aardappelgratin

Aardappels koken & bereiden

Er gaat niets boven een ouderwetse pieper! Aardappels dus, je kunt er alle kanten mee op. Toch is steevast de vraag: Hoe lang moeten aardappels koken? Of aardappeltjes bakken, hoe doe je dat? Het begint allemaal bij de basis en daarom delen wij 10 manieren om aardappelen te bereiden. Aardappelen zijn misschien lang niet meer altijd de basis van onze voeding. Vroeger aten we steevast elke dag een AGV’tje, maar tegenwoordig eten we veel gevarieerder. Maar de aardappel mogen we zeker niet vergeten, want het leuke van de aardappel is, dat hij zo ontzettend veelzijdig is. Je kunt eventueel ook zoete aardappel, knolselderij of verschillende vergeten groenten zoals pastinaak gebruiken. Met dit artikel heb je de basis onder de knie. Van aardappels koken tot aardappels bakken of frituren.

Ingrediënt aardappels

1. Aardappels koken

Gekookte aardappelen is één van de meest gebruikte manieren om aardappelen te eten. Het is heel simpel. Je schilt de piepers met een schilmesje en snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Je kunt ze halveren bijvoorbeeld. Was de aardappelen en zet ze om in ruim kokend water met wat zout. Hoe lang moeten de aardappels koken? Je kookt de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Een aardappel is gaar als je er met een vork inprikt en hij direct van je vork afglijdt. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen (in een pan zonder deksel laten drogen).

2. Aardappels bakken

Gebakken aardappelen blijven altijd lekker. Je schilt de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen. Verhit vervolgens wat boter in een ruime koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudbruin. Breng ze op smaak met zout.

Recept gepofte zoete aardappel

3. Gepofte aardappel

Aardappelen kun je heel goed poffen in de oven. Je kunt de aardappel verpakken in aluminium folie dan is hij eerder gaar. Zelf doe ik dat nooit. Was de aardappel en dep hem droog. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de aardappel met wat olijfolie en pof hem in ongeveer 45 minuten gaar. De aardappel is klaar als je deze kunt opentrekken met een vork. Breng hem op smaak met peper en zout en vul de aardappel met zure room en kaas.

4. Friet maken van aardappels

Zelf frieten maken is heerlijk. Schil de aardappelen en snij ze in repen van ongeveer 1 cm dikte. Was de frieten en dep ze vervolgens droog. Bak de frieten een paar minuten in de olie op 160 graden. Laat ze vervolgens afkoelen. Zet je frituurpan op 180 graden en bak de afgekoelde frieten in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Breng ze op smaak met zout. Liever friet in de Airfryer maken? Dat kan ook, bekijk dit recept voor Airfryer friet.

5. Aardappelpuree

Aardappelpuree is echt comfort food. Kook de aardappelen gaar zoals bij het punt koken vermeld staat, kook ze alleen iets langer zodat ze extra gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Recept aardappelpuree

6. Aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes maak je van restjes aardappelpuree. Neem een deel puree en voeg een ei toe voor de binding. Voeg eventueel geraspte kaas en kruiden zoals bieslook of peterselie toe. Verhit wat boter in een koekenpan en verdeel kleine hoopjes ter grootte van een American Pancake van de puree in de pan. Druk het iets aan en bak de pannenkoekjes aan weerszijden goudbruin.

7. Duchesse aardappelen

Pommes duchesse zijn aardappelsoesjes. Daarvoor maak je aardappelpuree zoals hiervoor vermeld staat. Laat de puree iets afkoelen en stop het in een spuitzak met een kartelmondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit kleine rozetjes van de puree. Bestrijk de rozetjes eventueel met een losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.

8. Aardappelgratin

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Was de plakjes en dep ze vervolgens droog. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de aardappelplakjes dakpansgewijs over de schaal. Klop in een kom 2 eieren met 250 ml melk, 1 teen knoflook en een flinke hand kaas op. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en giet het over de aardappelen. Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten af op 180 graden in een voorverwarmde oven.

aardappelgratin

9. Aardappelen uit de oven met schil

Was de aardappelen grondig en snij ze in gelijke partjes. Besprenkel de partjes met olijfolie en breng het op smaak met kruiden naar wens. Verdeel de partjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.

10. Rösti maken

Schil de aardappelen en was ze niet.  Rasp de aardappelen met een grove rasp tot slierten. Breng de rösti op smaak met peper en zout en voeg een losgeklopt ei toe. Maak er kleine koekjes van en bak ze aan weerszijden goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie. Voor extra smaak kun je nog een uitje toevoegen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in