Menu

Kidsproof: Gezonde kokosbollen

Heel eerlijk, deze kokosbollen hebben niets met kinderen te maken. Ik maakte ze voor mijzelf en at ze binnen een week op. Maar toch is het ook een ideaal koekje om aan je kinderen te geven. Want kokos is hartstikke goed voor ze (het bevat veel anti-oxidanten) en er zit geen toegevoegde suiker in. Best wel gezond dus.

Ik kwam op het idee door de Markthal. Daar staat een kraam die enkel kokosbollen verkoopt. Mega lekkere en dikke kokoskoeken. Het beeld liet mij niet meer los. Maar omdat ik mij (net zo als de rest van Nederland) heb voorgenomen om even rustig aan te doen met de suikers, heb ik een alternatief bedacht. Met banaan als zoetmiddel, je kunt natuurlijk ook een scheutje agavesiroop of een scheutje honing toevoegen. Maar ik vind ze zo wel lekker eigenlijk. En je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig, ok en een snufje zout. Easy does it.

gezonde kokosbollen

Ingrediënten voor 10 st.
3 eiwitten
1 banaan
150 gr kokosrasp
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Pureer de banaan glad met een staafmixer. Roer de kokos en een snuf zout hier doorheen.

Klop in een vetvrije kom (die maak je schoon met iets citroensap) de eiwitten tot stevige pieken. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden, zonder dat het eiwit eruit loopt.

Spatel de eiwitten nu voorzichtig door het kokosmengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

gezonde kokosbollen

Vorm met een kleine ijsschep zo’n 10 bollen van het kokosmengsel.

Bak de kokosbollen in 15 minuten goudbruin in de oven.

Je kunt de kokoskoeken luchtdicht ongeveer 4 dagen bewaren.

gezonde kokosbollen

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

98 reacties

  • Pauline
    1 augustus 2019 om 08:40

    Yum!

  • Diana
    29 juli 2019 om 22:24

    Heerlijk ga ze ook maken en dan de bodem in de donkere chocolade dopen ?

  • Annika
    18 april 2019 om 11:16

    Nee, dat kan niet. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

  • katherine mortier
    16 april 2019 om 12:15

    kunnen/mogen ze in de diepvries?

  • Anneke
    11 december 2018 om 20:33

    Ik heb de banaan vervangen door 50 gram kokosmelk en 50 gram agavesiroop. Ze zijn héérlijk. Lijken echt op de kokosbollen van de Rotterdamse markthal.

  • Wendy
    18 maart 2018 om 10:36

    Oeh ziet er heerlijk uit! Dit ga ik proberen!

  • Rebecca Snijder
    23 augustus 2017 om 14:23

    Hoi Pauline , Ik heb net kokoskoeken met mijn dochter gemaakt en ik heb het met banaan gedaan ze Zijn heerlijk gr. Rebecca

  • Pauline
    31 juli 2017 om 14:02

    Yes dat kan ook.

  • Famke
    27 juli 2017 om 12:23

    Zou je ook de banaan door gemalen dadels kunnen vervangen denk je?

  • Pauline
    23 februari 2017 om 19:09

    Je kunt het recept verdubbelen. Als je de rest van de ingrediënten gelijk laat, wordt het denk ik te nat. Maar je kunt het proberen.

  • Therese
    23 februari 2017 om 14:27

    Zou ik dit ook kunnen maken met 2 bananen? Ik heb er namelijk 2 over ;)

  • Marit
    5 februari 2017 om 13:20

    Als je geen kleine ijsschep hebt kan het ook prima met twee eetlepels! Met één eetlepel een schep uit de kom nemen en die met de holle kant van de andere lepel afstrijken.

  • Judith schulte
    25 januari 2017 om 15:36

    Kan je ook een hoeveelheid aangeven van de honing? zal 2 eetlepels genoeg zijn?

  • Pauline
    25 januari 2017 om 15:33

    Door wat honing of agavesiroop.

  • Judith schulte
    25 januari 2017 om 01:18

    ik kan geen banaan eten, waar mee kan ik de banaan vervangen?

  • Annika
    17 november 2016 om 11:15

    Goed om te horen! :)

  • Melanie
    16 november 2016 om 14:43

    Net even gemaakt en goed gelukt! Inderdaad zonder suiker en best lekker, proef wel lichtelijk de banaan maar verder prima!!! Altijd leuk om weer iets nieuws te maken!

  • Pauline
    19 september 2016 om 13:35

    Tuurlijk dat kan altijd.

  • Margreet
    19 september 2016 om 09:21

    Zou je ook een beetje kokosbloesemsuiker kunnen toevoegen?

  • marijke schaap
    27 augustus 2016 om 13:32

    Ik heb ze ook gemaakt ....en in eene helemaal lekker mmmmmmm
    wel een paar minuutjes langer in de oven..
    Dank je wel voor dit super lekkere recept.

  • Pauline
    25 maart 2016 om 19:10

    Dan is er iets toch niet helemaal goed gegaan. Het klinkt alsof je oven niet overal gelijkmatig verwarmd. Enne het is geen suiker he ;)

  • Amber
    24 maart 2016 om 13:09

    Ik heb deze net gemaakt en ik moet spijtig mededelen dat ik erg teleurgesteld ben. Ik heb alles exact zo gedaan als in het recept, eiwitten goed stijf, banaan geprakt, normale ovenstand. Toch zijn de bollen alleen aan de onderkant gebakken en volledig grijs van kleur. Bovendien ruiken ze penetrant naar banaan en ook smaken ze vooral naar een rauwige mix van banaan en kokos. Wellicht zijn dit soort resultaten gewoonlijk met gezonde recepten, maar ze lijken in geenszins op de foto boven het artikel.

  • Annika
    10 januari 2016 om 20:07

    Heb 1 banaan gebruikt en ze zijn niet droog geworden! Heb ook voor het eerst eiwit geklopt, grappig dat je de kom op de kop kunt houden!

  • Pauline
    30 september 2015 om 19:18

    Gedroogde :)

  • Michael v Holten
    30 september 2015 om 15:30

    Beste Pauline,

    Gebruik jij verse (natte) rasp of gedroogde?

    Mvg

  • greet
    23 september 2015 om 14:06

    Kan je ook met kokosroom koekjes maken. Groetjes greet

  • Angela S.
    16 augustus 2015 om 22:22

    Ik heb vanavond ook de kokosballen/koeken gemaakt maar bij mij werden ze ook droog. Ik had tijdens de bereiding/het mengen al het gevoel dat ze droog zouden worden dus had al een extra eiwit en een extra banaan toegevoegd maar dat heeft niet genoeg geholpen helaas. Volgende keer dus nog maar een extra banaan toevoegen.

    Ik vraag me ook af of ik de goede stand van de oven heb gebruikt. Er staat namelijk alleen; verwarm de oven voor op 175 graden dus heb nu de hetelucht stand gebruikt maar is het misschien beter om de reguliere stand (de twee streepjes boven elkaar) te gebruiken? Kan je me dit vertellen?

    PS:
    Voor morgen heb ik de dadelrepen in de koelkast liggen met extra noten, rozijnen, wat kokosolie en een banaan. Ben benieuwd hoe die zullen worden :-)

  • Sylvia
    4 juli 2015 om 20:48

    Eieren scheiden is zwaar onderschat, maar met een bak vol voor een omelet morgen in de koelkast, begint de keuken al lekker te ruiken. Ik ben zo benieuwd :-)

  • Marlies
    14 mei 2015 om 20:40

    Gisteren kokosbollen gemaakt.
    Ze zagen er prachtig uit, maar de smaak was teleurstellend! Had me er zo op verheugd.
    Ze waren droog, rauwig en het zag er een beetje grijzig uit van binnen.
    Misschien dat ik nog een keer een poging ga wagen.

  • Natasja
    8 april 2015 om 10:24

    Gisteren de kokosbollen gemaakt, wel twee bananen gebruikt. Hierdoor wordt de baktijd wel langer; op 175 graden een half uurtje!
    Ze smaken prima, dus een blijvertje!

  • Pauline
    20 februari 2015 om 22:23

    Dat zou ik niet doen! Het wordt te vochtig dan denk ik.

  • Rozemarijn
    20 februari 2015 om 13:22

    Hi Pauline,

    Afgelopen week had ik deze kokosbollen voor het eerst gemaakt, ze smaakten heerlijk! Nu wil ik ze ook gaan maken voor volgende week mee naar school. In het weekend wil ik ze dan bakken, kun je deze kokosbollen net als muffins en bananenbrood ook invriezen? Of komt dat aan de overheerlijke smaak niet ten goede?

    Groetjes Rozemarijn

  • Pauline
    17 februari 2015 om 16:03

    Ja juist :)

  • E
    17 februari 2015 om 15:59

    Kan je ook kokosrasp gebruiken? :)

  • Manwai
    11 februari 2015 om 20:36

    Ben ik ook benieuwd naar..

  • Nienke
    7 februari 2015 om 14:39

    Ho, stop! My bad, ik zag niet dat er ook oudere reacties waren :| een extra banaan should do the trick, doen we de volgende keer!

  • Nienke
    7 februari 2015 om 14:27

    Vandaag deze 'koeken' gemaakt. Was even spannend, want ik had nog nooit eiwitten opgeklopt. Maar ik was zo blij als een kind toen ik mn schaal ondersteboven hield en alles er in bleef zitten :-D

    De bollen zijn goed gelukt en smaken goed, maar we vinden ze alleen wat droog. Heb ik iets verkeerd gedaan of hoort dit? Is er (hoe dan ook ;-)) een manier om ze wat smeuiiger te maken?

    Thanks!

  • Pauline
    4 februari 2015 om 12:00

    Yes! Of bij de Aziatische ingrediënten of in het vak met alle gezonde producten.

  • aimee
    3 februari 2015 om 13:07

    waar kan ik de kokos t beste kopen? kan dat ook gewoon bij de Albert Heijn?

    gr

  • Daphne
    1 februari 2015 om 10:27

    Ik heb de kokosbollen nu in de oven staan. Ik heb zelf nog vanillearoma en stevia toegevoegd om het nog zoeter te maken. Het ruikt goddelijk in huis. Ben benieuwd hoe ze smaken :)

  • Pauline
    26 januari 2015 om 11:11

    Wat een geluksvogels zijn het, die vogels :)


  • 25 januari 2015 om 18:04

    Nou, kokosbollen gemaakt en niet te eten. Ze werden ook niet gaar en heb ze uit elkaar moeten plukken. Zo droog als het maar zijn kan en uiteindelijk aan de vogels gevoerd

  • Doortje
    25 januari 2015 om 14:48

    Ook weer zo'n geweldig recept! Snel een keer uitproberen!
    Kan ik ook een (siliconen)muffinvorm gebruiken? Ik heb nl. geen ijsschep.

  • Diane
    22 januari 2015 om 20:40

    Gebruik dan 3 eieren en een dooier. kneed daar met je handen de bananen en kokos doorheen.

  • Mevrouw Wispeltuut
    21 januari 2015 om 19:38

    Zeer geslaagd; met drie jongens van vier jaar gebakken vanmiddag. Wat droog resultaat, maar dat was te wijten aan de inhaligheid tijdens het prakken ;) Ik heb weer een blogje met link geplaatst naar je recept. Bedankt! Ik ben erg blij met je suikervrije en kidsproof-recepten!

  • Laura Peffer
    20 januari 2015 om 09:07

    Super lekker! Alleen vraag ik me af, cocos bevat toch heel veel calorieën?? althans die gedroogde!?

  • Saskia - Blij Suikervrij
    16 januari 2015 om 13:27

    Wat een geweldig suikervrij recept! Ze zien er prachtig uit... Nu nog dat eiwit zo mooi opkloppen... ;)

  • Pauline
    14 januari 2015 om 19:18

    Een banaantje extra maakt het smeuiiger.

  • Ruth
    14 januari 2015 om 17:29

    Ze zijn lekker, maar ik vind ze wat droog. Ik zou ze sappiger willen... Misschien de kokos wellen? Of verse kokos?

  • marieke
    14 januari 2015 om 17:11

    Klinkt lekker! Morgen eens proberen. En lekker te variëren door ze een stukje in pure chocolade te dopen of rozijntjes of iets van noten er door te roeren!
    @Emily....andere koekjes ed met banaan erdoor voor zoetigheid, vind ik de bananen niet te proeven. Lust zelf ook geen (rijpe)bananen.

  • Gwendolyn van de Winckel
    13 januari 2015 om 22:14

    Ik heb ze zondag gemaakt met agave siroop ipv banaan en ze zijn goed gelukt.
    De kids vonden ze ook heerlijk.

  • Pauline
    13 januari 2015 om 18:40

    Ja dat kan wel kloppen, ik krijg namelijk heel veel reacties op een dag, is voor mij helaas onmogelijk om op alles te antwoorden. Maar ik gebruik idd kokosrasp.

  • Kirsten
    13 januari 2015 om 14:52

    Ik heb ze net gemaakt. Het ziet er lekker uit maar het blijft helemaal zacht van binnen en het smaakt rauwachtig. Nadat ik zo nog 10 minuten langer in de oven heb gedaan zijn ze wat droger, maar blijft er een vreemde smaak aan zitten. Wat doe ik verkeerd?

  • Els
    13 januari 2015 om 13:19

    deze ga ik zeker maken met mijn zoon!

