Vijgentaart met hazelnoten en bladerdeeg
Ik heb een heerlijke vijgentaart met hazelnoten gebakken. Wij hebben namelijk een vijgenboom op ons dakterras. Daar stoppen we best wat tijd in qua verzorging, hij staat in een pot en dat betekent dat ik of mijn vriend hem elke dag water sta te geven. Niet gewoon 1 gietertje, nee zo’n vijg drinkt al gauw 3 flinke gieters water per dag. Zo lang we hem hebben is het eind september – begin oktober raak, flinke dikke paarse vijgen. Een hele boom vol. Mijn ouders hebben een struik en oogsten de vijgen al in juli. Elk jaar denk ik, dit wordt helemaal niets meer. Alles is nog groen wat er aanhangt en hartstikke klein. Dit jaar leek het nog wel erger, miniatuur vruchtjes hadden we. Ik had het al helemaal opgegeven, ach een taakje minder op de klusjes lijst: “wat te doen met alle vijgen” kon er vanaf worden gehaald. Maar eind september was het zover, opeens stond mijn vriend met 6 enorme vijgen voor mijn neus. Ze waren er afgevallen. He? en een week eerder waren ze nog heel klein en groen. Het verhaal eindigt in dat ik dus bakken met vijgen heb, mijn to do lijstje gewoon weer is aangevuld met de taak: “wat te doen met al die vijgen” en ik dus maar aan het bakken ben gegaan. Voor iedereen die helemaal geen vijgen heeft of ze niet in de winkel kan vinden, deze vijgentaart is ook heerlijk met stukjes peer! Totaal anders maar ook geweldig!
Een knapperige bladerdeeg bodem
De bodem van de taart, is supergemakkelijk gemaakt van bladerdeeg. Ik ben een enorme fan van die verse bladerdeegrollen. Sinds die te koop zijn ligt er standaard 1 bij ons in de koelkast. Geen diepvriesvelletjes meer voor mij. Ik had er altijd meer of minder nodig dan in het pakje en probeerde ze te bewaren maar structureel droogde de bewaarde blaadjes altijd uit. Die ergernis is lekker verleden tijd! Met zo’n rol bekleed je dus in een keer een rechthoekige of ronde taartvorm. Beetje aandrukken, randjes afsnijden en klaar. Ik zet de bakvorm dan toch altijd weer even in de koelkast. Je geeft dan het deeg even de tijd om weer te rusten. Doe je dat niet dat krimpt het in de oven tijdens het bakken en vaak krijg je van die lelijke ongelijke randjes. Bladerdeeg hoort knapperig te zijn, neem dus even de tijd om de bodem blind te bakken. Je wordt ervoor beloont met een hele knapperige, gare en goudbruine bodem. In het recept voor deze lekkere vijgentaart lees je hoe je dat blind bakken doet.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8-10 stukjes
- 7-8 kleine vijgen
- 1 rol bladerdeeg
- 2 eieren (middelgroot )
- 80 gr roomboter (ongezouten )
- boter om in te vetten
- 100 gr kristalsuiker
- poedersuiker om te garneren
- 80 gr amandelmeel
- 30 gr patent bloem
- 80 gr hazelnoten (zonder vliesje)
- snufje zout
Materiaal
- taartvorm rechthoekig ca 15 x 25cm of een ronde taartvorm van 24cm, met losse bodem
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden electrisch of 180 graden hetelucht.
Vet de bakvorm in met boter en bekleed met het bladerdeeg, snijdt eventueel een teveel aan bladerdeeg weg met een mesje. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet 30 minuten in de koelkast om te laten rusten.
Maak ondertussen de taartvulling. Hak de hazelnoten grof in het hakmolentje van de staafmixer. Doe de roomboter (snijd eventueel in wat kleinere stukjes), kristalsuiker, het amandelmeel, de bloem, het zout en de eieren in een kom en mix met een mixer of keukenmachine in 2-3 minuten tot een gladde vulling. Voeg de grof hakte hazelnoten toe en schep door de vulling (houd 2 eetlepels van de grof gehakte hazelnoten achter voor garnering.)
Haal de bakvorm uit de koelkast en bekleed met bakpapier. Vul de bodem met een blinde vulling, bijvoorbeeld droge bonen, droge rijst of speciale keramische bakbonen. Gebruik altijd bakpapier in de bodem, anders sta je de rijstkorreltjes uit het deeg te plukken. Zet de taart in de oven en bak 15 minuten tot de rand goudbruin ziet en het deeg bijna gaar is.
Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen, verwijder de blinde “nep” vulling en schep de echte taartvulling in de bladerdeegbodem. Halveer de vijgen. Druk ze in de vulling en bestrooi met de achtergehouden hazelnoten.
Zet de taart dan opnieuw in de oven, voor ongeveer 30 minuten, tot de vulling mooi goudbruin gebakken is. Laat afkoelen en garneer de vijgentaart eventueel met poedersuiker.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in