Menu
Wintersalade-met-geroosterde-vijgen-UPK-19-11-BLOGPOST-148.jpg

Wintersalade met vijgen

Deze wintersalade met geroosterde vijgen is lekker als lunch, maar kan je ook heel goed maken bij een groot vlees uit de oven, kalkoen of een gevulde kip. Lekker voor het kerstdiner. Ga jij ook een buffetmenu maken voor de kerst? Dan passen de volgende recepten heel mooi en lekker bij deze wintersalade: gehaktbrood met bladerdeeg, bladerdeegkrans met gekarameliseerde rode ui, feestelijke labneh’s en prachtige granaatappelpuddinkjes, deze recepten staan allemaal online.

Geroosterd fruit

Ik vind geroosterd fruit echt een hele lekkere combinatie met knapperige sla, pittige blauwaderkaas en hazelnoten. Het fruit wordt door het roosteren in de oven lekker zoet. Dit kun je dus van te voren doen. Lauwwarm is de salade ook heel lekker. Voor extra lekker resultaat kun je het fruit licht bestrijken met wat honing. Serveer de salade met broodstengels met rauwe ham er omheen gerold. Dit staat heel leuk en eet ook nog eens lekker wanneer je bijvoorbeeld een staand buffet geeft. Kies zelf je favoriete ham, alle soorten rauwe of gerookte ham passen goed bij deze salade. Ga je ergens naar toe, maar wil je wel deze salade maken neem dan alle onderdelen los in bakjes mee en maak de salade ter plekke mooi op. Rol dan ook pas de ham om de broodstengels (anders worden de broodstengels zacht).

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 vijgen (verse)
  • 1 tros rode druiven
  • 200 gr eikenbladsla
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes basilicum
  • 4-8 broodstengels
  • 4-8 plakjes rauwe ham (ca 80 gram)
  • 90 gr blauwaderkaas
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 el honing
  • 2 el hazelnoten
  • Peper en zout naar smaak
  • olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). 

  2. Halveer de vijgen en knip de druiven in trosjes. Leg ze op een bakplaat. Bestrijk het fruit met wat honing. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en zet 15 minuten in de oven. 

  3. Omwikkel de broodstengels met de rauwe ham. Verkruimel de kaas in kleinere stukjes.

  4. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Hak ze daarna grof. Snijd de sjalot heel fijn. Doe in een kommetje. Voeg de 2 theelepels olijfolie en  sinaasappelsap toe en breng op smaak met zout en peper. 

  5. Leg de slablaadjes op een mooie schaal, verdeel de stukjes kaas, vijgen en trosjes druiven over de schaal. Leg de broodstengels er naast en overgiet de salade met de dressing. Bestrooi met nog wat verse blaadjes basilicum en de geroosterde hazelnoten. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan