ingredient vijgen

5 x recepten met vijgen

Vijgen zijn zo lekker! Wij koken dan ook heel graag met deze bijzondere vruchten. Ze zijn zoet, sappig en hebben een unieke textuur die zowel in zoete als hartige gerechten perfect tot hun recht komt. Maar wat zijn vijgen eigenlijk, en hoe gebruik je ze het beste in je keuken? In dit artikel vertellen we jou waarom vijgen zo speciaal zijn en hoe je ze kunt verwerken in allerlei heerlijke recepten.

Wanneer zijn ze in het seizoen?

Vijgen zijn onwijs lekkere vruchten die al eeuwenlang worden gegeten. Ze zijn in het seizoen van (eind) juli tot oktober, dus dat is de perfecte tijd om ze vers te kopen. Maar hoe weet je of een vijg echt rijp is? Een rijpe vijg voelt zacht aan en ruikt lekker zoet. De schil kan een beetje rimpelig zijn, maar mag niet barsten.

Wassen, snijden en bewaren

Vijgen zijn een beetje gevoelig, dus was ze voorzichtig onder koud water en dep ze droog met een keukenpapiertje. Snijd ze in tweeën of in plakjes, afhankelijk van hoe je ze wilt gebruiken. Verse vijgen bewaar je het beste in de koelkast in een bewaardoos, waar ze tot een week goed blijven.

Je kunt vijgen ook invriezen door ze eerst in plakjes te snijden en op een bakplaat in te vriezen. Daarna kun je de bevroren vijgen in een zakje doen.

Ook lekker zijn gedroogde vijgen: een heerlijk snackje, en ze blijven lang goed. Ze zijn wat taaier en hebben een geconcentreerdere smaak.

ingredient vijgen

Wat combineert lekker bij vijgen?

Vijgen zijn echt allemansvrienden in de keuken. Ze passen perfect bij noten zoals walnoten en hazelnoten, en kazen zoals geitenkaas en blauwe kaas. Ze voegen een zoete, sappige touch toe aan hartige gerechten zoals salades en vleesgerechten. Probeer bijvoorbeeld een plaattaart met geitenkaas, in een wintersalade met geroosterde vijgen, of maak crostini’s met geitenkaas en vijgen. Ideaal borrelhapje!

En oja, vijgen zijn ook geweldig in desserts, zoals een vijgentaart met hazelnoten.

5 x recepten met vijgen

1. Plaattaart met geitenkaas

plaattaart met geitenkaas

2. Vijgentaart met hazelnoten

Vijgentaart

3. Wintersalade met geroosterde vijgen

salade met vijgen

4. Vijgenjam maken

vijgenjam recept

5. Crostini’s met geitenkaas en vijgen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in