Menu

Easy: Courgette lasagne

Inmiddels zie ik dit recept voor courgette lasagne overal voorbij komen. Ik bedacht het in de zomer van 2013 voor mijn Voedselzandloper kookboek. Het was een grote uitdaging om recepten te ontwikkelen op basis van de theorie van Kris Verburgh. Een van mijn favo recepten is lasagne, alleen zijn lasagnebladen niet voedselzandloper proof. Daar moest ik dus wat anders op verzinnen. En wat bleek? lasagnebladen kun je heel goed vervangen door gegrilde courgette. En zo werd dit recept geboren.

Ik snap wel dat het recept zo populair is. Het is super healthy en ook heel erg lekker. Je kunt er eventueel ook wat (kip)gehakt aan toevoegen, maar dat is niet perse nodig. Hij is zo in zijn eenvoud ook gewoon goed. En daarom wilde ik hem ook hier nog even met jullie delen.

Ik kreeg van een aantal van jullie de vraag of het wel vullend genoeg is? Dat kan ik niet voor jullie bepalen. Voor mijzelf is het wel voldoende. Je kunt er ook een stukje gegrilde kip bij eten. Of wat brood, maar dan is het niet Voedselzandloper proof meer.

courgette lasagne

Ingrediënten voor 4 personen
3 courgettes
2 uien
2 teentjes knoflook
1 aubergine
1 rode paprika
500 ml tomaten passata
2 bollen mozzarella
2 tl Provençaalse kruiden
Knoflookolie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de courgettes in plakken van ongeveer 3 mm. Het beste kan je hier een mandoline voor gebruiken, maar dit lukt ook met een mes of een kaasschaaf.

Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed warm worden.

Bestrijk de courgette linten met de knoflookolie en grill ze in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin.

Laat de courgettes uitlekken op een keukenpapiertje. Dep ze goed droog anders wordt je lasagne erg nat.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Voor de tomatensaus snipper je de ui en hak je de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Snij de paprika en de aubergine in blokjes en bak deze kort mee.

Voeg de tomatenpassata toe en breng de saus op smaak met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen.

Snij de mozzarella in plakken. Neem een ovenschaal en verdeel wat van de saus over de bodem van de schaal.

Leg hierop de courgette linten. Verdeel een paar plakjes mozzarella over de courgette en verdeel daarover weer een laagje saus. Herhaal deze stappen totdat de saus op is.

Eindig met een laag courgette met daarop een paar plakken mozzarella.

Bak de courgette lasagne in ongeveer 20 minuten af op 180 graden.

Laat de courgette lasagne iets afkoelen voor je hem serveert.

courgette lasagne

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

56 reacties

  • Jan Moorlag
    21 oktober 2019 om 14:38

    Voor mensen met koemelkallergie: is het een idee om de mozzarella te vervangen door zalm? Lijkt mij ook heel lekker.

  • Pauline
    23 juni 2019 om 13:56

    Gewoon geraspte kaas! Of ricotta :)

  • Vera van veenendaal
    21 juni 2019 om 13:32

    Wat kan ik ipv mozzarella gebruiken dat vind ik vies

  • Annika
    28 maart 2018 om 09:57

    Ik zou hem klaarmaken in de oven en de dag erna opwarmen!

  • Nanda langeree
    27 maart 2018 om 11:59

    Maak je hem dan en zet je hem de dag erna in de oven? Of doe je hem in de oven en warm je het de dag erna alleen maar op?

  • Pauline
    12 januari 2018 om 15:41

    Dat kan ook! Of even op een bakplaat in de oven op 180 graden.

  • Marijke van Straten
    3 januari 2018 om 19:16

    Heerlijk gegeten. Wel veel werk, de courgette snijden en grillen.

  • Agnes Nelemans
    2 januari 2018 om 18:25

    Kan je ook de courgette in een koekenpan bakken?

  • Pauline
    4 september 2017 om 16:00

    Yes dat kan wel.

  • LisaEpema
    4 september 2017 om 07:45

    Deze variant van lasagne is heerlijk! Ik vroeg mij af of het ook een dag van tevoren is klaar te maken?

  • Ans
    21 mei 2017 om 16:47

    Toprecept die lasagne met courgette. Ben er erg blij mee. Maak altijd twee versies, een met courgette bladen en een met gewone lasagne en dan de dubbele hoeveelheid saus. Iedereen happy ??

  • Emma Gomersbach
    24 mei 2016 om 17:58

    Zojuist gemaakt en hij was erg lekker!

  • Jolanda
    16 november 2015 om 10:43

    Kunnen de courgette plakken ook in de oven gegrild worden? Voor 7 personen is het namelijk behoorlijk veel werk om alle plakken te grillen.

  • Pauline
    25 oktober 2015 om 20:28

    Kan ik de lasagne invriezen?

  • E Kos
    7 oktober 2015 om 22:21

    Heerlijke lasagne!

  • Brenda
    24 juli 2015 om 19:40

    Hoi ik ben gek op deze lasagne
    Ook mijn kindje vindt het heerlijk
    Heb je een tip hoe de mozzarella lekker blijft?
    Ik gebruik buffel mozzarella dus daar ligtvt niet aan.
    Groetjes Brenda

  • Carolien
    21 maart 2015 om 18:14

    Ivm diabetes type 1 is de hoeveelheid koolhydraten weten erg belangrijk om in te schatten hoeveel insuline na de maaltijd toegediend moet worden. Enig idee hoeveel hierin zit?

  • Annewien
    13 maart 2015 om 09:29

    Yummie...erg lekker & toch gezond. Van de week gemaakt, zeker voor herhaling vatbaar!

  • ellis
    11 januari 2015 om 19:04

    Hoeveel koolhydraten zitten erin ?? Groetjes ellis

  • rain
    29 november 2014 om 15:01

    Courgette = 31kcal x 3 = 93
    Uien = 40kcal x 2 = 80
    Knoflook 2 teentjes = 10 kcal
    Aubergine = 30 kcal
    Paprika = 35 kcal
    Tomaten Passata = 20 (x 5) = 100 kcal
    Mozarella 250 gram = 625 kcal
    Olie en overig: 100
    Totaal is zon 1075 Kcal, verdeeld over 4 porties is ongeveer 270 kcal per portie :)

  • Sandra
    2 november 2014 om 18:17

    Iemand enig idee hoeveel calorieën een portie bevat?

  • Bibies Boeken
    30 oktober 2014 om 15:57

    Ik heb vanavond eigenlijk niet zo veel tijd om te koken, maar dit ziet er wel erg smakelijk uit. Misschien dat ik straks toch nog even langs de supermarkt glip voor een bol mozzarella, een aubergine en 2 courgettes (ben met 2 man). Jammie

  • Pauline
    29 oktober 2014 om 17:15

    Een 20 x 30 cm

  • Alice
    29 oktober 2014 om 13:23

    Mag ik je vragen wat voor een maat ovenschaal je hiervoor hebt gebruikt?

  • Anne-Jolijn
    28 oktober 2014 om 11:17

    Een super lekker recept!

    Zelf maak ik ook graag lasagne van gegrilde aubergine.

    Met een salade erbij is het vullend genoeg.

  • Barbara
    27 oktober 2014 om 21:13

    Heerlijk recept! Smaakt net als echte lasagna, ook erg lekker met gehakt erbij.

  • Pauline
    25 oktober 2014 om 19:51

    De courgettes goed uit laten lekken?

  • Muriel
    25 oktober 2014 om 19:12

    Hoi Pauline,

    Heerlijk recept, heb het net gegeten. Maar ik had een bijzondere variant: courgettelasagnesoep. Hij was ontzettend 'vochtig'. Te veel saus? Had de courgette te veel olie? Heb jij een reden waardoor dit kan en hoe ik dit een volgende keer kan voorkomen? De smaak was heerlijk!

    Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Muriel

  • Pauline
    23 oktober 2014 om 20:20

    Oh wat vervelend. Zonder kaas is het idd wel minder lekker. Ik zou misschien een pittig worstje toevoegen voor iets meer pit.

  • Fiona
    22 oktober 2014 om 23:38

    Wat lijken mij dit soort recepten toch lekker!! Alleen is het toch minder lekker met kaas/mozerella, die ik niet kan gebruiken wegens koemelkallergie en lactose intolerantie bij ons thuis. Heb je hiervoor een alternatief?

    Bij macaroni gebruik ik edelgist, wat er goed bij smaakt als hartige aanvulling.

    Alvast bedankt,
    Groet Fiona.

  • Marie
    22 oktober 2014 om 21:58

    Als het niet vullend genoeg mocht zijn, kun je altijd wat linzen in de tomatensaus verwerken. Da's superlekker en geeft ook wat bite

  • Yvonne
    22 oktober 2014 om 19:47

    Bedankt voor het recept, ik ga het snel een keer maken!

    Voor degenen die af en toe toch nog graag een keer pasta eten, vanavond zag ik een interessant filmpje over pasta op youtube. hier de link naar het artikel op BBC news.
    http://www.bbc.com/news/magazine-29629761

  • Pauline
    22 oktober 2014 om 19:08

    Oh dat is een groot compliment ;)

  • Pauline
    22 oktober 2014 om 19:07

    Oh zo lang ga ik nog niet mee ;)

  • Fabulous Food Fan
    22 oktober 2014 om 16:33

    Courgetteplakken ipv lasagne bladen zijn een golden oldie in de health of raw keuken (al lang voor voedselzandloper :). Check maar eens op pinterest bijv. Inderdaad lekker en een lichtere variant dan de gewone lasagna.