  • Ruth
    13 januari 2015 om 11:04

    Ze staan af te koelen. Ze zijn goed gelukt. Ik heb ze 25 minuten in de oven gehad op gewone ovenstand. Ben benieuwd naar de smaak. Ze ruiken heerlijk!! Ik heb er overigens een pietsie honing en een scheutje Maple Syrup in gedaan. Effe geduld tot ze koud zijn ;-)

  • Marije
    12 januari 2015 om 22:57

    het is al eens eerder gevraagd, Heb alleen nog geen antwoord gezien:( maar wat voor kokos gebruik je? Kokosrap? Of?

  • Nienke
    12 januari 2015 om 22:09

    Superrecept! Klopt het dat de bollen wat zacht blijven, ik heb ze overigens al bijna een hald uur in de oven gehad? Ze doen me erg denken aan bananapancakes. Yum

  • Chantal
    12 januari 2015 om 20:38

    Ik heb alleen geraspte kokos in huis, kan het daar ook mee?

  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:19

    Ik ben benieuwd.

  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:19

    Oh dat hoort niet. Volgende keer wat extra kokos toevoegen.

  • Lydia
    12 januari 2015 om 20:14

    Hoi Pauline,
    Heb je het hier over kokosrasp of iets anders?
    En waar koop ik hetgeen je gebruikt hebt?

    Ik wil deze binnenkort zeker eens maken!

    Groet, Lydia

  • Nancy
    12 januari 2015 om 20:08

    Hai Pauline,

    Heb deze koeken net gemaakt. Alleen zien ze er niet zo uit als op jouw foto. Of ik heb de eiwitten toch niet lang genoeg geklopt of het komt doordat ik de bollen met m'n hand heb gemaakt, in plaats van met een ijsschep. Want die heb ik niet. Heb jij enig idee?

  • tamara
    12 januari 2015 om 17:54

    Wat doe ik verkeerd bij t maken vd kokosbollen? Bij mij is t een bol van eiwit?! Gebruik 3 eieren en doe precies volgens t recept maar lijkt wel of ik te veel eiwit heb en te weinig kokos....

  • chantal
    12 januari 2015 om 17:14

    Net staan maken maar met agavesiroop ipv banaan. Bollen zijn dan wel droger met maken denk ik...zien er ook minder 'vol' uit dan op jouw foto Pauline haha. Maar hoop dat de smaak gewoon goed is!

  • zonderzooi
    12 januari 2015 om 15:31

    Deze staan op mijn to do list voor deze week haha, heerlijk!

  • Ivy
    12 januari 2015 om 06:28

    Gave site.
    Ga met m.n kleindochter van 2 en half de kokosbollen maken.
    Prima die gezonde recepten voor kinderen.
    Dankjewel.

  • Marloes
    11 januari 2015 om 22:32

    Kokosbollen zijn echt to die for. Ik at ze pas met chili-gembersmaak. Kwijl....

  • zoeteuurtjes
    11 januari 2015 om 19:59

    Dit is een recept die ik zeker ga proberen. Je schreef dat je werd geïnspireerd door de markthal een kraam wat kokosbollen verkocht.
    Ik was Vorig jaar op de Libelle zomerweek waar er ook een kraam stond wat kokosbollen verkocht , Mijn hemel wat waren die lekker vooral diegene met gember-peper. hebben wij het over dezelfde verkoper?

  • Rafke
    11 januari 2015 om 19:57

    Zien er lekker uit! Ik vraag me ook af of je kokosrasp kan gebruiken of verse kokos?

  • Ellen
    11 januari 2015 om 18:23

    Wauw, wat een origineel recept! Dit wil ik zeker eens proberen!

  • Annette - Ann Ages Gracefully
    11 januari 2015 om 17:29

    Lekker recept, deze ga ik snel een keer proberen.

  • Mirjam
    11 januari 2015 om 17:04

    Ze bedoelt dat je de eieren moet scheiden, en hier de dooier (het gele) uit moet halen. Je koop dus gewoon eieren. Je kunt een ei scheiden door hem door midden te breken en de dooier een aantal keer, tot het eiwit eruit is, van de ene helft naar de andere helft te gieten, maar er bestaan ook speciale eischeiders die dit doen.

  • Sofie
    11 januari 2015 om 16:53

    Oh dat lijkt me lekker! En het voordeel is, je kunt het je visite gewoon voorzetten zonder dat je weer een heel verhaal krijgt over goede voornemens... :p

  • Heleen
    11 januari 2015 om 16:49

    Lijkt me een erg lekker recept. Ik had alleen een vraagje: wat bedoel je precies met "3 eiwitten" en waar koop je dit? Alvast bedankt!

  • evelien
    11 januari 2015 om 16:24

    Héérlijk! Supersimpel te maken en mn zoontje van anderhalf vindt ze erg lekker. Ik heb er eenhapsporties van gemaakt.

  • Pauline
    11 januari 2015 om 16:13

    Honing, agavesiroop of een ander zoetmiddel.

  • Pauline
    11 januari 2015 om 16:12

    Nee het is niet crunchy, eerder chewy. Het smaakt wel heel erg naar kokos.

  • Pauline
    11 januari 2015 om 16:10

    Ik zou 2 of 3 el gebruiken.

  • Margot
    11 januari 2015 om 14:07

    Wat een goed idee! Ze zien er heerlijk uit!

  • Rose
    11 januari 2015 om 13:23

    Net gemaakt! Super! Ik heb ze alleen wat langer in de oven laten staan omdat ze voor mijn gevoel nog niet gaar waren

  • Romy
    11 januari 2015 om 12:08

    Dat ziet er weer super lekker uit! Ik lust helemaal geen banaan, hoeveel honing moet ik dan gebruiken?

  • Joyce - Beamingbeautynl
    11 januari 2015 om 11:42

    Dit lijkt me erg lekker! heb het gelijk even opgeslagen!

  • Robin
    11 januari 2015 om 11:24

    Hallo!

    Dit klinkt erg goed! Alleen heb ik al eens eerder zon soort kokoskoek gemaakt en daarbij als je een hap nam, leek het alsof je een lepel kokosrasp naar binnen werkte. Is dat met dit recept ook? Of is dit wat vaster? En crunchy?

    Groetjes!

  • Sijtje
    11 januari 2015 om 11:05

    Die kokosmakronen bij de Markthal waren zo lekker! Ga deze ook maar eens een keer maken :)

  • Evelien
    11 januari 2015 om 10:24

    Net gemaakt met zoontje, we zijn benieuwd!

  • Astrid
    11 januari 2015 om 10:17

    Ik houd zoooo van kokos, wat zou een alternatief voor banaan kunnen zijn. Daar gruwel ik namelijk van

  • Mar
    11 januari 2015 om 10:14

    leuk! als alternatief voor de banaan/ei koekjes!

  • Andrea - 4pure
    11 januari 2015 om 10:01

    Lekker en inderdaad ook erg gezond. Ik zal ze eens op mijn kids uitproberen!

  • Marianne
    11 januari 2015 om 09:31

    Heerlijk, ik denk dat ik ze vandaag ga maken. En volgende week met rauwe cacao erdoor.

  • Bianca kwint
    11 januari 2015 om 09:23

    Heb deze ook al vaak gekocht op de Pure markt en vroeg me dan wel af hoe het met de suikers zat. Nu kan ik ze zelf bakken , heerlijk. Bedankt!

  • Dita
    11 januari 2015 om 09:14

    Dit lijkt me heerlijk! Ik ga dit zeker eens maken.

  • Suzanne Jorritsma
    11 januari 2015 om 09:02

    Dit lijkt me heerlijk en de kinderen houden ook van kokos! Ga ik zeker proberen!

  • Esmée
    11 januari 2015 om 09:01

    De kokosbollen lijken me heerlijk! Ik hou van kokos, dus binnenkort ga ik ze zeker maken :) x

  • Michael
    11 januari 2015 om 08:58

    Hey Pauline,

    Dit ziet er inderdaad weer super lekker en simpel uit!

    Welke kokos heb je gebruikt in dit recept? Ik heb alleen nog kokosrasp in huis.

  • Susanne
    11 januari 2015 om 08:55

    Leuk! Ik gebruik inderdaad vaak s poedersuiker of agavesiroop om te zoeten maar ga zeker een keer banaan proberen :)

  • nicole
    11 januari 2015 om 08:22

    Ze zien er heerlijk uit!

  • Emily van Kampen
    11 januari 2015 om 08:04

    Klinkt geweldig! Ik vroeg me alleen af of je de banaan ook duidelijk proeft? Er is maar één ding waar ik echt niet van houd en dat is namelijk banaan. Als het niet overheerst dan zou ik deze kokosbollen best graag willen proberen :)

  • Kelly caresse
    11 januari 2015 om 07:49

    Wow wat lijkt dit makkelijk te maken en wat klinkt dit heel erg lekker! Thanks voor de tip, dit lijkt een ideaal suikervrij tussendoortje voor m'n dochtertje

Reactie plaatsen