Op bezoek bij de theeplantages
Afgelopen maand heb ik een rondreis gemaakt door Maleisië. Het was een ontzettend gave reis en ik kijk er met veel plezier op terug. Eén van de hoogtepunten tijdens de rondreis was het bezoek aan de theeplantages. Deze zijn gelegen in de Cameron Highlands, de hoogvlakte van Maleisië. Deze is vernoemd naar de Britse William Cameron, de ontdekker van deze locatie. Ik heb ook meteen het gevoel dat ik mij in Groot-Brittannië begeef. Niet alleen door de temperatuur, die beduidend koeler is dan de rest van Maleisië, maar ook door de omgeving met zijn typisch Britse koloniale uitstraling. Ik heb de theeplantages bezocht, een rondleiding gekregen door de theefabriek en een High Tea genuttigd. Ik laat jullie graag mijn belevenissen zien.
Het uitzicht is overal adembenemend mooi. Overal waar je kijkt zie je groene vlaktes. Dit levert hele mooie plaatjes op. Je ziet dit als je op weg gaat naar de theefabriek. Het zijn de theeplantages van de Schotse Sungai Palas BOH familie. Alle theeplanten worden geplukt bij 21 dagen, dan zijn ze precies één meter hoog. Van deze theeplanten wordt zwarte thee gemaakt.
De theeblaadjes worden nadat ze geplukt zijn, meteen getransporteerd naar de theefabriek. Vervolgens vind er een productieproces plaats dat uit vijf stappen bestaat:
1. Verflensen. Om het meeste vocht uit de blaadjes te onttrekken.
2. Rollen. De blaadjes worden gedraaid en gebroken. De bladsappen en de rest van het vocht wordt uit de blaadjes onttrokken voor de fermentatie.
3. Fermentatie (ook wel: oxidatie). De thee wordt in een warme kamer gelegd, waarbij zeer vochtige lucht (95%) wordt geblazen. Dit zorgt er voor dat er allerlei smaakstoffen in de thee ontstaan. In het begin zijn de blaadjes groen, na het oxidatieproces zijn ze koper kleurig. Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
4. Drogen. De thee wordt gedroogd bij een temperatuur van bijna 100 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat het vochtgehalte in de thee minder dan 3% wordt. Het droogproces neemt ongeveer 20 minuten in beslag.
5. Sorteren. De verschillende formaten blaadjes worden gesorteerd. In principe heb je vier formaten thee, hele blaadjes, gebroken blaadjes, fijn gesnipperde blaadjes en ‘ dust’, de meest fijngemalen thee.
NB: Bovenstaande foto is niet van goede kwaliteit. Dit komt omdat ik achter glas stond. Ik wilde jullie toch graag laten zien hoe het er in de theefabriek uitziet, dus daarom heb ik de foto toch geplaatst.
Het plukken gebeurt met de hand en met machines. Met een machine kan er 300 kg thee per man per dag worden geplukt. In totaal 600 kg, want de machine wordt bediend door twee personen. Met de hand is dit slechts 120 kg per man. De machine is alleen te gebruiken op vlakke gedeeltes, dus dat is de reden dat er ook nog met de hand geplukt moet worden.
Iedere drie weken wordt de thee geplukt. Ook voor thee geldt, net als bij wijn, dat de kwaliteit en smaak sterk afhankelijk is van de omgeving waarin het groeit. Zo hebben de hoogte, de grond en de mate van regenval invloed op de theesmaak.
Nadat ik dit hele proces van thee maken en de theeplantages gezien had, wilde ik de thee natuurlijk ook proeven. En het liefst in combinatie met lekkere hapjes. Je raad het al, een High Tea. Dit wordt overal aangeboden in de Cameron Highlands. Bij diverse hotels en restaurants kan je een traditionele Britse High Tea nuttigen. Ik bestelde een High Tea in mijn hotel (Cameron Highlands Resort) en deze was erg geslaagd.
De High Tea bestond uit lekkere sandwiches met cream cheese, tonijn en eiersalade. Er werden natuurlijk scones met jam geserveerd en de nodige zoetigheden. Oh ja, en de thee niet te vergeten natuurlijk.
Ik vond het een unieke ervaring en denk er nog vaak aan terug. Het is heel bizar om in zo’n warm land ineens tussen de theeplanten te staan, waar het een stuk koeler is en je het idee hebt dat je in Engeland bent. Ook vond ik het erg leerzaam om te zien hoe thee geproduceerd wordt.
Naast de theeplantages kan je ook nog naar de butterfly farm, de aardbeien plantages en de rozentuinen. Deze heb ik ook bezocht, maar vond ik minder indrukwekkend. Een standaardtour door de Highlands duurt ongeveer 5 uur en je betaald er 12,50 euro per persoon voor. De tour kun je in bijna alle hotels of via internet boeken. Tip: bij de theeplantage van BOH is een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de plantages. Er zit een cafe bij waar ze hele lekkere cheesecake verkopen. Een must-do!
Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden, laat je reactie achter in de comments, dat vind ik leuk!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in