  • Eline
    22 oktober 2014 om 15:12

    Je recept is idd heel erg lekker, en ik hou niet eens echt van courgette!

  • granieten aanrechtblad
    22 oktober 2014 om 14:03

    ik eet dit niet zo vaak maar als ik het eet geniet ik er altijd van !

  • 'm(i)e'
    22 oktober 2014 om 13:56

    oh ! dat lijkt me idd overheerlijk ! Ga ik zeker eens uitproberen !

  • Sophie
    22 oktober 2014 om 13:03

    Lekker! Ik weet wat we vanavond gaan eten :)

  • Yvonne
    22 oktober 2014 om 12:46

    Ook lekker met aubergine!

  • Sarah
    22 oktober 2014 om 12:23

    Yummy, ik doe het weleens met gegrilde groenten all the way, champignons en aubergine apart grillen en dan een saus (met gehakt en tomaten hihi).

  • Sanne
    22 oktober 2014 om 12:20

    Ik denk dat ik me binnenkort echt eens moet gaan wagen aan een histamine intolerantie-proof versie van (courgette) lasagne :) Ziet er zo lekker uit!

  • Pauline
    22 oktober 2014 om 12:16

    Natuurlijk en dat is ook hartstikke lekker.

  • Pauline
    22 oktober 2014 om 12:15

    Ik eet sowieso 1 x per dag koolhydraten. Dus of ik lunch stevig en doe het bij het avondeten wat rustiger aan. Of andersom. Maar je moet gewoon kijken wat voor jezelf werkt. ook zou je er nog iets van gebakken kip bij kunnen eten.

  • Pauline
    22 oktober 2014 om 12:14

    Je kunt ze ook bakken in een koekenpan of roosteren in de oven.

  • apmo
    22 oktober 2014 om 10:51

    Ik wil hem graag een keer maken, maar ik heb geen grillpan. Heb je een tip hoe ik dan de courgette kan grillen?

  • Esmée
    22 oktober 2014 om 10:18

    Klinkt lekker, ik zal m eens uitproberen! Misschien dat ik er wel wat ciabatta bij serveer om het wat vullende te maken! Of ik neem gewoon een stukje extra, dat mag met deze wel ;) x

  • Sabien
    22 oktober 2014 om 09:35

    Hmm lijkt me heerlijk, snel proberen! xoxo

  • Joyce
    22 oktober 2014 om 09:24

    Courgettelasagne is zo een van mijn lievelingsrecepten :D

  • Emily van Kampen
    22 oktober 2014 om 09:20

    Ook ik heb vaak dat ik nog iets na mijn avondmaaltijd moet eten als ik iets heb gemaakt waar geen of nauwelijks koolhydraten in zitten. Maar bij mij komt dat vooral doordat ik na het eten bijna elke dag ga dansen en dan dus ook veel verbrand. Misschien ga ik deze dan gewoon een keer maken op een dag dat ik niet hoef te dansen

  • Sarah - Tasting Lifestyle
    22 oktober 2014 om 09:13

    Ik vind het er lekker uitzien en is uiteraard een gezonde lasagna. Alleen stel ik mij steeds de vraag of je na een uur niet weer honger krijgt. Ik heb het persoonlijk soms moeilijk wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn, deze vullen altijd beter en daardoor ga ik achteraf steeds minder snoepen. Misschien serveer je de lasagna met een stukje brood erbij?

  • Karen
    22 oktober 2014 om 08:44

    Klinkt goede deze versie van Lasagna.
    Zelf maak ik geregeld Koolraap-lasagna. Van Koolraap kun je eenvoudig plakken snijden. Deze kort koken. Dan maak ik met passata & Prei & ui & knoflook een saus. En bouw ik de lagen op. Afmaken met geraspte kaas bovenop.
    Maar bechamel saus toevoegen is heel romig en zeer goede combi met koolraap maar is dan niet Voedselzandloperproof

  • Suzanne
    22 oktober 2014 om 08:09

    Heerlijk recept, maak hem regelmatig. Zo nu en dan doen wij er witwis of aubergine tussen ter afwisseling. (Is hij dan nog zandloperproof?) Jam!

  • Malou
    22 oktober 2014 om 07:43

    Ik eet deze versie heel vaak, super lekker!

  • MySimplySpecial
    22 oktober 2014 om 07:38

    Ja, dit blijft erg lekker!

  • piata
    22 oktober 2014 om 07:11

    klinkt goed, knap verzonnen! is het vullend genoeg?

Reactie plaatsen