courgette lasagne

Fresh & Easy: Courgette lasagne

Inmiddels zie ik dit recept voor courgette lasagne overal voorbij komen. Ik bedacht het in de zomer van 2013 voor mijn Voedselzandloper kookboek. Het was een grote uitdaging om recepten te ontwikkelen op basis van de theorie van Kris Verburgh. Een van mijn favo recepten is lasagne, alleen zijn lasagnebladen niet voedselzandloper proof. Daar moest ik dus wat anders op verzinnen. En wat bleek? lasagnebladen kun je heel goed vervangen door gegrilde courgette. En zo werd dit recept geboren.

Ik snap wel dat het recept zo populair is. Het is super healthy en ook heel erg lekker. Je kunt er eventueel ook wat (kip)gehakt aan toevoegen, maar dat is niet perse nodig. Hij is zo in zijn eenvoud ook gewoon goed. En daarom wilde ik hem ook hier nog even met jullie delen.

Ik kreeg van een aantal van jullie de vraag of het wel vullend genoeg is? Dat kan ik niet voor jullie bepalen. Voor mijzelf is het wel voldoende. Je kunt er ook een stukje gegrilde kip bij eten. Of wat brood, maar dan is het niet Voedselzandloper proof meer.

courgette lasagne

Ingrediënten voor 4 personen
3 courgettes
2 uien
2 teentjes knoflook
1 aubergine
1 rode paprika
500 ml tomaten passata
2 bollen mozzarella
2 tl Provençaalse kruiden
Knoflookolie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de courgettes in plakken van ongeveer 3 mm. Het beste kan je hier een mandoline voor gebruiken, maar dit lukt ook met een mes of een kaasschaaf.

Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed warm worden.

Bestrijk de courgette linten met de knoflookolie en grill ze in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin.

Laat de courgettes uitlekken op een keukenpapiertje. Dep ze goed droog anders wordt je lasagne erg nat.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Voor de tomatensaus snipper je de ui en hak je de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Snij de paprika en de aubergine in blokjes en bak deze kort mee.

Voeg de tomatenpassata toe en breng de saus op smaak met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen.

Snij de mozzarella in plakken. Neem een ovenschaal en verdeel wat van de saus over de bodem van de schaal.

Leg hierop de courgette linten. Verdeel een paar plakjes mozzarella over de courgette en verdeel daarover weer een laagje saus. Herhaal deze stappen totdat de saus op is.

Eindig met een laag courgette met daarop een paar plakken mozzarella.

Bak de courgette lasagne in ongeveer 20 minuten af op 180 graden.

Laat de courgette lasagne iets afkoelen voor je hem serveert.

courgette lasagne

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Review Home Baked Yvette van Boven
Thaise kippensoep
Bewaar
50 Comments
  • LisaEpema

    4 september 2017 at 07:45 Beantwoorden

    Deze variant van lasagne is heerlijk! Ik vroeg mij af of het ook een dag van tevoren is klaar te maken?

  • Ans

    21 mei 2017 at 16:47 Beantwoorden

    Toprecept die lasagne met courgette. Ben er erg blij mee.
    Maak altijd twee versies, een met courgette bladen en een met gewone lasagne en dan de dubbele hoeveelheid saus. Iedereen happy 👍😃

  • Emma Gomersbach

    24 mei 2016 at 17:58 Beantwoorden

    Zojuist gemaakt en hij was erg lekker!

  • Jolanda

    16 november 2015 at 10:43 Beantwoorden

    Kunnen de courgette plakken ook in de oven gegrild worden? Voor 7 personen is het namelijk behoorlijk veel werk om alle plakken te grillen.

  • Pauline

    25 oktober 2015 at 20:28 Beantwoorden

    Kan ik de lasagne invriezen?

  • Nicole

    14 oktober 2015 at 15:39 Beantwoorden

    Heel lekker dit recept, maar sorry, recepten van Lasagne met Courgette (of Aubergine) ipv pasta bestaan toch al wat langer dan vanaf 2013. Dus echt een nieuwe utivinding is het niet. 😉 \nHeb deze in het verleden eens gemaakt, ook heel lekker, en dit is ergens in 2007/2008 gepost.

  • E Kos

    7 oktober 2015 at 22:21 Beantwoorden

    Heerlijke lasagne!

  • Brenda

    24 juli 2015 at 19:40 Beantwoorden

    Hoi ik ben gek op deze lasagne\r\nOok mijn kindje vindt het heerlijk\r\nHeb je een tip hoe de mozzarella lekker blijft?\r\nIk gebruik buffel mozzarella dus daar ligtvt niet aan. \r\nGroetjes Brenda

  • Carolien

    21 maart 2015 at 18:14 Beantwoorden

    Ivm diabetes type 1 is de hoeveelheid koolhydraten weten erg belangrijk om in te schatten hoeveel insuline na de maaltijd toegediend moet worden. Enig idee hoeveel hierin zit?

  • Annewien

    13 maart 2015 at 09:29 Beantwoorden

    Yummie…erg lekker & toch gezond. Van de week gemaakt, zeker voor herhaling vatbaar!

Plaats een reactie