vervangen door welke bonen je ook lekker vindt of die je nog op voorraad hebt, zoals witte bonen of kidneybonen.
Strooi wat fijngehakte peterselie over de salade en serveer met een paar sneetjes knapperig brood om het compleet te maken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gr chorizo
- 400 gr reuzenbonen (of andere bonen)
- 2 paprika's (rood en geel)
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 2 takjes peterselie
- 100 gr manchego
- 75 gr gemengde olijven (zwart en groen)
- 1 buisje saffraan
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 3 el rode wijnazijn
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de rode ui en snijd in halve ringen. Halveer de tomaten of snijd ze in plakken of stukken. Haal de zaadjes uit de paprika’s en snijd in stukjes. Doe samen met de tomaten en rode ui in een grote kom.
Giet de reuzenbonen (grote limabonen) af, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Snijd de chorizo in stukjes en bak in een pan zonder olie of boter tot ze bruin en krokant zijn, voeg de reuzenbonen toe en bak kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Schenk in een steelpannetje 5 eetlepels olijfolie. Warm de olie op, haal van het vuur en roer de saffraan er door. Laat 5 minuten staan. Roer dan de rode wijnazijn en gerookt paprikapoeder er door. Breng op smaak met peper en zout en schenk over het tomatenmengsel.
Schep de chorizo, bonen en olijven door het tomatenmengsel en verdeel over een mooie schaal. Snijd de manchego in stukjes en hak de peterselie fijn. Verdeel de kaas over de salade en bestrooi met de peterselie. Serveer eventueel met wat brood erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in