fbpx
Menu

The Basics #5 Aardappelen bereiden

We zijn alweer op de helft van de online kookcursus. In deze les vertel ik je alles over het bereiden van aardappelen. Nu weet ik wel dat aardappelen al lang niet meer de basis van onze voeding zijn, zoals dat vroeger was. Toch is het handig om deze kennis in huis te hebben als je graag kookt.

In plaats van aardappelen kun je ook zoete aardappelen, knolselderij of verschillende vergeten groenten zoals pastinaak gebruiken. Met dit artikel wil ik je alleen laten zien, hoe veelzijdig een aardappel in gebruik is. Ik laat je 10 manieren zien waarop je aardappelen kunt bereiden.

aardappelen bereiden

Koken
Gekookte aardappelen is één van de meest gebruikte manieren om aardappelen te eten. Het is heel simpel. Je schilt de piepers met een schilmesje en snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Ik halveer ze meestal. Was de aardappelen en zet ze om in ruim kokend water met wat zout. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Een aardappel is gaar als je er met een vork inprikt en hij direct van je vork afglijdt. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen (in een pan zonder deksel laten drogen).

Bakken
Gebakken aardappelen aten wij vroeger thuis heel vaak. Je schilt de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen. Verhit vervolgens wat boter in een ruime koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudbruin. Breng ze op smaak met zout.

gepofte aardappel

Gepofte aardappel
Aardappelen kun je heel goed poffen in de oven. Je kunt de aardappel verpakken in aluminium folie dan is hij eerder gaar. Zelf doe ik dat nooit. Was de aardappel en dep hem droog. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de aardappel met wat olijfolie en pof hem in ongeveer 45 minuten gaar. De aardappel is klaar als je deze kunt opentrekken met en vork. Breng hem op smaak met peper en zout en vul de aardappel met zure room en kaas.

Friet
Zelf frieten maken is heerlijk. Schil de aardappelen en snij ze in repen van ongeveer 1 cm dikte. Was de frieten en dep ze vervolgens droog. Bak de frieten een paar minuten in de olie op 160 graden. Laat ze vervolgens afkoelen. Zet je frituurpan op 180 graden en bak de afgekoelde frieten in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Breng ze op smaak met zout.

Aardappelpuree
Aardappelpuree is voor mij echt comfort food. Kook de aardappelen gaar zoals bij het punt koken vermeld staat, kook ze alleen iets langer zodat ze extra gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes maak je van restjes aardappelpuree. Neem een deel puree en voeg een ei toe voor de binding. Voeg eventueel geraspte kaas en kruiden zoals bieslook of peterselie toe. Verhit wat boter in een koekenpan en verdeel kleine hoopjes ter grootte van een American Pancake van de puree in de pan. Druk het iets aan en bak de pannenkoekjes aan weerszijden goudbruin.

Duchesse aardappelen
Pommes duchesse zijn aardappelsoesjes. Daarvoor maak je aardappelpuree zoals hiervoor vermeld staat. Laat de puree iets afkoelen en stop het in een spuitzak met een kartelmondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit kleine rozetjes van de puree. Bestrijk de rozetjes eventueel met een losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Aardappelgratin
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Was de plakjes en dep ze vervolgens droog. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de aardappelplakjes dakpansgewijs over de schaal. Klop in een kom 2 eieren met 250 ml melk, 1 teen knoflook en een flinke hand kaas op. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en giet het over de aardappelen. Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten af op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Geroosterde Aardappelen in de schil
Was de aardappelen grondig en snij ze in gelijke partjes. Besprenkel de partjes met olijfolie en breng het op smaak met kruiden naar wens. Verdeel de partjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Rösti
Schil de aardappelen en was ze niet.  Rasp de aardappelen met een grove rasp tot slierten. Breng de rösti op smaak met peper en zout en voeg een losgeklopt ei toe. Maak er kleine koekjes van en bak ze aan weerszijden goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie. Voor extra smaak kun je nog een uitje toevoegen.

aardappeltjes uit de oven

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • petra
    28 juni 2016 om 16:14

    Als je gekookte aardappelen over hebt kun je daar ook een aardappelsalade van maken.

    Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg er naar smaak een paar lepels yogonaise aan toe, en snipper een augurkje meng dit alles door elkaar en eten maar.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 juni 2016 om 16:14

    Inderdaad, zo makkelijk kan het zijn :)

    Beantwoorden
  • Diane Mulder
    17 oktober 2014 om 23:11

    Duitse aardappelpannenkoeken maak je door de aardappelen fijn te raspen, peper, zout een paar eieren en bloem erdoor. (knoflook en geraspte ui) Bak hier kleine pannenkoekjes van.

    Duitse wuffeltjes (gebakken aardappel) Aardappelen in blokjes snijden, afspoelen en droogdeppen en bakken met peper en zout. optioneel is op het laatst spekjes, ui en knoflook.

    Beantwoorden
  • Evelyne
    17 oktober 2014 om 20:52

    Handig, alles op een rij. Veel wist ik al maar toch een paar nieuwe ideeën. Ik hoop dat er een vervolg op de basics komt, oa over de aardappelvarianten die je in je intro noemt. Zag vandaag bij AH aardperen, geen idee wat je daar mee doet.

    Beantwoorden
  • Sylvia
    17 februari 2014 om 12:40

    Wij poffen onze aardappels vaak uit gemak in de magnetron. Ik vind dat ze hierdoor altijd een beetje 'droog' worden. Toch maar weer eens in de oven doen dan! Bedankt voor de tips

    Beantwoorden
  • Sofie
    7 februari 2014 om 18:56

    Wij eten hier heel graag patatten, dialect voor aardappelen in het diepe West- Vlaanderen in België!
    Ik hou er ook van om ze te eten in een gratin, puree, gebakken, gekookt, als chips, kroketjes en natuurlijk een frietje mag ook niet ontbreken. Valt het op dat ik dat héél graag eet?!?
    Groetjes Sofie

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 februari 2014 om 19:15

    Haha wat leuk!

    Beantwoorden
  • Elke
    7 februari 2014 om 17:08

    Wat leuk die aardappelkoekjes van restjes aardappelpuree; klinkt erg lekker en scheelt weer weggooien!

    Beantwoorden
  • Leonie
    7 februari 2014 om 15:21

    Wat een fijn overzichtje om een keer te kunnen variëren met de aardappels!

    Beantwoorden
  • Dita
    7 februari 2014 om 12:40

    oeh heerlijk! Meestal bereid ik aardappelen in de oven

    Beantwoorden
  • Francisca
    7 februari 2014 om 10:01

    Leuk stuk, handig zo'n overzicht! Bij het koken zou ik alleen eerder nog iets uitleggen over de soorten aardappelen. Kruimige aardappelen hebben echt geen 20 minuten nodig, en droog stomen zorgt er over het algemeen voor dat de aardappel droog wordt. Kinderen vinden dit over het algemeen niet lekker (en veel volwassenen eigenlijk ook niet).

    Beantwoorden
  • Petra
    7 februari 2014 om 09:53

    Meestal word ik niet echt vrolijk van het idee om aardappeltjes te eten, ik ben er niet zo heel dol op maar vandaag ga ik ze dus wel weer eens poffen, dank je wel voor de tip en het idee!

    groetjes Petra

    Beantwoorden
  • Susanne
    7 februari 2014 om 09:05

    Handig! Mijn opa maakt al tig jaar op dezelfde manier gebakken aardappelen en die noemen we altijd opa's aardappeltjes. Ik hou wel van aardappelen hoor! Niets geen koolhydraten gedoe :-)

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    7 februari 2014 om 08:52

    Aardappelgratin vind ik zo lekker! Die aardappelsoesjes klinken trouwens ook goed.

    Beantwoorden
  • Jennn
    7 februari 2014 om 08:49

    Hoezo niet wassen bij het maken van rosti? Heeft dat een speciale reden?

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 februari 2014 om 11:38

    Dat heeft met het zetmeel te maken wat je anders weg spoelt. Door het zetmeel plakt de rosti lekker aan elkaar.

    Beantwoorden
  • Diane Mulder
    17 oktober 2014 om 23:14

    je wast wel de geschilde aardappelen maar natuurlijk niet nadat ze geraspt zijn. Zo zou je ook vitaminen wegspoelen.

    Beantwoorden
  • Manon
    7 februari 2014 om 08:31

    Wat een handig artikel. Ik ben dol op gepofte aardappel, lekker met creme fraiche, yum!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen