Witlof stamppot

Witlof stamppot met krokant gebakken ham

Een verrukkelijke witlof stamppot met krokant gebakken ham: het perfecte huiselijke gerecht voor deze herfstdagen! De combinatie van de licht-bittere witlof en de zachte aardappelpuree vormt een superlekkere basis voor de krokant gebakken prosciutto-ham, zachte geitenkaas en rucola. Een mooi eerbetoon aan de aloude Nederlandse stamppot-traditie!

Tip: maak deze stamppot vegetarisch door de prosciutto weg te laten of te vervangen door geraspte Pecorino-kaas. 

Pauline

Witlof stamppot
Witlof stamppot
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gr kruimige aardappels
  • 500 gr witlof
  • 50 gr rucola
  • 100 gr prosciutto
  • 110 gr zachte geitenkaas
  • 175 gr crème fraîche
  • 50 gr roomboter
  • 2 el appelstroop
  • 50 ml balsamico-azijn
  • 50 gr walnoten
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken. Doe ze over in een pan en zet ze net onder water, voeg wat zout toe en kook ze in 20 minuten zacht en gaar. Giet ze af en stamp ze met de geitenkaas en crème fraîche tot een smeuïge puree.

    Tip: Sneller klaar? Gebruik dan geschilde aardappels.

  2. Snijd de witlof in de lengte in kwarten. Verhit een koekenpan, smelt 50 gram roomboter en leg de witlof met de snijkant omlaag in de pan. Bak ze 3 minuten op hoog vuur, keer om en bak ze aan de andere kant. Besmeer de witlof met appelstroop en bak ze nog 1-2 minuten, schenk de balsamico azijn erbij en laat geheel verdampen. Schep de gekarameliseerde witlof samen met walnoten en rucola door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

    Tip: Wanneer de appelstroop niet makkelijk uitsmeert, kun je een eetlepel appelstroop in de pan naast de witlof leggen, daarna smeert de stroop gemakkelijk uit. 

  3. Bak als laatste de prosciutto knapperig in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Haal uit de pan, snijd of breek in stukjes en schep ze door de witlof stamppot. Bestrooi de stamp met rucola.

Witlof stamppot
Witlof stamppot

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (33 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Makkelijke recepten Snelle recepten Stamppot recepten Aardappel Geitenkaas Noten recepten Hollandse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in