Menu
thebasics-710x380.jpg

The Basics #5 Aardappelen bereiden

We zijn alweer op de helft van de online kookcursus. In deze les vertel ik je alles over het bereiden van aardappelen. Nu weet ik wel dat aardappelen al lang niet meer de basis van onze voeding zijn, zoals dat vroeger was. Toch is het handig om deze kennis in huis te hebben als je graag kookt.

In plaats van aardappelen kun je ook zoete aardappelen, knolselderij of verschillende vergeten groenten zoals pastinaak gebruiken. Met dit artikel wil ik je alleen laten zien, hoe veelzijdig een aardappel in gebruik is. Ik laat je 10 manieren zien waarop je aardappelen kunt bereiden.

aardappelen bereiden

Koken
Gekookte aardappelen is één van de meest gebruikte manieren om aardappelen te eten. Het is heel simpel. Je schilt de piepers met een schilmesje en snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Ik halveer ze meestal. Was de aardappelen en zet ze om in ruim kokend water met wat zout. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Een aardappel is gaar als je er met een vork inprikt en hij direct van je vork afglijdt. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen (in een pan zonder deksel laten drogen).

Bakken
Gebakken aardappelen aten wij vroeger thuis heel vaak. Je schilt de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen. Verhit vervolgens wat boter in een ruime koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudbruin. Breng ze op smaak met zout.

gepofte aardappel

Gepofte aardappel
Aardappelen kun je heel goed poffen in de oven. Je kunt de aardappel verpakken in aluminium folie dan is hij eerder gaar. Zelf doe ik dat nooit. Was de aardappel en dep hem droog. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de aardappel met wat olijfolie en pof hem in ongeveer 45 minuten gaar. De aardappel is klaar als je deze kunt opentrekken met en vork. Breng hem op smaak met peper en zout en vul de aardappel met zure room en kaas.

Friet
Zelf frieten maken is heerlijk. Schil de aardappelen en snij ze in repen van ongeveer 1 cm dikte. Was de frieten en dep ze vervolgens droog. Bak de frieten een paar minuten in de olie op 160 graden. Laat ze vervolgens afkoelen. Zet je frituurpan op 180 graden en bak de afgekoelde frieten in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Breng ze op smaak met zout.

Aardappelpuree
Aardappelpuree is voor mij echt comfort food. Kook de aardappelen gaar zoals bij het punt koken vermeld staat, kook ze alleen iets langer zodat ze extra gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes maak je van restjes aardappelpuree. Neem een deel puree en voeg een ei toe voor de binding. Voeg eventueel geraspte kaas en kruiden zoals bieslook of peterselie toe. Verhit wat boter in een koekenpan en verdeel kleine hoopjes ter grootte van een American Pancake van de puree in de pan. Druk het iets aan en bak de pannenkoekjes aan weerszijden goudbruin.

Duchesse aardappelen
Pommes duchesse zijn aardappelsoesjes. Daarvoor maak je aardappelpuree zoals hiervoor vermeld staat. Laat de puree iets afkoelen en stop het in een spuitzak met een kartelmondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit kleine rozetjes van de puree. Bestrijk de rozetjes eventueel met een losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Aardappelgratin
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Was de plakjes en dep ze vervolgens droog. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de aardappelplakjes dakpansgewijs over de schaal. Klop in een kom 2 eieren met 250 ml melk, 1 teen knoflook en een flinke hand kaas op. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en giet het over de aardappelen. Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten af op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Geroosterde Aardappelen in de schil
Was de aardappelen grondig en snij ze in gelijke partjes. Besprenkel de partjes met olijfolie en breng het op smaak met kruiden naar wens. Verdeel de partjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Rösti
Schil de aardappelen en was ze niet.  Rasp de aardappelen met een grove rasp tot slierten. Breng de rösti op smaak met peper en zout en voeg een losgeklopt ei toe. Maak er kleine koekjes van en bak ze aan weerszijden goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie. Voor extra smaak kun je nog een uitje toevoegen.

aardappeltjes uit de oven

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan